Переповнений полігон у Брищі і стихійні сміттєзвалища: Луцьк за крок від сміттєвого колапсу

Переповнений полігон у Брищі і стихійні сміттєзвалища: Луцьк за крок від сміттєвого колапсу

Більше ніж 4-мільйонний штраф доведеться сплатити Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради за незаконну діяльність у сфері поводження з відходами. Адже Луцькрада не забезпечила роздільне збирання відходів. До того ж полігон твердих побутових відходів у селі Брище переповнений, а приписи екоінспекції за результатами попередніх перевірок міською радою не виконані. 

Про проблеми зі сміттям у місті говорили у 18 квітня ефірі ток-шоу «Протилежний погляд LIVE», – повідомляє ІА Конкурент.

Про те, що Луцьку загрожує сміттєвий колапс ще у червні 2017 року говорив начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

«Треба негайно включатися, аби не допустити ситуації, яка сталася у Львові», - казав він, закликаючи Луцьку міську раду провести рекультивацію старого полігону у Брище.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Луцьку поставлять перші підземні смітники

Необхідної рекультивації так і не відбулося і  у квітні 2019-го екологи повідомили, що штрафують Департамент житлово-комунального господарства Луцькради на 4 мільйони 172 тисячі гривень за незаконну діяльність у сфері поводження з відходами.

Серед порушень:

  • переповнений полігон у Брищі,
  • стихійні сміттєзвалища у Луцьку,
  • відсутність роздільного збору сміття та режиму водоохоронної зони річки Сапалаївка, інших водних об’єктів,
  • збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Шеремета розповів, що за межами чаші полігону, куди повинно, відповідно до проектної документації, захоронюватися сміття та тверді побутові відходи, складувалися відходи.

«Вони ж там і перегнивали і внаслідок чого ми зафіксували факт забруднення земельної ділянки», – повідомив Сергій Шеремета.

Своєю чергою начальник департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрій Крась вважає результати перевірки хибними, мовляв знімок полігону, який визначав його межі, був зроблений неякісною технікою.

«Вона проводилася без залучення працівників департаменту. Ну і ще те, що в нас є зйомка наша, яка зроблена ліцензійною фірмою геодезичною в 2018 році, там зовсім інші цифри. Таких можна називати дуже багато порушень, відповідно до яких цей штраф взагалі, я вважаю, є безпідставним. Відповідно ми пишемо заперечення на даний припис. Далі відстоюватимемо свої права у суді», – прокоментував Юрій Крась.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Луцьку побільшає контейнерів для роздільного збору сміття

А тим часом депутат Луцької міської ради Андрій Покровський вимагає покарати міську владу за бездіяльність, яка веде до екологічної катастрофи.

«Тиждень тому керівництво міста звітувало про «великі» здобутки і, напевно, вже повиписувало собі чергові премії… Влада не має права давати премії працівникам, які допустили недбальство, яке призвело до великих втрат бюджету! За такі прорахунки треба віддавати під суд і публічний осуд!», – переконаний Андрій Покровський.

А його заява спровокувала обговорення проблеми у соцмережі Фейсбук. Зокрема критичний пост у бік обранця громади написав перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

«Зараз ми активно працюємо над залученням інвестицій і пошуком інвесторів для можливої побудови сміттєсортувального, або сміттєспалювального заводу. Ця процедура не є легкою, а вартість такого заводу потягне на два річних бюджети міської ради. Але ми продовжуємо роботу в цьому напрямку й надалі будемо шукати шляхи для повного вирішення всіх проблем сміттєвого полігону в селі Брище. Депутатові Покровському варто нагадати, що суспільство потребує допомоги, ефективних дій, а не критиканства за спиною», – написав Недопад.

Своєю чергою, юрист Валентин Хаймик у коментарі «Протилежному погляду» зазначив, що саме чиновники Луцькради, які отримують досить високі заробітні плати та премії, відповідальні за вирішення проблем зі сміттям, а не опозиційні депутати, які фактично не мають реальної змоги ефективно впливати на розвиток міста.

У підсумку хто правий: міська рада чи екологічна інспекція – вирішуватиме суд. Але те, що в Луцьку і справді існує проблема із сортуванням сміття, видно неозброєним оком.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У ПЦУ пояснили, навіщо святити вербу напередодні Великодня
Наступна новина Дружина Зеленського у 2014 році закликала за гроші «зливати» відео російським ЗМІ про рух ЗСУ
Останні новини
Схожі новини