«Перш за все – безпека працівників та клієнтів», – Роман Романюк про роботу ЦЗ в умовах карантину

«Перш за все – безпека працівників та клієнтів», – Роман Романюк про роботу ЦЗ в умовах карантину

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів, як працює обласна служба зайнятості в умовах карантину.

Як працюють центри на місцях (у районах, менших містах)? Якщо люди йдуть до ЦЗ саме зараз, то як ви захищаєтеся від небезпеки поширення вірусу?

Є рішення РНБО та постанова Кабінету Міністрів про запровадження карантину. Ми сьогодні працюємо в режимі обмеженого доступу. Тобто робота побудована таким чином, що безпосередньо фізичного прямого контакту з клієнтами немає. Усі наші спеціалісти на місцях у телефонному режимі спілкуються з клієнтами.

Ми скасували усі заходи масового характеру (семінари, тренінги, презентації роботодавців тощо). Якщо людина хоче зареєструватися у центрі зайнятості, вона приходить до центру зайнятості, залишає пакет документів, необхідних для реєстрації, в скриньці, спеціально облаштованій біля кожного приміщення, і все. Наші спеціалісти з певною періодичністю протягом дня забирають його, відмічають намір людини зареєструватися в центрі зайнятості і відкладають цю процедуру до закінчення карантину. Саме на перший день після завершення особливої ситуації, яка виникла сьогодні, ми розглядаємо пакет документів, призначаємо людині нарахування допомоги по безробіттю в той день, коли вона звернулася до нас. Людина не втрачає ні в часі, ні матеріально.

Якщо особа вже зареєстрована як безробітна, то вона має особистого кар’єрного радника, який призначає клієнтам відвідування центру зайнятості. Усі наші спеціалісти напередодні телефонують до таких клієнтів і повідомляють про те, що необхідності сьогодні приходити в центр зайнятості немає. Ми фактично проводимо обслуговування клієнтів у телефонному режимі, ставимо необхідні відмітки та призначаємо наступне відвідування на максимально довгий термін до 30-ти днів, дозволених законом.

Вже тиждень у всіх філіях, базових центрах та Волинському обласному центрі зайнятості працюють телефони «гарячої» лінії. Надважливу оперативну інформацію щодо нашої роботи в режимі карантину можете знайти на офіційному порталі та Фейсбук-сторінці обласного центру зайнятості. Для мене перш за все – безпека працівників та клієнтів. Я закликаю всіх не наражати на небезпеку себе та навколишніх і приходити в центри зайнятості лише в випадку крайньої необхідності.

Щодо нашого колективу, то тут у мене категорична позиція. Ми маємо електронні термометри, спостерігаємо за самопочуттям колег. Кожна філія та базовий центр зайнятості забезпечені дезінфекційними засобами, кожен працівник має індивідуальну маску та рукавички. Посилено проводимо щоденне прибирання та провітрювання приміщень. Працюємо в режимі обмеженого виходу на роботу, адже життя і здоров’я наших працівників надзвичайно важливі. Сьогодні зі зменшенням певного навантаження на одного працівника, ми маємо можливість надати їм відпустки, забезпечити дистанційний режим роботи і в такий спосіб дати можливість відносно безпечно пережити карантин.

Із якими питаннями звертаються на вашу «гарячу» лінію?

Усі питання, які надходять на наші «гарячі» лінії, умовно можна розділити на три блоки: перший – чи можна і як у цей період зареєструватися на обліку в центрі зайнятості, другий – чи є зміни у відвідуванні центрів зайнятості в період карантину, третій – як в теперішніх умовах нашої роботи нараховується допомога по безробіттю.

Трапляються й питання щодо вакантних робочих місць і оперативного пошуку роботи в період карантину. Люди не лише телефонують на «гарячу» лінію, багато питань надходить на офіційну сторінку Волинського обласного центру зайнятості в Фейсбук, надсилають електронні листи. Від 17 березня, коли ми запровадили так би мовити дистанційну форму роботи з клієнтами, до нас надійшло понад пів тисячі звернень громадян. Кожне з них ми реєструємо, приділяємо людям максимум необхідної уваги. Оперативно надаємо відповіді.

Уже можна говорити про значні проблеми на ринку праці через коронавірус?

Ми розуміємо, що сьогодні вже закриті на карантин заклади готельно-ресторанного бізнесу, заклади обслуговування та громадського харчування тощо. Зрозумійте, що сьогодні ці роботодавці не будуть активно укомплектовувати вакансій. Бізнес практично зупинився. Тож, відповідно, не може бути активної роботи щодо працевлаштування.

Зараз активно працюють лише підприємства сфери медицини, АЗС, аптеки, деякі заводи, які не потрапили під «карантинне» закриття, продуктові магазини. Тим, хто подав нам інформацію про потребу в кадрах, ми продовжуємо укомплектовувати вакансії. Якщо роботодавець провадить свою діяльність, потребує укомплектування вакансій – ми пропонуємо роботу тим, кому вона підходить.

Є випадки, коли роботодавці самі телефонують до нас із проханням на деякий час прийняти на облік їх працівників. Однак суть нашої роботи – не підстрахувати, і не дати тимчасовий притулок, а дібрати для тих, хто перебуває у нас на обліку, бажану роботу. Про працівників, перш за все, мусить дбати роботодавець, адже це його головний ресурс та цінність.

Потрібно розуміти те, що вирішувати актуальні на цей час проблеми бізнесу, в такий спосіб, як мінімум, не правильно. Так, ми займаємося працевлаштуванням громадян, але ми не можемо бути залою очікування для тих, хто, зрештою, після карантину повернеться на своє попереднє робоче місце. Сьогодні всі, зокрема й роботодавці, повинні бути свідомими.

Закрили на час карантину кілька великих підприємств у Луцьку. Чи відомо вам, які рішення керівництво цих заводів прийняло щодо персоналу: відпустки за свій рахунок, відгули, звільнення чи які варіанти?

Те, на яких домовленостях чи вимогах до колективу зупинили діяльність роботодавці Луцька, – суто питання внутрішньої дисципліни. Про випадки звільнення ми поки не чули. Звичайно, багато людей ідуть у вимушену відпустку. Але, знову ж таки, жоден роботодавець не робить цього для того, щоб комусь зробити гірше, зекономити на виплатах заробітної плати чи решті моментів. Повірте, ця ситуація, яка склалася сьогодні, для роботодавців не менш стресова, ніж для працівників.

Як треба чинити відповідно до закону в таких випадках? Чи прописаний чіткий алгоритм дій для працедавця? Чи захищає держава людей, які можуть позбутися робочих місць?

Алгоритм може бути один. І для роботодавця він базується на Законі України «Про працю» та внутрішніх трудових договорах із найманим працівником. А для нас – на Законах України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Все! Тільки на підставі законів ми можемо захищати працівників чи підтримувати роботодавців.

Окрема тема – заробітчани, які повернулися на Волинь. Чи є звернення від такої категорії населення?

Ми спостерігаємо відносно велику кількість людей, які повертаються з-за кордону. Дійсно, тут є і велика кількість заробітчан. Як ми це визначаємо? Люди, які у ці дні приходять до нас на облік, не застраховані, вони претендують на мінімальний розмір допомоги по безробіттю, а це – 610 гривень. У мене, знову ж таки, питання: вони реально хочуть знайти роботу чи просто зареєструватися і перебути цей період, щоб потім знову поїхати за кордон?

Звичайно, ми не відмовляємо в реєстрації, призначаємо мінімальну допомогу по безробіттю. Запропонувати ту велику кількість вакансій, які були в базі до карантину, не можемо, однак радимо ті, які актуальні.

Як ситуація з виплатами з безробіття? Чи вчасно люди отримують гроші? Чи нема зволікань? Скільки волинян отримали ці виплати в лютому 2020-го і яка це сума?

Фінансові зобов’язання служба зайнятості перед безробітними виконує відповідно до чинного законодавства. Жодна виплата, передбачена безробітному службою зайнятості, на період карантину не скасовується. Всі кошти будуть виплачені вчасно та в повному розмірі. Станом на кінець лютого на обліку обласної служби зайнятості перебували 7 714 осіб. Середня сума виплаченої допомоги по безробіттю – 3 235,5 гривень.

Чи прогнозуєте ви ситуацію і чи визначаєте якийсь алгоритм роботи ЦЗ Волині наперед? Яких найбільших проблем очікуєте вже найближчим часом?

Власне, алгоритм нашої роботи чіткий і зрозумілий: діємо задля забезпечення потреб ринку праці області, задля добору кваліфікованих кадрів роботодавцям і хорошої роботи – для шукачів. Сьогодні ситуацію прогнозувати складно. Ви самі спостерігаєте за розвитком подій і, мабуть, так само не можете передбачити, що буде завтра. Однак ми працюємо у визначеному на період карантину режимі. Ми не чекаємо проблем.

Ми працюємо на ту потужність, яку нам дозволяє сьогоднішня ситуація в країні. Я переконаний, якщо ми будемо діяти свідомо й консолідовано, будемо дбати про безпеку свою та навколишніх – кожен із нас повернеться до звичного, повноцінного, некарантинного життя, а служба зайнятості – до роботи на повну силу. Тож бажаю усім здоров’я та оптимізму, аби дочекатися цього моменту!


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Укравтодор поділився планами нових доріг на Західній Україні
Наступна новина ПЦУ дозволила проводити богослужіння без прихожан
Останні новини
Схожі новини