Пілоти повітряних куль розповіли про враження від Луцька. ФОТО

Пілоти повітряних куль розповіли про враження від Луцька. ФОТО
Пілоти Ростислав Білінський та Михайло Єременко

Пілоти, які завітали у Луцьк на фестиваль повітряних куль «Аеrosfera», розповіли, яке місто з висоти, чому літають лише на світанку та на заході сонця, а також як розігрують клієнтів.

«Перший» поспілкувався з аеронавтами Михайлом Єременком та Ростиславом Білінським. Перший з них займається повітроплаванням п’ять років, другий – чотири.

«Луцьк – прекрасне місто. Тихе, спокійне, гостинне. Дуже подобається. Зверху взагалі все гарне, – ділиться Михайло Єременко. Він побував чи не у всіх містах України та в багатьох країнах закордоння. – Україна – взагалі красива країна. Практично всюди, де ми були, краса неймовірна. Якщо порівняти це з Дубаї, там, як злітаєш, – одні піски… З нашою країною навіть не варто порівнювати».

Михайло Єременко

Додає, що там літають значно більше, ніж у нас. Хоча і серед українців охочих багато, проте не сприяє цьому погода. Чоловік за освітою авіаційний технік-механік. Розповідає, що через повітряні кулі поміняв місце проживання.

«Я приїхав у Київ в гості до друга. Ми сиділи у нього вдома. Пили чай. Поряд – ліс. З-за лісу вилетіли три кулі. Я, як це побачив, зрозумів, що хочу літати. І я залишився там жити. Переїхав з іншого міста в Київ, тому що хотів займатись повітроплаванням», – пригадує Михайло. До цього він стрибав з парашутом, але згодом повітряні кулі полюбив більше.

Пілот Ростислав Білінський над Луцьком літав уперше.

«Дуже круто. Красиві краєвиди, красива місцевість. З неба зовсім інші пейзажі відкриваються, тому це другий світ, друге життя. Це не так, як ти ходиш по місту, дивишся на всі магазини, супермаркети. Прекрасна у нас планета!» – каже чоловік. – Скрізь краєвиди чудові, живописні. Не можна сказати, що Київ чи Луцьк найкращий, тому що вони всі дуже різні. Всі цікаві. Скрізь круто».

Повітроплавці розповідають, що кулі – це теплові аеростати. Летять за рахунок різниці температур повітря всередині оболонки кулі і за її межами.

Аеростат її нагріває, повітря стає легшим і куля піднімається. Вантажопідйомність залежить від величини. У Луцьку літали кулі об’ємом три тисячі метрів кубічних, вантажопідйомність таких становить чотири людини: пілот та три пасажири.

Пілоти приїхали з Київської області, де діє єдина в Україні школа пілотів. Вони навчають молодих курсантів. Курс підготовки становить 36 годин теорії та ще 16 годин практики. Після цього – видача ліцензії пілота і випуск на комерційні польоти.

За словами Михайла Єременка, небезпечних ситуацій під час польотів практично не було, тому що дотримуються техніки безпеки:

«Основний момент – ми не літаємо при вітрі і поривах вітру більше чотирьох метрів в секунду. На змаганнях ми літаємо на більш швидких вітрах, тому що ми знаходимось самі в корзині і несемо відповідальність тільки за самих себе».

Читайте також: Повітряні кулі у Луцьку - з висоти пташиного польоту. ВІДЕО

Перед стартом узгоджується висота, на яку можна підніматись, пілоти отримують дозволи від різних структур, особливо, якщо неподалік відбуваються військові навчання.

«Ми як мінімум дивимось прогноз погоди, наприклад, аеропорту «Бориспіль». Від них ми отримуємо дані про напрям, швидкість і силу вітру. Якщо погода сприятлива, грозової хмарності нема, напрям вітру безпечний, ми збираємо людей, готуємо екіпаж. У нас підйом дуже ранній – о 4:30 ранку. У нас у різних шарах земля прогрівається по-іншому, над озером – одна температура, над лісом – інша, над полями чи асфальтом ще інша. Ми літаємо на світанку при сході сонця і півтори-дві години на заході сонця, аби не потрапити у термічні потоки – це дуже небезпечно, бо кінець може бути фатальним. Коли встає сонце, воно ще не встигає прогріти поверхні землі. І час після того, як заходить, перестає прогрівати поверхню, і в ці миті ми літаємо. Для нас безпека на першому місці», – пояснює Ростислав Білінський.

Йому найбільше до вподоби динамічні злети, коли швидкість польоту перевищує швидкість вітру. Це, мовляв, цікавіше за політ у штильову погоду. Часто випадала нагода політати із відомими українськими зірками.

Повітроплавці зауважують, що за час роботи траплялось багато цікавих випадків. Дуже багато чоловіків роблять на повітряних кулях пропозиції руки і серця своїм коханим. Пілоти підтримують будь-які ідеї, допомагають креативним людям розіграти будь-які сценарії, пропонують свої варіанти.

«Найчастіше привозять дівчину, якій хочуть зробити пропозицію, чи будь-яку іншу людину, яку хочуть здивувати, із заплющеними очима. До цього моменту куля вже стоїть в обумовленому місці, готова до зльоту. Людину з машини переміщують у корзину і після цього знімають пов’язку. Вона розплющує очі і емоції дуже сильні», – розповідає Михайло Єременко.

Буває, коли чоловік робить пропозицію, пілот, за домовленістю, розвертається, вибиває обручку з руки і її відносить кудись вітром. У цей час дівчина дуже засмучується, натомість чоловік дістає справжню обручку і «виправляє» ситуацію.

Також киянин пояснив, чому польоти на повітряній кулі – задоволення не з дешевих:

«Дуже дороге утримання. Невеликий ресурс, адже кулі швидко зношуються. Вони зроблені із тканини зі спеціальним просоченням,  для того, щоб повітря не просочувалось з неї. Від того, що її прогрівають, чи від сонця, тканина псується. Цього ми боїмося».

Нагадаємо, фестиваль повітряних куль відбувся у Луцьку цих вихідних. Містяни мали змогу політати над містом у шести кулях, а також побачити нічне світіння кулі на фоні темного неба.

Текст: Наталя ХВЕСИК (Перший)

Фото: Павло Березюк (Перший)

Читайте також: Фотограф зазнімкував, як у Луцьку сходило сонце та літали повітряні кулі. ФОТО


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Літні червневі дні в об'єктиві луцького фотографа
Наступна новина У Луцьку хочуть списати 5 тролейбусів
Останні новини
Схожі новини