Топ-20 найяскравіших подій літа на Волині. ФОТО

Топ-20 найяскравіших подій літа на Волині. ФОТО

Цьогорічне літо волинянам запам’яталось осінньою прохолодою та дощами, проте якщо говорити про культурне життя, то воно було по-справжньому спекотним. Чимало подій на Волині відбулося вперше, викликавши шквал емоцій у тих, хто їх відвідав.

«Перший» обрав найяскравіші та наймасштабніші заходи, які запам’ятаються краянам надовго.

1. «Бандерштат»

Перше місце очолює фестиваль українського духу, який відбувся на Волині вдванадцяте. Цьогоріч він зібрав рекордну кількість відвідувачів – 14 тисяч. За три дні на трьох сценах виступили 60 гуртів, а на гутірки завітали близько двадцяти спікерів. Цікаво було послухати Зураба Аласанію, Сергія Іванова, Андрія Садового, Євгена Галича, Сергія Жадана, представників тревел-проекту «Ukraїner».

«Бандерштат-2018» відзначився тим, що вперше серед розваг були польоти на повітряних кулях та сплав на байдарках. Також вперше запалили ватру. А ще влаштували перший нічний флешмоб: фестивальники вишикувались у вигляді слова FREE та засвітили ліхтарики й мобільні телефони. Це був заклик звільнити усіх українців, які стали бранцями Кремля. Більше новин про фест можна знайти за посиланням.

2. Богатирські змагання на пляжі Світязю

14 липня на Центральному пляжі озера Світязь відбувся Етап Кубка України зі стронгмену. 19 силачів з України та Білорусі змагались за звання найсильнішого. Вони подолали 5 конкурсів: на швидкість перетягували катамаран, перекидали 360-кілограмові покришки, метали 35-кілограмові бочки на кілька метрів у висоту, підіймали угору 90-кілограмові блоки та переносили з води на узбережжя бочки і мішки, заповнені піском.

Світязь уперше приймав богатирські змагання такого рівня, а більшість учасників перший раз змагались на піску, а не на асфальті, до того ж за не дуже сприятливих умов.

3. Фестиваль повітряних куль

Відбувся у Луцьку вперше і офіційно тривав два дні. Поява шести куль у вечірньому небі вразила лучан. Соцмережі «вибухнули» численними дописами про цей факт, а організатори пообіцяли, що наступного року фест «Аеrosfera» проведуть знову.

У перший день фестивалю одна куля розпочала подорож із Театрального майдану, ще чотири вирушили з іподрому. На кожній з них було по троє пасажирів та один пілот. Вони літали протягом години, а опісля пройшли процедуру освячення у повітроплавці.

Шоста куля піднялась у повітря невдовзі після злету решти, проте на ній літали лише над Театральним майданом на значно меншій висоті і це тривало лічені хвилини. Пілоти прибули з Київської області та розповіли, чому літають лише на світанку та на заході сонця, а також як розігрують клієнтів.

4. Змагання з мото-дрег-рейсингу

Луцьк прийняв учасників гоночних змагань вперше в історії. 24 червня на аеродромі змагались 58 гонщиків у п’яти класах автомобілів – PRO LEGAL, PRO FWD, PRO RWD, PRO AWD та Unlimited, а також трьох для мотоциклів – Moto 600, Moto 1000 та Мoto Unlimited. Також влаштували дрифт-шоу та стантрайдинг-шоу.

5. Фестиваль пончиків

Відбувся вперше у селі Світязь. Пончики не тільки їли, з ними були пов’язані усі конкурси. Наприклад, відбулося змагання на швидкісне поїдання цих смаколиків. Також презентували твори переможців літературного конкурсу про пончики, а згодом між пончистками розіграли велосипед. Обрали найсмачніші та найбільші пончики, а також провели майстер клас із їх приготування. Гостей протягом вечора розважали музичні колективи.

6. Купальські гуляння на Згоранському озері

У селі Згорани Любомльського району у ніч на Івана Купала відбулися веселощі із піснями й танцями. Тут палили 5-метрову ватру та шукали цвіт папороті. Гостей фестивалю розважали гумористи КВК-команди «Замок Любарта», піснями тішив Павло Зібров. Дівчата плели вінки, а діти кидались фарбами холі. 

7. «Князівський бенкет»

Фестиваль середньовічного духу провели у Луцьку втретє. Він розповідає про масштабну подію ХV століття – з’їзд європейських монархів. Розпочався захід із урочистої ходи від Театрального майдану до замку Любарта, учасники якої зіграли князя Вітовта, його лицарів, танцівників, артистів князівського двору.

Також гості мали можливість поспостерігати за грою жонглерів, взяти участь в конкурсі кликунів, майстер-класі середньовічного танцю, послухати гру на лірі, прокататися верхи на коні та багато іншого. Всіх охочих частували медівниками.

8. Представлення нової колекції Андре Тана «на воді»

Відомий український дизайнер Андре Тан 1 червня привіз до Луцька модні колекції, показ яких відбувся на подіумі, облаштованому над водою.

Презентували новинки весни і літа 2018 року, а також познайомили гостей з трендами сезону осінь-зима 18/19. У перервах між показами розважили гостей учасниці талант-шоу «Голос країни» Ліза Яковенко та Марія Хурсенко. Наприкінці заходу маестро моди обрав королеву вечора.

9. «Lutsk Fashion Weekend»

Дійство розпочалось 8 червня у луцькому пабі. Шанувальники моди цього вечора могли помилуватись одягом, зробленим у техніці ірландське мереживо; сукнями-трансформерами; спокусливою білизною; парадом червоних суконь.

Другого дня моделі продемонстрували колекції бренду KUMA, тандему Руслана Лазарєва та гуру шкіряних виробів Дмитра Харчука, а також одяг від Катерини Кароль.

10. Матчева зустріч стронгменів України та Європи

Силачі із України, Литви, Латвії, Польщі та Молдови змагались у Луцьку за звання сильніших. Вони подолали шість етапів, серед яких – дамбл, тяга платформи з автомобілем, подвійний лог-ліфт, прогулянка фермера тощо. І учасники, і судді багато жартували. Продовжували змагання попри рясний дощ. У підсумку українська команда перемогла європейську.

11. Відкриття музею сучасного мистецтва в «Adrenalin City»

Фундатором цього культурно-мистецького закладу є доктор економічних наук Віктор Корсак – син відомого волинського письменника і журналіста Івана Корсака. На відкритті була родина Корсаків, творча інтелігенція, депутати та шанувальники культури. У музеї зберігають оригінальні роботи різних років.

12. LUX FM Party Tour

У Луцьку відбувся концерт за участю Даши Астаф'євої, Арсена МірзоянаПоліграфа Шарікoffа a.k.a SERYOGA та Dilemma.

Для дорослих організували фуд-корт, де можна було придбати не лише напої, а й різні смаколики – хот-доги, шашлики і навіть суші. Окрім цього, гості могли замовити кальян. А для дітей облаштували окрему зону, де малеча могла сфотографуватись з улюбленими героями мультфільму «Фіксики».

13. Екомарафон «Світанок Світязя»

На Волині провели його вперше, у ньому взяли участь декілька сотень людей. Марафонський забіг відбувся на дистанцію 42,195 кілометри, півмарафон – на 21 кілометр, «ЕКО–RUN» – біг на дистанцію 5 кілометрів. Окрім цього, відбулась командна «Екоестафета», пробіг по воді «ЕСО WATER RUN» на 400 метрів, а також Кубок України з перегонів на лижеролерах на марафонській дистанції 42,195 км.

14. «Поліське літо з фольклором»

У серпні Луцьк перетворився на культурний центр, який об’єднав різні народи. Сюди завітали колективи з України, Індії, Італії, Єгипту, Мексики, Туреччини та Литви. Музика та запальні танці тривали декілька днів. 

15. «Lutsk Food Fest»

Восьмий гастрономічний фестиваль провели у Луцьку 28-29 липня. Гості мали нагоду скуштувати смажене м’ясо, морепродукти, смажені горіхи, різноманітні види хліба та сиру, спробувати смачні напої, взяти участь у конкурсах та навіть побувати у ролі гончара.

Окрім традиційних шашликів та ковбас, на фестивалі було чимало цікавинок. Журналісти обрали топ-10 страв та напоїв, які вразили цьогоріч найбільше.

16. «Поліська регата»

Джерело фото: Любешівська РДА

Любешівський район дев’ятий раз прийняв учасників Міжнародного фестивалю з екстремального водного туризму «Поліська регата». 20 команд аматорів веслування на байдарках із Волині, а також Львова, Києва, Дніпра, Рівненщини та Білорусі підкорювали заповідну територію району. Їхній маршрут пролягав незліченними руслами річки Стохід, довжина яких становила 25 кілометрів. 

17. Чемпіонат України з крос-триатлону «Polissia Challеnge Cup»

Джерело фото: прес-служба нардепа Ігоря Гузя

Змагання охопили три дистанції відразу: один кілометр плавання річкою Сомин, після цього – заїзд на велосипедах на відстань 20 кілометрів та шість кілометрів бігу до фінішу у селі Смідин, що у Старовижівському районі.

На Волині ці змагання відбулися вдруге. Переможці отримали кубки та премії обсягом 20, 15 та 10 тисяч гривень. 

18. Фестиваль «Княжий»

Фестиваль «Княжий». Джерело фото: прес-служба нардепа Ігоря Гузя

Вдруге поблизу Володимира-Волинського на березі річки Луга відбувся фестиваль «Княжий». Цього року він зібрав 8 500 відвідувачів з різних міст України та гостей з Республіки Польща. Після «Бандерштату» це другий безалкогольний фест на Волині. Основна мета заходу – пропаганда здорового способу життя, розкриття історичного та туристичного потенціалу Володимира, популяризація українських традицій.

19. Фестиваль «Art Jazz 2018»

Любителі джазової музики, попри дощ, протягом двох днів збирались у замку Любарта. Вони насолоджувались міксом джазу, латинських і афро-кубинських ритмів, сальси та класичної музики у виконанні «The Cuban Latin Jazz» та особливої гості Yaremi Кordoz. Цьогоріч на фестивалі грали вісім колективів з восьми країн світу. Серед них – Білорусь, Сполучені Штати Америки, Польща, Румунія, Куба, Вірменія, Туреччина та Україна.

20. Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня»

Учасники «Берегині». Джерело фото: сайт Луцької міської ради

Восьмий фестиваль «Берегиня» тривав протягом п’яти днів. На нього завітали фольклорні колективи від українських громад Польщі, Словенії, Білорусі, Франції, Словаччини а також із майже всіх областей України та районів Волині. Заходи відбувались у Луцьку, Берестечку, учасники та гості побували у Національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької слави» та в урочищі Вовчак Турійського району.

Текст: Наталя ХВЕСИК (Перший)
Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший), Павло БЕРЕЗЮК (для Першого), сайт Луцької міської ради, прес-служба Любешівської РДА, прес-служба Ігоря Гузя


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку продають таунхауси європейського зразка. ФОТО
Наступна новина Птахи в об’єктиві луцького фотографа. ФОТО
Останні новини
Схожі новини