Писанки – дітям війни. У Луцьку підбадьорюють переселенців творчістю

Писанки – дітям війни. У Луцьку підбадьорюють переселенців творчістю
5-річна Марія з Харкова вперше робить писанку

«Люди колись вірили, що яйце – це цілий всесвіт. А малюнки на ньому – це листи до Бога… Ми сьогодні теж будемо просити в Бога про благу вість – про нашу перемогу»,– цими словами викладачка Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Стравінського Софія Пасюк розпочинає майстер-клас з писанкарства.

Заняття – для дітей, які тікаючи від війни, опинилися у Луцьку. Для більшості це перша в житті власноруч зроблена писанка.

Нагадаємо, у ВНУ організували розмовний клуб для переселенців.

Викладачі несли з дому ковдри і подушки

Допомагати переселенцям тут стали з перших днів війни: збирали їжу, одяг, рушники, постіль, селили людей в гуртожитку (зараз тут живе 50 переселенців). Багато хто приносив з дому подушки і ковдри. Також викладачі скинулися на пральні машинки і нові кухонні плити, аби умови проживання зробити комфортнішими, організували чергування, - каже культурологиня Олена Кудь.

Олена Кудь каже, в гуртожитку коледжу зараз живе 50 людей

В ті перші дні багато людей їхали через Луцьк транзитом – за кордон. Проте згодом вони почали лишатися на довше. Тоді стало зрозуміло, що допомагати можна й тим, що викладачі вміють найкраще – навчати творчості.

«Ми взялися за ідею навчати традиційним ремеслам: вже були заняття з виготовлення текстильної ляльки, витинанки, сьогодні – писанкарство, будуть ще набивна тканина, іграшка-свищик. Розробили прості майстер-класи, які під силу маленьким дітям. Все-таки це переселенці зі сходу – хочемо, щоб вони долучалися до традиційної української культури», - розповідає Софія Пасюк.

Читати також: «Нас розбомбили. А так все нормально». Розповідь переселенки, яка розмальовує укриття у Луцьку

Діти перестали бути спокійними. Тепер стрибають і танцюють

Софія Пасюк помітила, що творчість допомогла дітям розслабитися і поводитися так, як їм належить: бігати і гратися

«На початку діти дуже рвалися на заняття. Очевидно, дрібна моторика допомагала розслабитися і заспокоїтися. А тепер вони більше хочуть стрибати, танцювати, співати, грати в ігри, тобто ми своє завдання виконали: діти ожили і тепер поводяться так, як їм і належить. Вони вже більше спілкуються, розповідають історії. Хоча спочатку не хотіли навіть знайомитися. Були в своїй «шкарлупці», - додає викладачка.

Одна з тих, хто в цей день вчився тримати писачок і працювати з воском, – Надія Дудко з Харкова. На заняття вона прийшла з 5-річною онукою Марією.

Сім’я приїхала до Луцька 9 березня:

«Думали, що швидко назад, але… Харків бомблять страшно, тому ми тут вже місяць. Наш дім вже частково розбомбили: третього поверху немає, вікон немає – невідомо, чи є куди взагалі повертатися».

Надія Дудко – вперше на заході України. Не думала, що доведеться за таких обставин

«Я ніколи не була на заході України. Все збиралася, але ніяк не виходило, а тут довелося за таких обставин. Дякуємо місцевим, що нас поселили і так допомагають в усьому. Не хочемо їхати за кордон – хочеться в Україні бути. Не дай Боже, щоб сюди дійшло», - каже жінка.

Аби дітям не набридало, їм організовують різні заняття. Не тільки ті, де треба щось робити руками, а й танці, екскурсії. Наступного дня планували привезти планетарій.

Від дітей з Іспанії передають малюнки, що приїхали разом з гуманітарною допомогою. Там, хто як міг, малі старалися писати навіть українською.

«Я захоплююсь тим, наскільки наші люди відкриті і намагаються допомогти. Усі знайомі так чи інакше волонтерять. Усі працівники коледжу долучаються», - розповідає Олена Кудь.

Сьогодні не пощастило. Посеред заняття – повітряна тривога і вимушена перерва для спуску в бомбосховище. Реалії…

Подарунок від іспанських дітей. Старалися писати українською
Більшість дітей вперше мають справу з писанками
Дітей, що тікають від війни, у Луцьку намагаються познайомити з традиційними ремеслами
Не тільки малювали, а й говорили про символізм писанок
Перерва на спуск в укриття

Майстер-клас з писанкарства для дітей-переселенців

Текст: Віта Сахнік

Фото: Людмила Герасимюк


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку попрощались з захисником України Юрієм Дзятком
Наступна новина Луцький ЦНАП відновлює роботу. Адреси філій
Останні новини
Схожі новини