«Пішли в мінуси». Як волинські хлібзаводи відреагували на дорогий газ

«Пішли в мінуси». Як волинські хлібзаводи відреагували на дорогий газ
Фото ілюстративне

В грудні українські хлібопекарі забили на сполох – ціна на газ для юридичних осіб сягнула більше 50 гривень за метр кубічний.

Вони заявили не лише про збитки для підприємств, а й про можливі перебої у виробництві хліба. Згодом уряд таки пообіцяв виробникам хліба, курятини та олії блакитне паливо за пільговою ціною – 25 гривень за куб до 31 березня 2022 року.

Втім, 21 січня стало відомо про зупинку Павлоградського хлібзаводу, що на Дніпропетровщині. Цьому підприємству не вистачило пільгового газу.

За словами президента «Всеукраїнської асоціації пекарів», хлібзаводи, яким не вистачило газу на торгах, будуть змушені купувати газ за комерційною ціною. Наразі це 35-40 гривень за один метр кубічний.

Зважаючи на це, «Перший» вирішив перевірити, як волинські хлібзаводи переживають непрості часи.

«Теремно-Хліб»

Головний енергетик Петро Сухий каже, що луцьке підприємство не зупиняло і не зменшувало виробництво.

«Теремно-Хліб» входить до холдингу «Хлібні інвестиції», який централізовано займається закупівлею газу.

«Наразі працюємо без змін. До кінця місяця маємо газ по пільговій ціні, а як далі – поки не знаємо. Торги ще відбуваються – цим займається центральний офіс. Сподіваюсь, все буде без перебоїв».

Читати також: Тепличні помідори та огірки можуть стати недоступними: прогноз цін на продукти в Україні

«Ковельський хлібокомбінат»

Директор Ковельського хлібокомбінату Іван Смітюх каже, що у січні підприємству вдалося купити лише близько 20% газу за пільговою ціною – 25 гривень, решту – значно дорожче. У лютому планують купити 50% газу за нижчою ціною.

«Чому так – не знаю. Це ж не ми регулюємо», - запевняє керівник підприємства.

«Ми поки працюємо стабільно і виробництво не скорочуємо. Хоча ситуація складна не тільки на ринку газу. Сказати, що підприємства зупиняються тільки через газ, буде неправдою. В цілому непросто. Є ще електроенергія (нічного тарифу немає), зарплата (у нас це 25% собівартості продукції), транспортування, ставлення людей до роботи…

Питання в тому, чи взагалі доцільно за цих обставин працювати в пекарській галузі. З виробництвом дуже складно, але поки працюємо стабільно. А як буде в лютому, не знаємо», - розповів Іван Смітюх.

Нагадаємо, світові ціни на продукти сягнули свого 10-річного максимуму у 2021-му

«Нововолинський хлібозавод»

У бухгалтерії Нововолинського хлібзаводу розповіли, що газ за пільговою ціною вдалося купити на третю декаду січня та лютий. До цього доводилося купувати паливо за 56 гривень за метр кубічний. Через це «пішли в мінуси». Проте, на виробництво це поки не вплинуло.

«Якщо така ціна газу, то що ми можемо зробити? Мусили викручуватися. На щастя, в відпустки нікого не відправляли. Зробили тільки вихідні на свята, а так працювали в штатному режимі. Сподіваємося, що далі ситуація вирівняється», - розповіла бухгалтерка Вікторія Фоміна.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Знову засніжило. Яка ситуація на дорогах Волині
Наступна новина «Ковідна тисяча». Програма буде діяти до кінця року
Останні новини
Схожі новини