Пластик на могилах: що думають луцькі депутати про заборону

Пластик на могилах: що думають луцькі депутати про заборону
Фото ілюстративне

Українців кілька років поспіль закликають не нести на могили пластикові квіти і вінки. Бо вони і розкладаються 500 років, і виділяють токсичні речовини при спалюванні. У деяких містах пішли далі і заборонили використання штучних квітів. Зокрема це вже трапилось в Умані на Черкащині та у Кременці на Тернопільщині. В останньому міська рада заборонила покладання пластикових квітів на кладовищах і пам’ятниках, а також рекомендувала підприємцям відмовитись від їхнього продажу. Нових точок продажу штучних квітів у мерії обіцяють не погоджувати.

«Перший» поцікавився у луцьких депутатів, що вони думають про пластик на кладовищах та чи готові вони заборонити таке прикрашання могил.

Микола Федік, фракція ВО «Свобода»:

Я підтримую зменшення використання пластику. Не тільки на кладовищах, а й пакетів, іншого поліетилену, який забруднює наше довкілля. Потрібно пояснити мешканцям Луцька, що це шкідливо і краще натомість купити живі квіти, щоб вшанувати своїх рідних. Думаю, потрібно провести діалог з людьми, пояснити, скільки сміття лишається після Провідної неділі. Лише заборона нічого не дасть – кожен же бачить тільки свою одну квітку, а насправді щороку виникають великі купи шкідливого сміття.

Думаю, що цього року вже нічого не вдасться зробити, але про довгострокову програму потрібно подумати.

Павло Данильчук, фракція «Народний контроль»:

В культурі вкоренилась тема з пластиковими квітами і вони вже є на всіх кладовищах. Ще минулого року ми пропонували принаймні поставити смітники на кладовищах. Тому що зараз це все складається просто на купу, а потім вивозиться на полігон у Брищі, який вже має проблеми. Смітники в першу чергу потрібно поставити. Тим більше, гроші на це в бюджеті закладені.

Звичайно, доречно і обмежити використання пластику. Чекати поки суспільство саме прийде до цього, доведеться дуже довго. Це стосується і сортування сміття, і енергозберігаючих технологій. Думаю, потрібно обмежити продаж такої продукції на території міста.

Микола Собуцький, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:

Я підтримую обмеження використання пластикових квітів. По-перше, треба людям показати фотографії, як це все спалюється, куди дівається. З студентських років з істориком Сергієм Годлевським я займаюсь проектом «Пам’ять без кордонів». Їздимо до Польщі і прибираємо православні кладовища на територіях, на яких колись проживали українці.

Ще 10 років тому я бачив, що в Європі немає штучних квітів. Натомість там використовують лампадки. Кожного вечора людина обходить могили і запалює їх. Вночі, коли ти проїжджаєш повз таке кладовище, це виглядає дуже круто. Видно, що люди пам’ятають. Добре було б, щоб люди використовували живі квіти, а не штучні.

Ігор Поліщук, фракція «УКРОП»:

Думаю, що поступово потрібно переходити на живі квіти, тому що пластикові забруднюють довкілля. Я вважаю, що живі доречніші. Будемо працювати з громадськістю – переконувати, можливо, на рівні міської ради підтримаємо якесь рішення.

В цей передпасхальний період нереально вже щось зробити, бо залишилось кілька днів. Але думаю, що в подальшому ми працюватимемо не стільки методами заборон, скільки розмовами. На мою думку, різкий перехід і заборони тут не дуже ефективні.

Микола Яручик, позафракційний:

На мій погляд, заборона використання пластику була б дуже правильною, тому що потім на кладовищах залишається дуже багато сміття. Мертвим цими квітами не допоможеш. А вшановувати, думаю, краще живими. Все-таки це органіка, яка перегниває. А з пластиком що робити?

Я ще не думав про таку ініціативу, але якщо хтось з депутатів висуне, я обов’язково підтримаю. Тому що пластику з кожним роком стає все більше і з цим треба боротись, якщо ми хочемо порядку. Через 10-20-30 років це може обернутись катастрофою, якщо нічого не зробити. Навіть те, що спалюють пластик, дуже шкідливо.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Легендарний луцький паб святкує 25-річчя
Наступна новина Скандальний єпископ УПЦ МП з горохівською пропискою вимагає повернути йому громадянство України
Останні новини
Схожі новини