Почався прийом електронних заяв для вступу на бакалаврат. Розказуємо, як це зробити

Почався прийом електронних заяв для вступу на бакалаврат. Розказуємо, як це зробити

Із четверга, 13 серпня, розпочався прийом електронних заяв для вступу до закладів вищої освіти на бакалаврат.

Розповідаємо, що потрібно про це знати, з посиланням на Громадське.

Скільки є часу на подачу заявки?

Якщо ви складаєте творчий конкурс чи складаєте вступні випробування замість ЗНО, то всі заявки потрібно подати до 16 серпня. У решти ж часу — до 22 серпня.

Поспішати реєструвати заяву одразу не варто: по-перше, на шанси вступити до вишу це не впливає, а по-друге, як показує досвід попередніх років, у перші дні через велику кількість запитів система може давати збої. Утім і відкладати реєстрацію на останній день МОН також не радить.

Де взяти цей кабінет?

За посиланням. Якщо ви ще не маєте електронного кабінета, то можна переглянути це відео Міністерства освіти, де покроково показано, як зареєструвати свій електронний кабінет і внести в нього необхідні дані.

Утім ви, найімовірніше, вже це зробили — адже реєстрацію відкрили з 1 серпня.

У чому особливості вступу на бакалавра?

Можна подати не більше п’яти заяв на бюджет — без обмеження на кількість вишів і спеціальностей у них. На контракт можна подавати скільки завгодно заяв.

Кожна заява на бюджет повинна мати свій рівень пріоритетності від 1 до 5. 1 — найвищий пріоритет, 5 — найнижчий. Це потрібно, оскільки система автоматично «обирає» лише одне доступне бюджетне місце для одного вступника. І пріоритет має «підказати» системі, куди саме ви хочете вступати.

Чого треба остерігатися?

Неуважності в заповненні даних. Після подання першої заяви на вступ виправити їх фактично неможливо. А тому, якщо за цими даними вас зарахують до вишу, потім можуть виникнути проблеми.

Утім середній бал атестата в разі помилки змінити можна — але для цього треба звертатися до вишу, куди ви подали першу заяву, аби вони виправили помилку. Але часу, нагадаємо, буде небагато — до 22 серпня.

МОН радить звертати увагу на правильність заповнених даних вступникам, які мають право на пільги при вступі, а також повідомлення в електронному кабінеті.

«Якщо, наприклад, вступник побачив у е-кабінеті навпроти своєї заяви статус "Потребує уточнення вступником", у жодному разі не слід її скасовувати, потрібно звернутись до вишу та надати необхідні роз'яснення — скасування заяв призводить до втрати пріоритетності, потім вже неможливо подати заяву з такою ж пріоритетністю», — зазначає відомство.

Якщо подав заяву, що далі?

Заспокоїтись і відстежувати ситуацію із заявками в електронному кабінеті. Також можна слідкувати за рейтинговими списками по спеціальностях за цими посиланнями. Їх обіцяють оновлювати щодоби.

Дізнатися, чи зарахували вас на бюджет, ви повинні не пізніше 27 серпня. Після цього до 18:00 31 серпня потрібно виконати вимоги до зарахування (тобто подати оригінали документів). А вже саме зарахування відбудеться 5 вересня.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Розповіли про стан немовляти, яке впало у кому в Луцькому пологовому будинку
Наступна новина Волинська ОДА продала земельних ділянок на понад 500 тисяч гривень
Останні новини
Схожі новини