Вступникам з ОРДЛО дозволили вступати в усі виші України без ЗНО

Вступникам з ОРДЛО дозволили вступати в усі виші України без ЗНО
Фото ілюстративне

Відтепер вступники з окупованих територій, зокрема, з Донецької та Луганської областей, зможуть вступати в будь-який виш України за вступними іспитами без ЗНО в межах установлених квот.

Такі зміни до Закону України "Про вищу освіту" Верховна Рада ухвалила 3 липня, пише «Українська Правда. Життя».

"За" проголосувало 310 народних депутатів.

До цього часу вступ за квотою був передбачено лише для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, до деяких закладів вищої освіти.

"Значна частина випускників з окупованих територій не зможе взяти участь в ЗНО і вступити до українських університетів. Однак ми маємо дати можливість для вступу для цієї категорії осіб.

Законопроєктом запроваджується можливість вступу за вступними іспитами в межах установлених квот для вступників місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів на лінії зіткнення до усіх закладів вищої освіти. 

У кожному виші діятимуть квоти, і абітурієнти, які вступають на навчання з непідконтрольної території, конкуруватимуть в межах цієї квоти", - пояснив зміни голова Комітету з питань науки, освіти та інновацій Верховної Ради Сергій Бабак. 

Проте народна депутатка від партії "Голос" Інна Совсун зазначила, що цей законопроєкт суттєво не змінює умови вступу для випускників з окупованих територій:

"Діти з неконтрольованих територій і сьогодні вступають без ЗНО. Вони вступають просто в обмежену кількість закладів. Аде ця кількість не є критично малою. Вони можуть вступати в більше, як 100 закладів. Тому те, що зараз змінюється, не є радикальною зміною політики".

Також у Совсун є декілька запитань до цього законопроєкту:

"Ми його приймаємо, коли вступна кампанія, фактично, вже розпочалася. Давайте не обманювати себе. Ми не привабимо велику кількість людей, приймаючи рішення в останній момент. 

Друге - це питання вступу на нерегульовані професії - медицину і право, де встановлені вищі прохідні бали. Яким чином ми будемо вступати на ці професії?

Останнє. Цей закон не потребуватиме додаткових видатків з держбюджету. І от в цьому є проблема. Якщо ви насправді хочете помогти цим дітям, то окрема строка бюджету, окрема допомога, окремі кошти для того, аби ці діти дійсно могли навчатися, і при цьому інші вступники не відчували, що їхні права пригнічують".

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На коронавірус захворіли працівники Волинської інфекційної лікарні
Наступна новина У Луцьку кількість хворих на коронавірус не зменшується, – міськрада
Останні новини
Схожі новини