Показали старі фото Гуртового, легендарного музейника з Волині

Показали старі фото Гуртового, легендарного музейника з Волині
Григорій Гуртовий із учнями під час експедиції. 70-ті роки

Легендарному музейнику з Волині Григорію Гуртовому 26 грудня було б 96. У пам’ять про унікальну людину у Торчинському історичному музеї, який він створив, показали світлини з його робочих буднів. 

Без цієї людини, пишуть на сторінці музею у фейсбуці,  «краєзнавча і музейна справа Волині були б незмірно біднішими, а Торчин не мав би такої скарбнички історії, якою дивуються навіть іноземці».

Для довідки. Народився Григорій Олександрович 26 грудня 1924 р. в с. Корніївна Веселівського району Запорозької області в хліборобській родині з міцним козацьким корінням. Дитинство припало на важкі часи радянських репресій та колективізації, зокрема голодомору-геноциду 1932-1933 рр., під час якого багато хто з родини загинув. До початку німецько-радянської війни переселився на Донбас, де мешкав дідусь. А в липні 1942 р. разом з сестрою потрапив у німецький концтабір «Флосенбург» біля міста Різа. Три роки тривав важкий табірний режим. Після повернення додому, довелося знову пережити голодомор – післявоєнний 1946 – 1947 рр. З надією на порятунок в січні 1947 р. Григорій Гуртовий приїздить на Волинь у містечко Торчин. Тут до 1962 р. працював у редакції районної газети «Вільна Україна» (згодом «Колгоспна правда»).

Збираючи інформацію, Гуртовий здійснив сотні походів довколишніми селами. Зустрічі з людьми й отримані від них історичні пам’ятки зародили цікавість до минулого Волині. Праця в архівах і бібліотеках поглибила переконання про багату історію краю. Частими були знахідки експонатів давнього і близького часу.

Оглянути ці речі 23 березня 1957 р. прийшли учні Боратинської (Веселівської) школи. Тоді, ще в редакції газети, краєзнавець провів першу екскурсію, яка дала відлік існуванню першого, створеного на громадських засадах, музею Волині.

Наступного року з допомогою колег-музейників з Луцька він уже будував музейну експозицію. Офіційне відкриття його відбулося у 1960 р. Григорія Олександровича, як збирача і хранителя історичних скарбів, призначили директором.

Через два роки вдалося під експозицію отримати нове приміщення з п’ятьма залами. Тут музей перебував до 2004 р.

Усі ці роки Григорій Олександрович жив за принципом «Ні дня без експоната!». Свій час, зусилля і кошти спрямовував на пошук та придбання історичних речей, серед яких чимало унікальних експонатів: рідкісні стародруки, козацька зброя, бойова ракета ХІХ віку та інші.

У 1967 р. він закінчив історичний факультет Луцького педінституту (сьогодні ВНУ ім. Лесі Українки).

З 1962 – по 1996 рр. Григорій Олександрович працював вчителем суспільствознавства, історії і малювання Торчинської школи.

Започаткував діяльність учнівських груп слідопитів, разом з якими пройшов багатьма містами та селами краю. Під час одного з таких походів вдалося знайти особисті речі відомого польського письменника Юзефа-Ігнація Крашевського. Під його керівництвом при музеї працювали курси юних екскурсоводів, де виховувались прихильники історії Волинського краю, Торчина.

У 2004 – 2007 рр. захоплений краєзнавець побудував нову експозицію у нинішньому приміщенні, де її можна оглянути і сьогодні.

А ще Григорій Гуртовий входив до Національної спілки краєзнавців України, написав кілька сотень науково-публіцистичних краєзнавчих статей. За життя видав десять книг, серед яких «Волинь – край козацький», «Торчин – передзвін віків», «Волинський Ружин і гетьмани Ружинські», «Білосток з найдавніших часів» та інші.

Не стало Григорія Гуртового на День знань, 1 вересня 2012 р. у містечку Торчин, де й похований. З 11 липня 2013 р. Торчинський музей носить ім’я Григорія Олександровича Гуртового.

За працю на ниві музейництва він удостоєний багатьох нагород: зокрема, звання Заслужений працівник культури України, ордена «Знак пошани», «За заслуги» ІІІ ступеня, «За мужність», лауреат премії ім. Дмитра Яворницького, обласних премій ім. Миколи Куделі та «Одержимість», почесний громадянин Волині і Луцького району, почесний професор ВНУ ім. Лесі Українки та Університету розвитку людини «Україна», «Людина року 2009» на Волині.

Попри численну кількість нагород, своїм основним досягненням Григорій Олександрович вважав учнів, багато з яких стали професійними істориками, любителями минулого свого краю і просто хорошими людьми. 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки українців захворіло коронавірусом. Цифри
Наступна новина Як архієпископ Нафанаїл 25 грудня освячував престол нового храму в Луцьку
Останні новини
Схожі новини