Як архієпископ Нафанаїл 25 грудня освячував престол нового храму в Луцьку

Як архієпископ Нафанаїл 25 грудня освячував престол нового храму в Луцьку
Фото з сайту Волинської єпархії УПЦ

25 грудня у Луцьку освятили новий храм. Свято-Миколаївська церква знаходиться за адресою вул. Володимирська 104Д. Будівництво розпочалося у 2016 році. Настоятелем у храмі – колишній прес-секретар Волинської єпархії УПЦ, а нині керівник просвітницького відділу єпархії о. Валентин Марчук

Свято-Миколаївська громада м. Луцька була створена ще у 2012 році. За цей час вірянами опікувалося кілька духівників – священник Сергій Новак, протоієрей Миколай Коренга, архімандрит Ілля (Вишневський).

Звершив чин освячення престолу та очолив першу Божественну літургію у Свято-Миколаївському храмі в Луцьку керуючий єпархією архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Як інформують у єпархії, владиці співслужили секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, намісник Чарторийського монастиря архімандрит Володимир (Гапонюк), ректор Волинської духовної семінарії архімандрит Євменій (Михалевський), настоятель храму та голова єпархіального просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук, завідуючий канцелярією єпархії архімандрит Паїсій (Хомич), прессекретар Волинської єпархії прот. Віктор Аніпко, благочинний Луцького центрального округу протоієрей Олександр Богданов, а також клірики Волинської та інших єпархій УПЦ.

На богослужінні був присутній Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Окрасою богослужіння були три хори – місцевий (під керуванням матінки Олени Марчук), хор доньок протоієрея Петра Базюка та хор священнослужителів (під керівництвом протодиякона Михайла Абрамчука).

Під час боголослужіння, повідомляють на сайті єпархії, молилися «за мир в Україні та єдність світового православ’я», також «за позбавлення від коронавірусної інфекції та здоров’я медичних працівників». 

З нагоди освячення владикаподарував храму подарував ікону з частичкою мощею преподобного Олексія Карпаторуського, сповідника віри ХХ століття. Серед дарунків – і мощевик з мощами святителя Спиридона Чудотворця.

Як освячують престол:

Спершу владика благословляє священників омити, «одягнути» дошку. На основу накладають дошку. Владика кропить престол свяченою водою. В отвори для цвяхів традиційно ллють спеціальну рідину з воску, рожевого масла, мира, ладану, тощо. Цвяхи на дошці забивають природнім камінням. Потім ці камені кладуть під престолом. 

Згодом владиці приносять  посудини  з теплою водою та  з вином, розбавленим водою. Тричі виливають рідину з посудин на престол, священники витирають це все рушниками насухо.  Престол помазується миром. На нього вдягають «перший одяг», який вже ніколи з нього не знімають.

Далі престол обв’язують мотузкою. А сам храм з чотирьох сторін помазують миром і кроплять свяченою водою. У цей час парафіяни мають стояти і молитися на колінах.

Архієрей повертається у храм, кладе мощі під престол і одягає на нього «верхній одяг».

Як освячували престол та провели перше богослужіння дивіться у фоторепортажі: 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Показали старі фото Гуртового, легендарного музейника з Волині
Наступна новина Шахраї продають фальшиву вакцину від коронавірусу онлайн
Останні новини
Схожі новини