Показали, як у Луцьку відновлюють військовим здоров’я після поранень і травм. ВІДЕО

Показали, як у Луцьку відновлюють військовим здоров’я після поранень і травм. ВІДЕО

У медичному Центрі реабілітації учасників бойових дій, що працює у Луцькій громаді, відновлюють здоров’я після поранень, ампутацій та контузій 80 воїнів. Курс лікування триває від двох тижнів.

Про це розповіла Суспільному завідувачка відділення Наталія Солобчук.

За її словами, пацієнтам надають послуги як з фізичної реабілітації, так і з психологічної допомоги.

"Це дуже великий, поширений напрямок і дуже-дуже необхідний нашим пацієнтам, відповідно медикаментозний супровід. Курс лікування в залежності від необхідності: від потреби, яку ми обговорюємо з пацієнтом", – сказала медичка.

Із військовими, в яких мінно-вибухові поранення та черепно-мозкові травми спричинили розлади мови, працює логопединя Богдана Миронець. Каже: працюють над відновленням комунікації, навичок читання й письма, аби бійці могли якомога швидше повернутися до звичного життя.

У військових бувають тяжкі види афазії – повна втрата мовлення або розлади мовлення. Також буває дисфагія – порушення ковтання.

Заняття з ерготерапії відвідує нині травмований боєць, мобілізований в жовтні. Він був призваний у десантно-штурмові війська. Свого імені чоловік не називає з міркувань безпеки. Після поранення в районі Білогорівки (Луганська область), каже, втратив рухові функції лівої руки.

За словами фізичного терапевта Андрія Гузова, цей військовослужбовець відновлюється у залі фізичної реабілітації високої інтенсивності після інсульту. У чоловіка було два випадки інсульту в різні проміжки часу.

"Завдання: ті навички, які були втрачені внаслідок перенесеного інсульту, відновити. В цьому випадку ми працюємо над покращенням ходьби, над координацією, над балансом", – сказав фізтерапевт.

У медичному центрі з допомогою медиків відновлює роботу правої руки боєць з Луцька, який травмувався 11 листопада під час контрнаступу на Херсон. Розповідає: після реабілітації повернеться на передову, бо має затребувану професію – сапер.

"Я проходив навчання в 100-ій бригаді ТрО наприкінці 2021 року. Приїхав у військкомат, видали зброю і ми пішли на патруль стратегічних об’єктів. 12 березня я був мобілізований до лав ЗСУ. В мене травми правої руки, переломи зап’ястя, пальців", – розповів військовий.

Як зазначила завідувачка відділення Наталія Солобчук, Центр реабілітації працює за програмою медичних гарантій та приймає не лише військових, а й цивільних. Також у закладі вересня минулого року працює стаціонарне відділення на 20 ліжок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «При кровотечі другого шансу не буває». Рівнянка 8 років вчить військових рятувати себе


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Діти розписалися і пішли готуватися до останньої зустрічі з батьком: історія загиблого Андрія Сапіги
Наступна новина Раніше білоруси їздили, тепер – готуємось до найгіршого: як війна зупинила курорт на Світязі
Останні новини
Схожі новини