«Поки в Луцьку не буде постійного мера, ситуація з маршрутками не зміниться», - Богдан Шиба

«Поки в Луцьку не буде постійного мера, ситуація з маршрутками не зміниться», - Богдан Шиба
Колишній міський голова Луцька Богдан Шиба

Екс-мер Луцька Богдан Шиба вважає, що покращити ситуацію з пасажирськими перевезеннями у Луцьку може лише комунальний транспорт. Однак, ніхто не купуватиме багато нових автобусів і тролейбусів, поки не буде постійного міського голови.

Про це він розповів у коментарі «Першому».

Нагадаємо, перевізник «Луцьке АТП 10701» відмовився від маршрутів №9 та №47, натомість у міській раді змінили маршрут №3 – тепер він їздитиме через вулиці Набережна, Шевченка та Чернишевського, а не Ковельську.

«Комунальний транспорт надійніший за приватний»

Колишній Луцький міський голова Богдан Шиба (2006-2010 роки) вважає, що приватні перевізники можуть і надалі відмовлятись від невигідних їм маршрутів.

«Коли є велика доля комунального транспорту, система працює стабільно. Наприклад, в деяких європейських містах їздить тільки комунальний транспорт. А в нас нерегульована суміш комунального і приватного. Я вважаю, що у Луцьку багато років для розвитку комунального транспорту втрачено і такі речі будуть вилазити, чи не кожного дня», - каже екс-посадовець.

З його слів, приватні перевізники «затоптали» міське комунальне підприємство.

«Все потрібно починати спочатку. Або гранти шукати, або на умовах співфінансування – кошти в державному бюджеті. Треба використовувати всі можливі канали, щоб придбати комунальний транспорт – і тролейбуси, і автобуси. Іншого виходу немає. Комунальний транспорт гарантує, що люди можуть вчасно доїхати на роботу і з роботи, в комфортних умовах за свої гроші», - переконаний Богдан Шиба.

«Виконувач повноважень на себе таких зобов’язань не візьме»

Водночас колишній очільник міста вважає, що неможливо змінити ситуацію у транспорті, поки у Луцьку не буде мера.

«У нас наразі виконувачі повноважень, а не виконувачі обов’язків. Тільки легітимно обрана людина на таке піде, бо вона працює на перспективу і переживає за те, що буде за кілька років, а не тільки сьогодні. А тимчасові люди не захочуть брати на себе таку відповідальність і знову ж таки – ніхто не візьме на себе відповідальність співпрацювати з ними», - запевняє він.

«12 років тому я вольовим рішенням замінив біля 500 вантажних бусиків, переобладнаних під пасажирські, на автобуси. Тоді перевізники навіть протестували, але їх ніхто не переконував. Було ухвалене рішення про те, що за два місяці такі переобладнані буси не зможуть їздити містом. Деякі з них досі їздять на закапелках нашої і сусідньої областей, але в місті їх немає», - додає Богдан Шиба.

«Підвищення вартості проїзду ситуацію не змінить»

«Якщо не займатись питанням системно, то підстави для того, щоб піднімати вартість проїзду, можна знайти ледь не щомісяця: транспорт зношується, паливно-мастильні матеріали не дешевшають, мінімальна заробітна плата двічі на рік підвищується. Вже скільки разів піднімали тариф і хіба щось змінилось?» - зазначає екс-мер.

«Вартість проїзду повинна відповідати рівню надання послуг. Зрозуміло, якщо транспорт добитий, затрати на його обслуговування будуть більші. Треба, щоб транспорт був нормальний. Тоді і затрати будуть менші, і якість вища», - резюмував він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Вражає, скільки українці їдять на свята», – волонтерка зі США, яка живе на Волині
Наступна новина Хай півроку підмітає алеї, – Ігор Алексєєв про вандала, який знищив ліхтар в луцькому парку
Останні новини
Схожі новини