Польща може припинити проводити «Європейські дні добросусідства» у Шацькому районі

Польща може припинити проводити «Європейські дні добросусідства» у Шацькому районі
«Європейські дні добросусідства-2019» у Шацькому районі (фото зі сторінки Волинської ОДА у Facebook)

У Польщі можуть припинити практику проведення «Європейських днів добросусідства» на території Шацького району.

Про це пoвідoмляє Район.Шацьк, посилаючись на польське видання «Lublin112.pl».

Цьогоріч 56-метровий понтонний міст через річку Західний Буг тимчасово з’єднав на три дні (9-11 серпня) Україну та Польщу в рамках проведення Днів українсько-польського добросусідства.

Пункт пропуску відкрили 9 серпня о 9:00 (за польським часом), а зачинили о 22:00, 11 серпня. Доступний він був для пішоходів та велосипедистів.

Чому у Польщі не хочуть проводити дні добросусідства? 

Польська сторона поінформувала, що цього року востаннє проводитимуться Дні добросусідства, в рамках яких можна буде перетинати кордон в пункті «Адамчуки-Збереже». Попри досить велику популярність серед туристів (у 2018 році ним скористалося понад 40 тисяч осіб), цей пункт пропуску можуть більше не відкрити через відсутність інфраструктури.

«Вина – на боці України, яка так і не знайшла можливості реалізувати проєкт з побудови повноцінного переходу, незважаючи на те, що розмови про це велися довгі роки. Проєкт мав включати будівництво мосту через річку Західний Буг, основних і допоміжних об’єктів сервісної зони кордонного переходу, підведення інженерних мереж, визначення основних напрямків руху транспортних засобів від автомобільного пункту пропуску «Адамчуки» на українській стороні, будівництво автомобільних доріг та під’їзних шляхів.

У зв’язку з відсутністю будь-яких позитивних зрушень Польща вирішила припинити практику Днів добросусідства для пункту пропуску через Західний Буг», – йдеться в матеріалі.

Що про це кажуть представники влади на Волині?

Заяву прольської сторони прокоментував перший заступник голови Шацької райдержадміністрації Віктор Плейтух.

«Ця думка прозвучала від польської делегації і під час проведення Європейських днів добросусідства. Звичайно, українська сторона зробила певні кроки для того, аби в районі «Адамчуки-Збереже» запрацював постійний перехід, проте цього виявилося недостатньо. Втім під час спільних зустрічей поляки зазначили, що тимчасовий пункт пропуску є дуже популярним серед громадян обох держав, тому, можливо, практика проведення Європейських днів добросусідства буде продовжена», – зазначив чиновник.

У Волинській обласній раді запропонували, щоб понтонний міст, який слугує символом дружби під час щорічної акції «Європейські дні добросусідства» в Шацькому районі, працював не лише під час самого фестивалю, а й упродовж двох місяців у розпал відпочинкового сезону на озерах. Наразі вивчаються можливості для реалізації цієї ідеї як з української, так і з польської сторін.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Суперфіналіст шоу «Голос. Діти» виступить у Луцьку на святкуванні Міжнародного дня молоді
Наступна новина Серед фаворитів – іномарки середнього класу. Які авто найчастіше купують волиняни
Останні новини
Схожі новини