Поляк оформив на себе 3,5 тисячі автомобілів для українців

Поляк оформив на себе 3,5 тисячі автомобілів для українців

Мешканці Перемишля стали рекордсменами Польщі за кількістю зареєстрованих автомобілів на одну особу.

Понад 86 % транспортних засобів, які зареєстровані в Перемишлі та його околицях, належать лише 17 мешканцям регіону. Такі дані випливають з репортажу програми TVN Turbo, передає Shoppingpl.

З понад 14,5 тисяч автомобілів, які зареєстровані у місцевому управлінні транспорту, близько 12,5 тисяч авто перебувають у власності або співвласності менше двох десятків поляків. При цьому один з них є абсолютним рекордсменом – на нього зареєстровано 3,5 тисячі одиниць транспорту. І ця кількість продовжує зростати.

Мова йде не про олігархів або колекціонерів. Така ситуація пояснюється так званою «співпрацею» поляків з українцями, які хочуть мати імпортні автомобілі та не платити при цьому до українського бюджету великих сум за розмитнення. Вартість офіційної легалізації інколи може досягати 2 тисяч доларів США, йдеться у репортажі.

За те, що поляк вписує українця в техпаспорт, він може отримати від 100 до 500 злотих (~30-150 доларів США).

При цьому польське законодавство не обмежує громадян у кількості автомобілів, які можуть перебувати у їх власності.

«Польські правила дозволяють це. Тому, якщо до нас звертається особа з проханням реєстрації транспортного засобу і має необхідні документи, то ми мусимо його зареєструвати. Не маємо права відмовити у цьому», – пояснив Вєслав Юркевич, представник відділу комунікації, транспорту і доріг у Перемишлі.

Найкраще таку форму прикордонного «транспортного співробітництва» видно у пункті пропуску «Корчова-Краковець».

«За годину через пункт пропуску проходять 80 автомобілів, із яких 60 зареєстровані на польсько-українських співвласників», - розповіла Ельжбєта Пікор, представниця Бєщадського відділу польської Прикордонної служби.

Нагадаємо, при ввезенні автомобілів з Польщі в режимі «транзит» щоб не порушувати вітчизняного законодавства українці змушені перетинати кордон кожні 5-10 днів. Проте існують варіанти, коли можливе легальне використання транспортного засобу з євро номерами протягом року. Це допускається у випадках, коли громадянин України є співвласником машини і вписаний до техпаспорту, виданого за кордоном або працює на іноземну фірму, яка видала йому відповідне доручення.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Клуб 50+»: чому бізнесу не варто ігнорувати старшу аудиторію
Наступна новина «Нафтогаз»: попри морози газу в сховищах вистачить
Останні новини
Схожі новини