«За ним треба дивитися, як за малою дитиною». Секрети луцького органа

«За ним треба дивитися, як за малою дитиною». Секрети луцького органа
Загальний вид проспекта луцького органа

Орган, який знаходиться в луцькому кафедральному соборі Святих апостолів Петра і Павла, потребує ретельного трудомісткого догляду, дорогого обслуговування й особливих умов. Як забезпечити бездоганну роботу цього інструмента – у розповіді органіста і органного майстра Петра Сухоцького.

Про це йдеться на шпальтах видання Monitor Wołyński.

Як працює орган

Орган називають інструментом-оркестром, адже він може відтворювати тембри дерев’яних і мідних духових інструментів, струнних і ударних, а також історичних, давно не вживаних. Кожному із цих тембрів відповідає ряд труб – регістр. Що більше регістрів, то більше можливостей звукових поєднань, багатша палітра звуків і, відповідно, більші габарити самого органу.

Луцький орган, виготовлений німецькою фірмою «Ludwig Rohlfing – Мathias Kreienbrink», має 40 регістрів і 2680 труб. Він має складну будову і потребує особливого й регулярного догляду.

Читати також: Реставрували через 10 років. У храмі в Рожищі звучатиме орган

Замінити одну мембрану коштує від 3 до 5 євро

За словами майстра, орган має так звану електропневматичну систему подачі повітря – складне поєднання різноманітних електромагнітів та мембран. Кожна труба має свої персональні електромагніт і мембрану, вони є різних розмірів. Окремо ще є електромагніт і мембрани, які забезпечують подачу повітря на цілий регістр.

«У нашому органі цих мембран десь близько 3 тис. Мембрани бувають шкіряні й поліпропіленові. Шкіряні дорожчі, але вони служать довше. Вважається, що ресурс служби шкіряної мембрани – 10 років, далі їх бажано міняти», – розповів майстер.

Ціла мембрана

Розірвана мембрана

В Україні немає органних фабрик, тому купувати мембрани та інші запчастини до органа доводиться за кордоном. Коли вони виходять із ладу, їх потрібно замінювати на нові.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Кошти на те, щоби поміняти всі мембрани в луцькому органі, потрібні величезні.

«Сьогодні ми поміняли 30 мембран. Якщо одна мембрана коштує від 2 до 5 євро (залежно від розміру) – це без ПДВ, доставки і т. п. – то сума на весь орган вийде фантастичною», – кадже органіст.

Навіщо в органі відра з водою і цегла, замотана у шпалери

Але проблеми з мембранами – це далеко не всі неполадки, які можуть виникнути.

Як розповів Петро Сухоцький, луцький орган стоїть біля вікна, тому, коли вікно прогрівається, висихає повітря. Це впливає на дерев’яні повітряні канали: вони можуть розсохнутися, тож через невеликі отвори виходитиме повітря. А коли буде порушено баланс повітря, звук стане неякісним чи й узагалі зникне. Такий орган буде неможливо настроїти. Тому всередині луцького органа стоять відра з водою, її запаси треба періодично поповнювати.

Натомість за кордоном часто встановлюють спеціальні пристрої, які регулюють вологість повітря (зволожують або осушують).

Відра з водою всередині органа

Ще один ворог органа – шкідники. Шашіль не тільки псує деревину як конструктивний елемент інструмента – через прогризені ним ходи виходить повітря.

На міху органа – якісь незрозумілі пакунки.

«На великому міху луцького органа лежать 44 цеглини, на регулювальному – ще 9. У міхах повинен бути певний тиск. Спеціалісти визначають для конкретного органа оптимальну кількість цегли», – каже музикант.

На запитання, чому цегла загорнута у шпалери, органіст відповів: «Цегла вбирає вологу і, відповідно, її маса зростає. Це порушує баланс тиску. Щоби цього не сталося, її замотують у шпалери. Внаслідок цього гігроскопічність цегли залишається на більш-менш однаковому рівні».

Зіпсувати якість звуку може павутина, сміття, а то й навіть пил. Буває, що проста муха, потрапивши в органну трубу, може взагалі змусити її замовкнути – таку трубу треба очистити та продути.

Одна з невеличких труб органа

Петро Сухоцький продуває трубу

«Щоб орган завжди був у робочому стані, за ним треба доглядати, як за малою дитиною: сьогодні зробив одне, завтра потрібно вже до другого придивитися, післязавтра третя проблема вилізла. Орган – це постійна робота, регулярне обслуговування, щоденний фаховий догляд. Але що ж? Любиш кататися, люби і санчата возити», – підсумував органіст.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина ІФА-тести на коронавірус помиляються у 34 % випадків, – учені
Наступна новина Відновлює курсування потяг «Ковель – Новоолексіївка»
Останні новини
Схожі новини