Повідомили, які лікарні на Волині стануть опорними

Повідомили, які лікарні на Волині стануть опорними
Волинська обласна клінічна лікарня

На Волині опорними стануть сім лікарень. Це – Волинська обласна клінічна лікарня, Луцька міська клінічна лікарня, Ковельське міжрайонне тероб’єднання, Нововолинська міська, Любомльська, Ратнівська і Камінь-Каширська центральні районні лікарні.

Їхній перелік 15 січня затвердив Кабмін, повідомляє Суспільне.

Як розповів керівник Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар, до уваги брали наявність сучасного обладнання, вузькопрофільних спеціалістів, доступність і змогу працювати цілодобово.

Нині адміністрація обласної лікарні підписує договори з Національною службою здоров’я і визначає пакет послуг, які надаватиме, каже керівник.

З його слів, за останні два роки у лікарні купили обладнання на 150 мільйонів гривень. Тут працює майже півтори тисячі людей, три сотні з них – це лікарі.

Читати також: Луцька міська лікарня – найкраща в області за рейтингом USAID

А от Ківерцівська районна лікарня не буде опорною. Як розповів генеральний директор районного територіального медичного об’єднання Михайло Слижук, гроші на заклад виділяють із районного бюджету і з бюджету об’єднаних територіальних громад. Зі слів гендиректора, 95% грошей, що надійшли торік, витратили на заробітну плату медиків.

Лікарня у Ківерцях розрахована на 200 ліжкомісць. Зі слів Михайла Слижука, у зв’язку із вкрай обмеженим фінансуванням в останні роки у закладі об’єднували відділення.

«Наш інтерес – щоб наша установа залишалася хоча б такою, як вона є. Район наш великий, майже 64 тисячі населення. Останній населений пункт знаходиться за 70 кілометрів від Ківерців», – зауважив керівник.

Начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк каже, що утримувати районні лікарні, а їх 16, економічно не вигідно.

«Якщо трапляється катастрофа: інфаркт, інсульт, гостра хірургічна паталогія, хворого треба завезти у той заклад, який має відповідне обладнання, персонал, у якому йому можуть надати медичну допомогу згідно з протоколами і де перебування цього пацієнта безпечне. Критерії – це лікарні інтенсивного лікування населення і 60-хвилинна доступність», – розповів Ващенюк.

Головний медик області запевнив, що лікарні, які не стануть опорними, поки що працюватимуть, як і працювали.

Розпорядження «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року» Кабмін прийняв 15 січня. На думку урядовців, це дозволить покращити доступність медичної допомоги, сконцентрувати інвестиційні ресурси та розбудувати мережу надання медичних послуг в Україні.
Однією з головних умов формування переліку називають доступність закладів для пацієнтів. Шлях до лікарні не повинен перевищувати 1 годину.
До переліку включили заклади охорони здоров’я, що відповідають вимогам або можуть бути підвищеними до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого або другого рівня, що забезпечуватимуть:
безпечність медичної допомоги на основі доказової медицини;
своєчасність доступу до медичної допомоги;
економічну ефективність, яка полягає у забезпеченні максимально можливої якості медичної допомоги за умови раціонального та ощадливого використання ресурсів.
Ці заклади матимуть належне робоче навантаження та забезпечать належний рівень безпеки пацієнта, повідомляє Урядовий портал.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку учні школи № 13 не вийшли на навчання. Батьки ставлять владі умови
Наступна новина Луцьких шкільних медсестер, яких звільнять із поліклініки, працевлаштують у навчальних закладах
Останні новини
Схожі новини