Правила їзди на електросамокатах у Луцьку. Думки влади, патрульних і власника сервісу

Правила їзди на електросамокатах у Луцьку. Думки влади, патрульних і власника сервісу

У Єдиній системі місцевих петицій лучанин Андрій Вілюк зареєстрував звернення з проханням встановити правила їзди на електросамокатах, зокрема заборонити їх рух на проїжджій частині та обмежити швидкість.

Станом на ранок 7 вересня петицію підтримали 15 лучан з 300 необхідних. Суспільне поспілкувалося з лучанами, представниками місцевої влади, патрульними та власником прокату, щоб дізнатися які нині правила існують для кермувальників електросамокатів.

Про домовленості влади та власника прокату

Зі слів заступниці директора департаменту економічної політики Юлії Дацюк послуга прокату електросамокатів діє у Луцьку понад місяць і коли з підприємцем укладали договір, узгодили схему руху і правила використання електросамокатів.

Правила користування електросамокатом прописані у телефонному додатку. Є вікові обмеження: їздити можна з 14 років.

Про петицію, яку зареєстрував Андрій Вілюк щодо встановлення правил їзди на електросамокаті посадовиця знає. Каже: якщо вона набере необхідних 300 голосів, місцева влада її розгляне. Але додає: заборонити електросамокатам рухатися по тротуарах міськрада не може.

"Користувач електросамокату – це повинна бути людина, яка має банківську карту. Стоїть обмеження швидкості і це запроваджено з ініціативи нашої до 20 км\год. Більшу швидкість самокат не може розвинути", – каже заступниця директора департаменту економічної політики.

Не транспортний засіб

Речник патрульної поліції Волині Богдан Павлович розповів Суспільному, що наразі немає належного правового регулювання використання електросамокатів. Каже, звернення від людей щодо наїздів електросамокатів на тротуарах були, точної кількості не назвав.

"Їх кваліфікувати відповідно до кодексу про адміністративно-правові правопорушення дуже важко, бо немає нормативно-правових актів, які регулюють дорожній рух", – розповів речник.

Зі слів Богдана Павловича, патрульні часто виявляють електросамокати, які порушують ПДР. В такому разі інспектори можуть лише радити кермувальникам дотримуватися правил безпеки. Статистики скарг на користувачів електросамокатів в управлінні патрульної поліції не ведуть.

Технічні складнощі для обмежень

Нині у Луцьку є 30 електросамокатів, що належать підприємцю Сергію Совику. Суспільному він розповів, що не знав про петицію, у якій ініціюють заборонити їзду електросамокатом дорогою і обмеження швидкість на тротуарах до 5 кілометрів з годину, а велодоріжками до 20 кілометрів за годину.

Зі слів Сергія Совика, технічно внести обмеження у роботу самокатів дуже важко.

"Цей вид транспорту не зареєстрований в правовому колі, тому ми прирівняли його до велосипеда і він розрахований на користувачів від 14 років. Всі користувачі самокатів застраховані. У разі нещасного випадку відповідатиме винна особа", – зазначив власник прокату під час інтерв'ю у програмі "Радіодень" на Суспільному.

Луцьк – друге місто в Україні, де підприємець Сергій Совик запустив прокат електросмоків. Перше було Київ. З його слів, нині він вивчає попит лучан на послугу.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волинь з візитом їде Саакашвілі
Наступна новина Біля Волинської ОДА відновлять фонтан. Оголосили конкурс на кращий проєкт
Останні новини
Схожі новини