Правильне ведення бюджету в бізнесі

Правильне ведення бюджету в бізнесі

Бізнес — це в першу чергу планування та розрахунок, контроль та аналітика, а вже потім гарний портфель, візитка та кинуте мимохідь «у мене своя справа». 

Основою будь-якої підприємницької діяльності є ведення бюджету, стратегічне та короткотермінове планування. Лише тоді продукція стає конкурентоспроможною, а компанія розвивається. 
 
Як розрахувати бюджет підприємства, розповідають експерти проєкту Школа бізнесу Нова пошта. Безліч корисних матеріалів щодо ведення власної справи шукайте за посиланням https://online.novaposhta.education/.

Починаємо складати бюджет

На першому етапі ви повинні визначитися: що, як і в якій кількості будете робити. Це стосується і випуску продукції, і надання послуг. Крім цього, враховуйте розмір початкового капіталу, який потрібен для організації робочого місця, купівлі матеріалів.

Планування витрат

Куди ви будете витрачати прибуток — це вже десяте питання. Хоча розумно вкладати левову частку у розвиток власної справи. Але почитати планування бюджету потрібно з його витратної частини.

Усі витрати підприємства можна розділити на постійні та змінні. Навіть якщо у вас маленький бізнес — наприклад, печете пряники у себе вдома — ви повинні розуміти схему витрат. Це дозволить правильно сформувати собівартість одиниці продукції (пряника) і встановити справедливу ціну. Що входить у структуру витрат, дивіться у таблиці.

Постійні:  Змінні
  • оренда приміщення;
  • комунальні послуги;
  • заробітна плата персоналу;
  • податки на заробітну плату, інші податки та збори.  
  • витрати, які залежать від обсягу продукції, кількості виконаних робіт та послуг;
  • вартість матеріалів та сировини.

Детальніше про постійні витрати

Постійні витрати досить стабільні під час певного обсягу виробництва. Для прикладу беремо ту ж майстерню з виготовлення пряників. Якщо власниця працює вдома, то постійними витратами у неї буде лише оплата комунальних послуг, єдиний податок та соціальні збори.

Але під час збільшення обсягів виробництва їй потрібно орендувати приміщення, винайняти кондитера. Тож додаються постійні витрати на оренду, заробітну плату найманого працівника, Єдиний податок та інші соціальні внески. Це досить сталі суми, які змінюються доволі повільно.

Змінні витрати на прикладах

Подивимося тепер на її змінні витрати. Працюючи вдома, майстриня виготовляла умовно 100 пряників на день. Вона мала закупити певну кількість борошна, яєць, цукру тощо. Якщо вона планує випікати 150 пряників на день, то її витрати на закупівлю сировини збільшаться. Що більше продукції вона (сама або з найманими робітниками) виготовляє, то більше витрат.

Тож під час розробки бюджету у першу чергу треба планувати витрати, правильно оцінити свою роботу, товари або послуги, а вже потім підраховувати дохід, а не навпаки.

Стратегії планування бюджету

Існує багато методик планування фінансів та нематеріальних активів підприємства. Загальні правила чудово працюють, тому не вигадуйте велосипед. Основні способи планування — максимальна деталізація бюджету і, навпаки, спрощене бюджетування.

Кожен підприємець вибирає метод на свій розсуд, але найкращі практики передбачають:

  • визначення цілей підприємства;
  • скрупульозну та реалістичну оцінку витрат доходів;
  • деталізацію витрат, чітке визначення собівартості робіт, товарів або послуг;
  • використання технологій, що допоможуть зменшити витрати та ефективно працювати;
  • контроль за витратами та виконанням бюджету.

Чим загрожує неправильний розподіл бюджету підприємства?

Загрози досить реальні — це фізичні та репутаційні збитки, погіршення якості продукції або послуг. А далі як снігова куля. Постійні покупці почнуть вибирати якісніші товари у ваших конкурентів. Немає прибутку — підприємство стає банкрутом.
 
Тож детально плануйте бюджет свого проєкту. Враховуйте поступовий ріст цін (як на сировину, так і на послуги оренди тощо), який можна спостерігати на ринку, а також не забудьте про подушку безпеки — певний запас на непередбачені витрати.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині зі «Слуги Народу» планують відкликати депутатів
Наступна новина У волинському селі виявили перші пам'ятки з маєтку, що належав княжій родині
Останні новини
Схожі новини