Презентували книгу про історію футболу Волині. ФОТО

Презентували книгу про історію футболу Волині. ФОТО
Книга Сергія Грудняка «Футбол у Волинському воєводстві 1921-1939»

У Луцьку презентували книгу Сергія Грудняка, в якій подана історія розвитку футболу у Волинському воєводстві з 1921 року до початку Другої світової війни у 1939-му.

Презентація відбулася у прес-центрі «Директорії» 30 січня, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Як зазначив на початку заходу його модератор та головний редактор єдиного фахового видання області «ВолиньSport» Андрій Собуцький, він побачив презентацію книги у Рівному, і його це десь зачепило, тим більше Сергій розповів, що пропозицій про презентацію у Луцьку не надходило.

«Я взяв на себе сміливість від імені журналістської спільноти провести презентацію, аби вся область дізналася, що у світ вийшла книга «Футбол у Волинському воєводстві 1921-1939», – наголосив Андрій Собуцький.

Зі слів Сергія Грудняка, історія футболу Волині у нього розпочалася з конкурсу знавців історії нашої команди ще в радянській газеті «Молодий ленінець».

«Я тоді зайняв почесне друге місце – шукав відповіді, рився в бібліотеках, і мене ось цей процес затягнув, адже я знаходив чимало цікавих фактів. До прикладу, коли в Луцьку переривали матч через природне явище. Я випадково знайшов, що це трапилося у 1972 році через грозу. Саме ця відповідь стала визначальною для другого місця. Я тоді навчався в 10 класі, і замість того, щоб готуватися до екзаменів, пішов збирати інформацію по бібліотеках.

У 1989 році видали мої перші публікації у «Радянській Волині». Після служби в армії я повернувся до цієї справи і зробив першу вилазку в обласний архів. Я передивився документи з прізвищами футболістів, назвами команд того періоду, але всі вони були на польській. У 1994 році я переконав директора архіву, що розумію польську, аби мені дали доступ до документів. Першим результатом стала публікація в газеті «Віче» про луцький Поліційний спортивний клуб, який чотири рази став чемпіоном Волинського воєводства», – пригадав Сергій Грудняк та додав, що на той час на цьому все зупинилося.

Лише згодом з Анатолієм Войнаровським вони видали книгу про обласні змагання, і колеги почали запитувати Сергія Грудняка, коли буде книга про довоєнний футбол на Волині, адже про Львів, Тернопіль такі книги є.

«Мене це мотивувало, і я знову взявся за справу в архіві, мусив ще раз все дивитися. Мій колега з Рівного Юрій Мельник дуже мені допоміг, надавши матеріали з рівненського архіву. Також він познайомив мене з деякими людьми, які мені надали фотографії. Потім через «Фейсбук» познайомився з польськими колегами, які допомагали мені з джерелами інформації. Ось так потроху все склалося в історію, а літом я конкретно засів за книгу», – розповів про створення книги автор.

Як зауважив Сергій Грудняк, найбільше його засмутило те, що на відміну від сусідніх регіонів футбол на Волині не був популярним. Серед основних джерел фінансування команд на той час були вхідні квитки, але тоді стадіон у Луцьку був розташований не у дуже зручному місці. Автор зізнався, його вразило, що на той час розвиток футболу в Луцьку поступався навіть Ковелю, не кажучи про Рівне.

«Перша луцька команда класу А з’явилася лише у 1931 році. У 1926 році наш луцький військовий клуб виграв чемпіонат військового округу, потім збірна Луцька поїхала грати в Рівне і отримала 7:2. Коли Луцьк уже піднявся, то тоді на рівні збірних із Рівним були дуже принципові матчі. Найпринциповішим було протистояння двох єврейських клубів Луцька та Рівного: у 1935 році Рівне виграло тут у Луцька 2:1 і їхало додому побитим автобусом», – розповів фрагмент історії протистояння двох команд автор книги. 

Насамкінець директор видання «ВолиньSport» Олександр Бляшук вручив Сергію Грудняку подяку за книгу. Також охочі могли придбати «Футбол у Волинському воєводстві 1921-1939» з автографом автора.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Найстаршому мешканцю Ратнівщини виповнилося 103 роки
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 31 січня
Останні новини
Схожі новини