Президент Польщі звинуватив УПА і дивизію «Галичина» в геноциді поляків 

Президент Польщі звинуватив УПА і дивизію «Галичина» в геноциді поляків 
Президент Польщі Анджей Дуда

На Львівщині 24 лютого відбулася жалобна церемонія, присвячена пам’яті жертв погрому в Гуті Пеняцькій 28 лютого 1944 року.

Президент Польщі Анджей Дуда написав у листі до учасників заходу, що в Гуті Пеняцькій відбувся акт геноциду, пише Українська правда з посиланням на PolskieRadio24.

«Геноцид, який тут здійснили солдати дивізії СС «Галичина» та Української повстанської армії, був одним з найбільших у кількарічній низці злочинів, яку ми називаємо різаниною польського населення на Волині, Поділлі і Львівщині», - вважає президент Польщі, лист якого прочитав президентський міністр Адам Квятковський.

«Єдиною «виною» жертв була польська мова і ідентичність, вірність традиції і любов до Батьківщини. Їх вбили, бо вони були поляками», - переконаний Дуда.

28 лютого 1944 року німецькі карателі знищили все польське село Гута Пеняцька (172 господарства) і вбили всіх мешканців (за різними оцінками, від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми). Врятуватися вдалося одному поляку, який зумів утекти, пише «Історична правда».

Низка польських дослідників покладали відповідальність за винищення Гути Пеняцької на підрозділи дивізії військ СС «Галичина». За твердженням дослідника Андрія Боляновського, в той час там не діяв жоден із куренів цієї дивізії. Згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції (ГФП).

Причиною каральної акції були втрати окупантів через активну діяльність радянського партизанського загону в районі села незадовго до того.

Анджей Дуда у зверненні нагадав слова президента Лєха Качинського, який був у Гуті Пеняцькій десять років тому і закликав до примирення Польщі і України.

«Він говорив про важку правду, про те, що тут сталося. Про вплив тоталітарних держав на суперечки, які ділять народи, і про болісну рану у серцях, яка відбилася тінню на наших відносинах. Він закликав до примирення, солідарності і творення спільного ліпшого майбутнього, дружби і миру. Його заклик до молитви словами «пробач нам провини наші, як і ми пробачаємо винуватцям нашим» через ці десять років лишається актуальним і надалі», - зазначив Дуда.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 26 лютого
Наступна новина Нерухомість, яка приносить дохід: у ЖК «Супернова» продається просторе приміщення під комерцію
Останні новини
Схожі новини