Про що домовилися Порошенко й Варфоломій. ДОКУМЕНТ

Про що домовилися Порошенко  й Варфоломій.  ДОКУМЕНТ

Константинополь зобов’язався сприяти становленню Автокефальної помісної Православної церкви в Україні, а Київ – сприяти функціонуванню Місії «Ставропігія вселенського патріархату в Україні».

Про це йдеться в Угоді про співробітництво та взаємодію між Україною та вселенським (Константинопольським) патріархатом, підписаній Петром Порошенком і патріархом Варфоломієм 3 листопада 2018 року й оприлюдненійтепер на сайті президента, – пише Українська правда.

Угоду підписано до надання ПЦУ томосу для узгодженої діяльності, систематичної співпраці та сприяння релігійним контактам сторін.

Передбачається взаємна системна робота щодо створення та конституювання автокефальної церкви з центром у Києві, аналітична-методична робота, обмін інформацією щодо поточної релігійної ситуації, консультації, проведення спільних заходів тощо.

Україна в межах свого законодавства сприятиме: 

- функціонуванню представництва вселенського патріархату – «Ставропігії Вселенського патріархату в Україні»;

- набуттю представництвом «будівель та приміщень, інших об'єктів власності, необхідних для функціонування Місії «Ставропігія вселенського патріархату в Україні»; 

- наданню Місії візової підтримки.

А вселенський патріархат, діючи через своє представництво, сприятиме: 

- конституюванню в Україні автокефальної помісної церкви; 

- активній співпраці та веденню діалогу з керівниками та уповноваженими представниками всіх центрів українського православ'я; 

- представленню інтересів та позиції вселенського патріархату під час об'єднавчих процесів в українському православ'ї;

- підтримці та налагодженню контактів між ПЦУ та автокефальними церквами інших країн.

«Сторони можуть припинити дію цієї угоди в будь-який час за попереднім письмовим погодженням. У разі припинення дії цієї угоди заходи, які було розпочато на її підставі і не реалізовані протягом строку дії угоди, продовжуватимуться і звершуватимуться згідно з умовами, що були раніше узгоджені сторонами, за винятком випадків, коли реалізувати такі заходи неможливо», – йдеться в документі.

Зміни та доповнення до угоди вносяться за письмовою згодою сторін.

 

Джерело фото угоди: Українські новини.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Маєток Поплавського, сільмаг та колгоспники «Росії» : як виглядав Світязь «за совєтів». ЗГАДАТИ ВСЕ
Наступна новина 20 років без ремонту: у Луцьку «взялися» за інфекційну лікарню. ФОТО
Останні новини
Схожі новини