П'ять куточків світу, які «задихаються» від туристів

П'ять куточків світу, які «задихаються» від туристів

За останні кілька тижнів влада Таїланду та Філіппін закрила два найпопулярніші серед туристів напрямки.

Спочатку представники влади Таїланду заявили, що затоці Майя-Бей потрібен вимушений відпочинок через надмірний наплив візитерів, які збираються на її узбережжі відтоді, як у 2000 році тут знімали фільм «Пляж».

Потім президент Філіппін Родріго Дутерте оголосив, що острів Боракай буде закритий на кілька місяців, бо вже став, за його словами, перенаселеною «вигрібною ямою».

І цими напрямками справа не обмежується. Різні міста Європи, зокрема Венеція, Дубровник, а також острів Скай у Шотландії, скаржаться на надмір туристів.

Отож, 5 туристичних локацій планети, які намагаються контролювати власну популярність.

Таїланд. Затока Майя-Бей

У березні влада Таїланду оголосила, що закриває знаменитий курорт для відвідувачів.

Після того, як на тлі самотньої мальовничої бухти зняли фільм «Пляж», кожного дня на її берег висаджується 4-5 тисяч туристів.

За словами експертів, 77% коралових рифів у затоці Майя-Бей загрожує зникнення. Переважно їх пошкоджують якорі суден.

2011 року Таїланд закрив десятки туристичних місць для дайвінгу. Острів Ко-Юн, що належить до архіпелагу Пхі-Пхі, та Ко-Тачай у національному парку «Симіланські острови», також недоступні для туристів з середини 2016 року.

Коли Майя-Бей відкриється знову, то новий денний ліміт становитиме 2 000 туристів. А суднам вже не дозволятимуть перетинати мілководний риф. Також затоку закриють на чотири місяці наступного року.

Італія. Чінкве-Терре

Не зменшується потік туристів і до п'яти різнобарвних містечок північної Італії, що немов притулилися до морських скель. Їх називають Чінкве-Терре.

1999 року ця область з населенням близько 5 000 людей стала національним парком, і тепер щороку її відвідують більш ніж два мільйони туристів.

Люди приїжджають, щоб пройтися мальовничими стежками, які поєднують містечка та тераси, де ростуть виноградники. Але за довгі роки пішохідні доріжки занепали від ерозії та перевантаження й стали небезпечними.

Популярну стежину між містечками Ріомаджоре та Манарола закрили у вересні 2012 року — після того, як внаслідок зсуву ґрунту постраждала група австралійських туристів.

Ще один мандрівник на іншій доріжці дістав травму під час великодніх вихідних. Про це повідомив новинний сайт La Nazione.

Тривають обговорення можливого ліміту кількості відвідувачів, але наразі це лише проекти.

Нині ж керівництво парку тестує мобільний додаток, який туристи зможуть завантажити, щоб у режимі реального часу дізнатися, скільки людей перебуває на різних стежках.

Якщо на екрані з'явиться червоний попереджувальний знак, це означатиме, що на стежині забагато туристів. Тоді гості самі вирішуватимуть, приєднуватись їм до натовпу чи ні. Також у майбутньому можуть запровадити функцію електронних списків очікування.

Перу. Мачу-Пікчу

Мачу-Пікчу - стародавня цитадель інків у Перу і один із обов’язкових пунктів відвідування для багатьох завзятих мандрівників.

Уславленою стежкою інків туристи можуть пройти весь шлях до Мачу-Пікчу пішки — через гірські пейзажі Анд і хмарні ліси. Багато відвідувачів стверджують, що цей пішохідний маршрут викликає ще більш неповторні відчуття.

Однак завелика кількість відвідувачів та незареєстрованих операторів спричинили руйнування стежок, нагромадження сміття і неконтрольовану появу стихійних місць для кемпінгу.

2005 року уряд Перу встановив ліміт кількості людей, яким дозволено пройтися цією дорогою протягом одного сезону. І щороку в лютому її перекривають для прибирання і технічного обслуговування.

Туристи швидко адаптувались і тепер бронюють собі дозвіл заздалегідь. А туроператори мусять виконувати розпорядження, щоб зберегти свої дозволи й далі водити туристів.

Однак до самого міста Мачу-Пікчу можна потрапити ще й звичайною дорогою, а це означає постійну навалу туристів.

Торік, щоб якось контролювати ці юрмища, влада запровадила нову систему: турист має купувати квиток на ранок або на вечір.

Проте місцевий захисник довкілля поскаржився BBC на те, що це рішення не надто продумане. Кількість відвідувачів міста все одно перевищує рекомендовану ЮНЕСКО граничну межу — 2500 туристів за день.

Південна Корея. Острів Чеджу

Можете уявити найбільш навантажений маршрут авіарейсів у світі?

Торік таким був маршрут «Сеул-Острів Чеджу», який поєднує столицю Південної Кореї з туристичною принадою, розташованою приблизно за 90 км від материка.

Люди приїжджають помилуватися вулканічними ландшафтами, мальовничими водоспадами, а ще — розважитися в парку еротичних атракціонів, популярному серед молодят.

У 2017 році між цими двома аеропортами було здійснено близько 65 000 рейсів (майже 180 щодня). За даними газети South China Morning Post, щорічно острів відвідують близько 15 мільйонів туристів. А це забагато, зважаючи на те, що площа острова — менш, як 2 000 кв. км (700 кв. миль).

Кан Вон Бо, керівник місцевої групи протесту, повідомив журналістам газети Korea Times: «Відколи острів став популярним через чужинців, колись недоторканна природа [Чеджу] зазнала непоправної шкоди. Всюди сміття і транспортні затори».

Колумбія. Каньйо-Крісталес

Річка Каньйо-Крісталес (Кришталева ріка) в Колумбії — сюрреалістичне місце. Води цієї річки кольорові, вони неначе променяться всіма барвами спектру.

Завдяки рослинам-гідрофітам та грі світла річка міниться червоним, рожевим, лаймово-зеленим і жовтим. Жителі центральної провінції Мета звуть її «рідкою веселкою».

Потік відвідувачів Каньйо-Крісталес зовсім не такий великий, як у деяких інших місцях із нашого списку (2016 року туристів налічувалося близько 16 000). Та все одно ця безпрецедентна кількість людей погано впливає на вкрай делікатній екосистемі річки.

Дуже непокоїть те, що така навала відвідувачів забрудннює довкілля і шкодить безцінні гідрофіти.

Тож на щойно відкритому туристичному напряму почали з незвичного, проте правильного кроку - відразу ж затвердили кодекс правил:

не пити з пластикових пляшок;

не допускати потрапляння сонцезахисного крему й засобів від комах у воду;

не плавати у заборонених місцях;

не курити;

не годувати рибу.

Туристів після прибуття збирають на брифінг і чітко роз'яснюють усі ці заборони.

У грудні доступ до річки обмежили, щоб дати їй перепочинок.

Як повідомив новинному сайту Semana Sostenible координатор програми екотуризму Фабер Рамос, «присутність людей може зашкодити вегетації рослин. З цієї причини ми й запровадили таке обмеження».

Головне фото: ілюстративне


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відбулася зустріч волинян із Ярославом Федорчуком. ВІДЕО
Наступна новина За 7 років Луцьк втратив 30 тролейбусів
Останні новини
Схожі новини