Десять глобальних тенденцій 2021-го року

Десять глобальних тенденцій 2021-го року
Фото ілюстративне

Нумерологи кажуть, що число 21 пов'язане з удачею, ризиком, шансами і підкиданням гральних кісток. Це кількість крапок на стандартному кубику і кількість шилінгів в гінеї - валюті ставок і скачок. Це мінімальний вік, з якого ви можете увійти в казино в Америці, і назва сімейства ігор у карти, включаючи блекджек, які популярні серед гравців – ділиться думками Том Стендейдж (Tom Standage) редактор рубрики «Світ у 2021» у The Economist.

Все це здається дивним чином відповідає року надзвичайної невизначеності. Головний приз - це можливість взяти під контроль пандемію коронавірусу. Але поки що існує безліч ризиків для здоров'я, економічної життєздатності та соціальної стабільності. З наближенням 2021-го року актуальними є десять тенденцій, на які варто звернути увагу.

1. Битва за вакцину. Як тількі перші вакцини стануть доступними у достатній кількості, акцент зміститься від героїчних зусиль з їх розробки до настільки ж складного завдання з їх поширення. Кампанія вакцинування буде супроводжуватись боротьбою всередині країн та між країнами за те, кому і коли їх отримати. А скільки людей відмовляться від вакцини, коли її запропонують...

2. Нерівномірне відновлення економіки. В процесі того, як економіка буде відновлюватися після пандемії, будуть виникати і гаснути місцеві спалахи такого відновлення, а уряди перейдуть від підтримки компаній щодо їх життєзабезпечення до допомоги працівникам, які втратили роботу. Розрив між сильними і слабкими підприємствами буде зростати. 

3 Подолання світового безладу. Наскільки Джо Байден, що недавно з'явився в Білому домі, зможе відновити зруйнований світовий порядок, заснований на правилах? Паризький договір щодо клімату і ядерна угода з Іраном є очевидними відправними точками. Проте, руйнівні процеси розпочалися ще до Дональда Трампа і переживуть його президентство. 

4 Посилення напруги між США і Китаєм. Не чекайте, що Байден припинить торгову війну з Китаєм. Замість цього він захоче налагодити відносини з союзниками, щоб вести її ефективніше. Багато країн від Африки до Південно-Східної Азії роблять все можливе, щоб уникати вибору сторін у міру зростання напруги (Чи уникне такого непростого вибору Україна і чи не додасть це нашій владі нових зовнішньополітичних проблем? – ПЕРШИЙ).

5 Компанії на передовій. Ще один фронт глобальних конфліктів - це компанії, і не лише відомі приклади Huawei і TikTok, оскільки бізнес стає ще більшим полем геополітичної битви. Крім тиску згори, менеджмент компаній також зіштовхується з тиском знизу, оскільки співробітники і клієнти вимагають, щоб вони займали певну позицію щодо зміни клімату та соціальної справедливості, де політики зробили занадто мало. 

6 Після технологічного стрибка. У 2020 році пандемія прискорила впровадження багатьох технологічних моделей поведінки, від відеоконференцзв'язку і покупок в Інтернеті до віддаленої роботи та дистанційного навчання. У 2021 року стане зрозуміліше, якою мірою ці зміни збережуться або ж відкотяться назад. 

7 Менш вільний світ. Туризм буде скорочуватися і змінюватися, з великим акцентом на внутрішні подорожі. Авіакомпанії, готельні мережі та виробники літаків будуть боротися за виживання, так само як і університети, які в значній мірі залежать від іноземних студентів. Постраждає і культурний обмін. 

8 Можливість у змінах клімату. Один з позитивних аспектів нинішньої кризи - це можливість вжити заходів щодо боротьби зі зміною клімату, оскільки уряди інвестують в плани екологічного відновлення для створення робочих місць і скорочення викидів. Те, наскільки амбітними є обіцянки країн зі скорочення викидів було продемонстровано на конференції ООН з клімату у 2020-му році. 

9 Рік дежавю. Ось лише один приклад того, як наступаючий рік може багато в чому відчуватися як ще один 2020-ий рік - такі події, як Олімпійські ігри, Дубайська виставка і багато інших політичних, спортивних та комерційних заходів, буде спроба провести ще одним роком пізніше, ніж планувалося. Не всі вийде провести у 2021-му. 

10 Тривожний дзвінок щодо інших загроз. Багато вчених та аналітиків, які попереджали про небезпеку пандемії протягом багатьох років, спробують використовувати вузьке вікно можливостей, щоб змусити політиків серйозніше ставитися до інших  загроз, які раніше ігнорувались, серед них - стійкість до антибіотиків і ядерний тероризм. Побажаємо їм удачі. 

Прийдешній рік обіцяє бути особливо непередбачуваним, з огляду на взаємозв'язок між пандемією, нерівномірним економічним відновленням і нестабільною геополітикою. Ми сподіваємося, що цьогорічний щорічний прогноз тенденцій допоможе вам поліпшити своє життя, оскількі ви зможете ліпше орієнтуватися в майбутніх загрозах та можливостях.

За матеріалом «Ten trends to watch in the coming year». Том Стендейдж

Переклад з англійської – Наталія Мартинюк


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Срібні каблучки та їх вибір
Наступна новина «Генератор не підключався». Міністр Степанов обіцяє перевірки у всіх лікарнях
Останні новини
Схожі новини