«Райцентром мають бути Маневичі, а не Камінь-Каширський». Зареєстрували петицію і зібрали підписи

«Райцентром мають бути Маневичі, а не Камінь-Каширський». Зареєстрували петицію і зібрали підписи
Фото ілюстративне

На базі теперішніх Любешівського, Камінь-Каширського та Маневицького районів пропонують сформувати район із центром у селищі Маневичі, оскільки цей населений пункт вважають найпотужнішим економічно в новоутвореному районі.

Пропозицію обговорювали на засіданні постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю, повідомляє пресслужба Волиньради.

Йдеться про петицію, яку створила депутатка Маневицької районної ради Аліна Базарнова і яка набрала понад 1000 підписів (потрібно не менше тисячі).

Нагадаємо, Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні 12 червня затвердив список 129 районів в Україні, замість 490 існуючих. На Волині залишається 4 райони: Володимир-Волинський, Камінь-Каширський, Ковельський та Луцький.

Представник відділу регіональної політики та з  питань децентралізації ОДА Ірина Лебедюк пояснила, що розглядалося три моделі формування північного району області.

Перший варіант передбачає, що нинішній Камінь-Каширський, Любешівський та частина Маневицького району (без Красновільської та Колківської ОТГ) будуть об'єднані в один район з центром Камені-Каширському.

Також розглядалася пропозиція сформувати район із Камінь-Каширського, Маневицького та Любешівського районів у повному складі. Втім проти такого формату виступили депутати Колківської ОТГ.

Розглядався й третій варіант, який передбачав об'єднати в один район Камінь-Каширський та Любешівський повністю, а також  частини Маневицького та Ратнівського районів. Такий проєкт не схвалювали на Ратнівщині. Таким чином, в ОДА  зупинилися на першому варіанті.

У виконавчій владі переконують і в перевагах Каменя-Каширського як адміністративного центру. Аргументи в користь Каменя – статус міста та географічне положення.

Між тим, Аліна Базарнова переконана, що Колківська ОТГ залишилася би у складі північного району, якби центром були Маневичі.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Голова постійної комісії Анатолій Вітів зауважив, що питання – поза компетенцією обласної ради, оскільки вона наразі не має впливу навіть на формування перспективного плану. 

Він зазначив, що представницька влада області у свій час справлялася з питаннями формування громад успішно, бо прийняттю рішень передували конструктивні дискусії з участю керівників різних політичних фракцій облради та представників громад. На думку депутата, нинішні проблеми з адмінреформою виникають в Україні через те, що  влада відмовилася від принципу добровільності. 

Депутат рекомендує вирішувати питання субрегіонального рівня  в тісному діалозі з громадами районів.

Комісія вирішила направити відповідного листа до голови ОДА з пропозицією врегулювати питання, які висвітлені в петиції до обласної ради.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Горохівському районі люди протестують проти будівництва сміттєвого полігону
Наступна новина У Володимирі-Волинському почали курсувати маршрутки
Останні новини
Схожі новини