Рак грудей у волинянок. Скільки жінок захворіли за рік? У якому віці? Яка стадія?

Рак грудей у волинянок. Скільки жінок захворіли за рік? У якому віці? Яка стадія?
Фото ілюстративне

Найпоширенішим онкологічним захворюванням серед жінок на Волині є рак грудей. У 2019 році цей діагноз вперше поставили 300 жінкам в області.

Про це розповів завідувач онкохірургічного (мамологічного) відділення №2 Володимир Федорчук під час прес-конференції у Волинському обласному медичному центрі онкології 31 січня, пише ІА ВолиньPost.

За словами Володимира Федорчука, цей показник майже такий же, як і у 2018 році. Із цієї кількості 80 % випадків були діагностовані на 1-2 стадіях раку, на 3-4 стадії – 20%.

Важливим показником роботи лікарів-мамологів є відсоток п’ятирічного виживання пацієнтів. У Волинському обласному медичному онкоцентрі цей показник становить майже 66%.

«Це дуже хороший показник. Наприклад, у сусідній Польщі п’ятирічне виживання становить трохи більше 70%. Хочемо їх хоча б наздогнати», – сказав лікар-мамолог.

Володимир Федорчук зауважив, що лікарі-мамологи намагаються робити все, аби зберегти хворим пацієнткам малочні залози та не видаляти їх повністю.

«Цьогоріч одна жінка спротезована, в якої був рак молочної залози. Поставили імпланти. Ми такі операції робимо. Ще один показник роботи відділення, яке я очолюю, це те, що відділення зробило 50% органозберігаючих операцій, тобто видалення не всього органу, а лише частини. Для прикладу, Інститут раку має цей показник 52%», – розповів Федорчук.

Лікар додав, що загалом у 2019 році прооперували 240 жінок з раком грудей, тобто 120 з них вдалося не видаляти уражену пухлиною молочну залозу повністю.

Лікар-мамолог каже , що вік жінок, які хворіють на рак грудей на Волині, дуже різний: від 30 до 88 років (з практики волинських онкологів).

За його словами, рак грудей може бути і спадковою хворобою. За приблизними підрахунками, приблизно 10% із жінок, які мають цю недугу, отримали її саме генетично.

Володимир Федорчук зауважив, що жінки мають хоча б раз на рік ходити на обстеження до лікаря-мамолога. Це дозволить виявити проблему на ранній стадії, а отже, гарантуватиме успішне лікування.

Читати також: У 2020 році українці зможуть безкоштовно обстежитись на рак


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Будете працювати на Новому ринку», – Пустовіт до підприємців, які просять не зносити Старий ринок
Наступна новина Мешканці Зарічанської ОТГ перекрили трасу. Протестують проти приєднання до Володимира-Волинського
Останні новини
Схожі новини