Через скандал в обласній раді у Ратному не можуть запустити новий томограф

Через скандал в обласній раді у Ратному  не можуть запустити новий томограф

Ратнівська центральна районна лікарня не може запустити новий томограф, бо обласна рада не виділила на нього 3,5 мільйона гривень. У бюджетній комісії облради кажуть, що не можуть виділити цієї суми з обласного бюджету. Натомість в облдержадміністрації переконують, що гроші на це надійшли з державного бюджету, втім депутати, які повинні були затвердити оплату томографа, цього не зробили.

На томограф чекали давно

Головний лікар та депутат обласної ради Михайло Бегаль каже, на новий прилад чекали кілька років.

«Ми знаходимось віддалено від обласного центру, але тут багато ринків, транспорту, тому томограф давно потрібний. Тим більше, ми максимально економили енергоносії. Ще 8 років тому встановили твердопаливну котельню. Завдяки цьому нам вдається в чотири рази менше витрачати на опалення, ніж іншим лікарням», – наголошує медик.

«У нас був такий старий томограф – такого вже немає в усій Україні. Інженер розповідав, що останній подібний ще чотири роки тому був в Мукачеві, але вже і там його зняли. А ми все вкладали гроші в ремонт того томографа до останнього… Але він став зовсім непридатним і десь місяць-півтора тому змушені були його зняти», – каже він. 

«Важко це визнавати, але за цей період, що не було томографа, людей 5-6 ми могли б врятувати, а так – не вдалося», – додає Михайло Бегаль.

Загальна вартість томографа – 8 мільйонів гривень. Торік частину грошей на томограф погодилася дати держава. Решту мав заплатити обласний та районний бюджети, – пише ВолиньPost. Зокрема, Ратнівський район виділив 800 тисяч гривень. 

У грудні 2018 року Волині держава надала так звану стабілізаційну дотацію. Це – швидка і безповоротна допомога від держави, яка надається для того, щоб на місцях могли «закрити дірки».

ОДА запропонувала виділити з цих грошей 3,5 мільйона гривень на ратнівський томограф. Однак волинські депутати таку пропозицію відхилили.

Вплинула політика, – кажуть опозиційні депутати

«У нас в Ратнівському районі усі три депутати обласної ради – від «Солідарності». Тому депутатська більшість (як відомо, її формує УКРОП, «Батьківщина» і «Свобода» – ред.) не виділяє нам жодних грошей» - каже Михайло Бегаль. 

Про несправедливо обділений увагою Ратнівський район заявляв на черговій сесії обласної ради під час обговорення бюджету на 2019 рік і депутат облради Володимир Бондар

«На жаль, застосування політичних підходів і мотивів до рішень щодо соціально-економічних та господарських питань – явище доволі поширене. Неодноразово таку практику демонстрували представники більшості (УКРОП, «Батьківщина», Свобода – ред.) у нинішньому скликанні Волинської обласної ради» – цитує Володимира Бондара видання «ВолиньPost».

Кошти розподіляються справедливо, – голова бюджетної комісії

Голова бюджетної комісії обласної ради Ірина Вахович стверджує, що депутати мають право самі визначати, на що спрямовувати кошти обласного бюджету. При цьому його частиною Вахович вважає і гроші стабілізаційної субвенції, які надала держава.

«З загального фонду державного бюджету на томограф уже виділили більше 3 мільйонів гривень. ОДА хотіла, аби ми ще стільки ж дали з обласного. Нас фактично перед фактом поставили», - каже депутатка.

З її слів, стабілізаційну дотацію, яку повинні були розподілити на засіданні бюджетної комісії 26 грудня, не розподілили через те, що не було єдиної позиції депутатів.

«Депутати всього лиш затверджують. Гроші ж – державні», - ОДА

Хоча директор департаменту фінансів Волинської облдержадміністрації Ігор Никитюк каже, що депутати не мають права розпоряджатися грошима, які надійшли з держбюджету.

«Процедура така: обласна державна адміністрація робить розподіл цих коштів, а тоді бюджетна комісія обласної ради затверджує його. Депутати можуть або підтримати, або не підтримати пропозицію ОДА, але розпоряджатися стабілізаційною дотацією на власний розсуд не мають права», – цитує Никитюка ВолиньPost.

«Ми надіслали депутатам перелік напрямків, як поділити стабілізаційну дотацію. Але бюджетна комісія запропонувала внести зміни і лишити тільки дві позиції з нашого переліку» - додає він. 

*     *     *

Через таке «перетягування ковдри» страждають ратнівчани. Адже томограф стоїть запакованим у райлікарні – каже головний лікар. Запустити його можуть лише працівники компанії-постачальника після того, як за нього повністю заплатять.

Втім, ситуація може зрушитися з мертвої точки завдяки втручанню голови ОДА Олександра Савченка. Адже депутат облради Володимир Бондар повідомив:

«Що стосується конкретних позицій, зокрема, фінансування томографа у Ратнівській районній лікарні, то, наскільки мені відомо, це питання – серед пріоритетних в полі зору голови Волинської ОДА Олександра Савченка. Олександр Ілліч має певну формулу компромісу, яка дозволяє сьогодні спокійно монтувати томограф, а не повертати його фірмі-постачальнику».

Підготувала Віталія Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як в «Інвесторі» колядували. ФОТО
Наступна новина У Луцьку машина інкасаторів потрапила в аварію. ФОТО
Останні новини
Схожі новини