Ректор ЛНТУ розповів, чому не ремонтують луцький Будинок офіцерів

Ректор  ЛНТУ розповів, чому не ремонтують луцький Будинок офіцерів
Будинок фіцерів у Луцьку зсередини (фото Суспільного)

Будинок офіцерів – історичну пам’ятку, що у Луцьку на вулиці Винниченка, 8, – не реставрують через відсутність документів на землю.

Про це розповів ректор Луцького національного технічного університету, на балансі якого знаходиться будівля, Петро Савчук, повідомляє Суспільне.

Будинок спроектований в кінці 20-х років у стилі академічного класицизму, розповів краєзнавець, керівник міського відділу охорони культурної спадщини Олександр Котис. Таких пам’яток, каже він, на Волині мало.

«Якщо подивитися на його конструкцію, то він нагадує замкнуті двори палаців, відносить нас до іншої епохи. Після будівництва тут був земельний банк і до 1939 року у цих стінах був лише банк. Під час Другої світової війни тут була якась установа німецької окупаційної влади, а вже потім, після війни, був Будинок офіцерів. У 90-х роках здавалося приміщення в оренду і десь після 2010 року передали ЛНТУ. Вода капає, затікає, грибок починається і загалом зрозуміло, що будь-яка споруда, якщо вона не використовується, з часом руйнується», – зазначив Котис.

Історична пам‘ятка на балансі Луцького національного технічного університету з 2016 року, розповів ректор. Будівля, каже, нині під охороною. У ній, зі слів Петра Савчука, частково проводилися косметичні ремонти.

«Чому ми не виконуємо більш масштабні роботи, хоча ми і власні кошти маємо, і незважаючи, що це дороговартісний об’єкт, принаймні ремонтно-реставраційні роботи вартують близько 40 мільйонів гривень. Проектно-кошторисна документація, яка теж нами підготовлена, ми її на сьогодні не можемо затвердити, щоб претендувати навіть на грант, тому що немає документа на землю», – каже Петро Савчук.

Ремонтувати приміщення університет може, розповів начальник Управління містобудування та архітектури Луцької міськради Веніамін Туз. А перекрити дах, каже він, без дозвільних документів не зможуть.

У середині приміщення збереглося чимало автентичного, розповів краєзнавець Олександр Котис. Це – ручки на вікнах, перила на сходах, плитка на підлозі. Під час реставрації, каже він, на це потрібно зважити і максимально відновити той вигляд будівлі, який був раніше.

Читати також: У луцькому Будинку офіцерів хочуть зробити культурний центр

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку масштабна пожежа. Що горить?
Наступна новина На Донбасі загострилася ситуація. Повідомляють про важкі бої і втрати
Останні новини
Схожі новини