Рік ректорства Анатолія Цьося. Чим може похвалитися ВНУ

Рік ректорства Анатолія Цьося. Чим може похвалитися ВНУ
Анатолій Цьось

З часу призначення Анатолія Цьося ректором Волинського національного університету імені Лесі Українки минув рік.

У вівторок, 26 січня, очільник вишу розповів журналістам, що вдалося зробити за цей час.

За словами Анатолія Цьося, попри те, що 2020 зараз прийнято називати складним та невдалим, для університету він таким не був.

«Для нас це був рік активного розвитку», - каже ректор.

Нова назва університету

Нагадаємо, виш позбувся назви Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки і знову став Волинським національним університетом імені Лесі Українки.

«Зміна назви – це не просто зміна набору літер, це зміна світоглядної політики нашого університету. Це велика освітня традиція Волині і водночас відображення сучасного університету з новітніми методиками».

Промоція університету

«На жаль, досі не було інформаційної політики та промоції вишу. Зараз ми представлені в різноманітних ЗМІ. Університет відомий – його бачать і про нього чують».

Студенти свідомо вступають у ВНУ

«Минулого року з першим пріоритетом до нас подали документи 1306 абітурієнтів. Це золотий фонд нашого університету. З другим пріоритетом – 1266 людей, третім – 1056. Це показує, що до нас вступають вмотивовані та цілеспрямовані молоді люди».

Майже 3 мільйони на науці

«Минулого року майже 3 мільйони гривень заробили наші працівники за допомогою наукових досліджень. Це вперше така велика сума. А серед закладів вищої освіти ми на 23-му місці за кількістю наукових публікацій у науково-метричних базах».

Читати також: ВНУ продав елітний Мерседес, на якому їздив Коцан

Повне зібрання творів Лесі Українки

«Ми підготували повне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах. Щиро дякую Юрію Васильовичу Громику (проректор з навчальної роботи та рекрутації, - ред.), який був головним модератором підготовки, всім працівникам, які менше, ніж за рік підготували 14 томів. Зазвичай це відбувається набагато довше і кожен том по черзі. А наші працівники сформували 14 редакційних груп, які одночасно працювали над усіма томами.

У лютому офіційно презентуємо видання у Києві, а 1 березня – у Луцьку».

Міжнародні проєкти

«Співпрацюємо з Європейським Союзом, Британською радою, іншими установами. Загалом виконується 8 міжнародних наукових проєктів».

Поєднання навчання з роботою у студентів

«Підписано понад 170 тристоронніх угод між університетом, студентом та роботодавцем про реалізацію дуальної освіти, тобто навчання не лише у стінах університету, а й на підприємствах. Це одне з наших пріоритетних завдань.

Загалом співпрацюємо з «Інтернет-Девелс», заповідником «Старий Луцьк», «Волиньгазом», підприємством «Несвіч», луцькими школами, туристичними агенціями. Продовжуємо підписувати угоди з іншими установами.

Яка від цього користь? Працедавці – найуспішніші люди регіону. І студенти можуть познайомитися з ними, подивитися, як працюють досвідчені підприємці, як вони керують. Працедавці натомість можуть оцінити якість підготовки, сказати, на що звернути увагу, відібрати найбільш талановитих.

Наступний крок – створення спільних з бізнесом наукових лабораторій».

Запуск медичного факультету

«Закуплено багато обладнання – майже 3 мільйони гривень витратили на його забезпечення. Найближчі плани – ремонт вартістю майже 9 мільйонів гривень і купівля обладнання вартістю 2 мільйони.

Ми великі кошти вкладаємо в розвиток медичної спеціальності, тому що це один із пріоритетів нашого університету».

Ремонт гуртожитків

«За цей рік ми відремонтували понад 3 тисячі метрів квадратних приміщень. Такого ще ніколи не було!

Закінчуємо ремонтувати 40 кімнат на 5 поверхах у гуртожитку №3. Думаю, найближчим часом зможемо заселяти туди студентів біологічного факультету. Також там ремонтуються душові, вбиральні, їдальні, коридори, купуються нові меблі. Будуть досить хороші умови проживання.

Загальна вартість робіт – близько 2 мільйонів гривень. Ще пів мільйона потрібно на меблі.

Далі ремонтуватимемо дах у 4 і 6 гуртожитку. На жаль, місцями покрівля протікає.

Також ремонтуємо базу «Гарт» на Світязі. Зараз одне з завдань – зробити опалення, щоб ми могли приймати відвідувачів не лише влітку, а й восени, взимку та навесні».

Премії працівникам

«З одного боку у нас – жорсткі контракти і рейтинги для працівників. З іншого – премії в кінці року, залежно від суми набраних балів і, відповідно, – внеску у розвиток університету. Найбільша премія – 10 тисяч гривень, найменша – 1200. Всього її отримав 301 працівник».

Серед планів вишу – відкрити військову кафедру, спортивний комплекс на Світязі, облаштувати ботанічний сад на Потебні. Для цього проєкту університет, зі слів Анатолія Цьося, шукає міжнародне фінансування. Також інвестора шукають для будівництва студентського містечка на вулиці Володимирській.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки витратять на утримання пунктів пропуску Волині у 2021-му
Наступна новина У яких випадках школярів знову зможуть відправити на карантин? Пояснення МОЗ
Останні новини
Схожі новини