Російські водії погрожують активістам. Як українці блокують фури на кордоні

Російські водії погрожують активістам. Як українці блокують фури на кордоні
Фото з «Facebook»

Півтора тижні тому українські активісти почали блокувати російські вантажівки на польсько-білоруському кордоні. Мета цієї акції – розширити санкції проти Росії та повністю заборонити торгівлю з державою-агресором.

«ZAXID.NET» поспілкувався з активною учасницею протесту, медіаексперткою Іриною Земляною і пояснює, як виглядає боротьба з російськими фурами зсередини.

Акція протесту на польсько-білоруському кордоні розпочалась в суботу, 12 березня у пункті Кукурикі - Козловичі. Близько 50 громадських активістів стали перед російськими та білоруськими вантажівками, як везуть товар з ЄС, і фізично перешкодили їм перетин кордону. Активісти з прапорами України та плакатами стали перед фурами і не дозволили їм перетнути кордон у Білорусь.

Через півтори доби активістів розігнала польська поліція.

«Через те, що нас було мало у понеділок нас витіснила поліція. Ми поїхали звідти, для того, щоб отримати офіційний дозвіл на протест. Бо згідно з польським законодавством, щоб проводити акцію протесту, треба отримати офіційний дозвіл», – розповіла активістка Ірина Земляна.

Польська сторона видала дозвіл на мирну акцію українським активістам і вони повернулися до блокування російських фур. Цього разу на акцію вийшло до 400 людей.

«Блокування було цілодобове, все як в кращі часи Майдану. У нас є вогнище, де ми гріємося, канапки і так далі. Ми постійно чергувалися: тих, хто втомився, відвозили у Варшаву, а звідти привозили нових людей», – розповідає Ірина Земляна.   

Зазначимо, від кордону до Варшави – близько 250 км. Зараз акцію протесту довелось знову припинити: в активістів закінчився дозвіл.

«Якщо б ми там перебували без дозволу, то польська поліція розігнала б нас. А оскільки нас багато і це було б не так просто зробити, як вперше, то поліція застосовувала б сльозогінний газ, інші засоби і це призвело б до сутичок, травмувань, що було небажано. Тому ми призупинили акцію», – каже Ірина Земляна.

Загалом, за словами активістки, польські поліцейські ставляться до українців дружньо. Навіть коли учасників акції відтісняли, то робили це акуратно, без агресії.

Натомість російські водії продовжують погрожувати активістам з України: разом зі своїми родичами пишуть погрози та кажуть, що пишаються війною, яку Владімір Путін розпочав в Україні.

Українські активісти знову звернулися по дозвіл на протест. На цей момент затор з фур на кордоні вже сягає 55 км.

«Як тільки ми отримаємо дозвіл, ми знову будемо збиратися. Якщо навіть ми пішли з кордону, то черга з фур складає понад 55 км. І за один день ці фури не проїдуть. Тому не можна сказати, що ми пішли і вони одразу звільнили кордон. Цей протест зробив незручності ще на декілька діб і можна сказати, що блокування все одно є, навіть якщо нас там немає», – переконана активістка.

Паралельно блокувальники російських фур звернулися до власників бізнесу, які продовжують торгувати з РФ, та до європейських політиків.

«Ми розуміємо, що ми не зможемо назавжди перекрити [рух вантажівок]. Це є способом тиску і ми його активно використовуємо. Паралельно ми будемо адвокувати своє рішення в інших кабінетах, зокрема, ми починаємо перемовини із власниками бізнесу, які використовують цей канал торгівлі, з європейськими, польськими політиками. Це невидимий фронт боротьби, але ми зараз починаємо тиск на них», – стверджує Ірина Земляна.

Українських активістів уже підтримав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Він запропонував Європейському Союзу на наступному засіданні Ради Європи розглянути питання про повне припинення торгівлі з Росією.

Нагадаємо, 12-го березня на Волині націоналізували 23 фури і вантажі з Росії та Білорусі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Рівненщині поліцейські вилучили понад 100 автомобілів у п’яних водіїв
Наступна новина На Волині змінили час комендантської години
Останні новини
Схожі новини