Росія і Білорусь створюють «союзну державу», - ЗМІ

Росія і Білорусь створюють «союзну державу», - ЗМІ

З січня 2021 року Росія та Білорусь планують створити єдиний Податковий та Цивільний кодекс, зовнішньоторговельний режим, об’єднаний банківський нагляд, єдиний регулятор ринків нафти, газу і електроенергії.

Про це йдеться в проекті «Програми дій Білорусі і РФ з реалізації положень договору про створення Союзної держави», який вже погодили білоруський та російський прем’єри, – пише російське видання «Комерсант».

Програма розрахована на 1,5 року і передбачає часткове об'єднання двох економічних систем. Мова йде про створення з 2022 року конфедеративної держави. При цьому навряд чи воно буде повністю рівноправним для сторін: економіка РФ в 29 разів більша білоруської, – пише видання.

Документ не містить конкретних домовленостей про долю «єдиного» бюджету союзної держави. Також там немає тез про об'єднання емісійних банків і єдину валюту.

Програма передбачає взаємний єдиний доступ до держзакупівель, єдину систему обліку власності та уніфікацію господарського законодавства. З січня 2022 років дві держави в рамках Союзної держави також мають намір вести «узгоджену політику» на ринку праці та у сфері соцзахисту, проте в останньому випадку обіцяно лише «зближення рівня» соцгарантій і в майбутньому - «рівні права» громадян двох країн. Ще два предмети суверенної політики будуть об'єднані з 2021 року - це митна політика (аж до спільних митних рейдів, загальної інформсистеми і митної служби) і енергополітика.

Непередбачене програмою об’єднання сфер оборони, держбезпеки, суду, внутрішніх справ, освіти, медицини, науки та держуправління.

При цьому прессекретарка президента Білорусі Наталія Ейсмонт підкреслила абсолютний пріоритет збереження незалежності в ході економічної інтеграції з Росією.

«В інтеграційних процесах ми йдемо на ті кроки, які економічно доцільні. Ніяких спільних органів не створюється - до цього країни не готові», - заявила Ейсмонт.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волинь йдуть холод і дощі
Наступна новина Еко-туалети та кондиціонери. Показали, якими будуть нові плацкартні вагони
Останні новини
Схожі новини