«Бриє нормально! » Лучанин сконструював власний електробайк. Дає усім безплатно покататися

«Бриє нормально! » Лучанин сконструював власний електробайк. Дає усім безплатно покататися

Він разюче виділявся на фоні жовтої велопарковки. Великий, темний, з прямими лініями і трохи брутальним дизайном... Чи то велосипед, чи то мотоцикл... Як з фільму «Скажений Макс» - подумалося.

– Цікаво? Це мені Ілон Маск підігнав! - чується позаду голос. До парковки підходить Олег Бондарук — луцький активіст і підприємець.

– Ні, серйозно! Твій?

– Мій. Він на електриці. Сам зробив. Назвав Strik.e.bike. Тобто ударний електробайк. Місяць вже на ньому катаюся...

Жарт про Ілона Маска зрозумілий: «геометричний» дизайн, прямі лінії, навіть форми болотників дуже нагадують нашумілий електричний пікап Cybertruck, презентований нещодавно генієм технологічного бізнесу.

Втім, тут і без Ілона Маска вам є що розповісти. Знайомимося ближче: «лучанин» з електричним серцем, Strik.e.bike ...Олегович.

«Крутити педалі мені лінь»

Олег Бондарук займається виробництвом меблів, але також захоплюється конструюванням транспорту. Ще раніше він розробив візок, який дозволяє людям з інвалідністю їздити бездоріжжям.

Чоловік спершу шукав собі велосипед з електричним двигуном, однак все, що було за доступною ціною, здалось йому неякісним. Тому вирішив конструювати двоколісний транспорт самостійно.

«Мені просто лінь крутити педалі. А тут їдеш - і отримуєш задоволення», - зізнається він.

Від ідеї до реалізації минуло більше трьох місяців. “Встиг до карантину поштою усі необхідні деталі отримати. Найважливіша, звісно — акумулятор", - каже він.

«З цією батареєю можна більше 10 років їздити»

Головне, каже Олег Бондарук, було знайти хороший акумулятор. Для цього радився з тими, хто займається виробництвом електробайків, і врешті замовив літієву батарею на AliExpress.

«Це літієвий акумулятор нового покоління, яких не так багато на ринку – за ними буквально полюють. Це оптимальна «тягова хімія» за параметрами «ціна, потужність, вага», яка на цей момент є на ринку», - запевняє він.

Повного заряду вистачає на близько 80 кілометрів.

“Під час однієї з поїздок спеціально вибрав комбінований марштут: і по місту, і за містом, і бездоріжжям, і грунтовою дорогою. Газував, заряду не економив. Їхав, як зручно в конкретних умовах. І проїхав 80 км” - розповідає конструктор.

Акумулятор знімається. І це, каже Олег Бондарук, величезна перевага його байку:

«В потужних байках таке рідко можна зустріти. Тут касета акумулятора виймається, її можна взяти під руку і просто занести додому, щоб зарядити. Як правило, в електробайках — стаціонарні акумулятори, які не знімаються. А в електровелосипедах — набагато менш потужні».

Заряджається акумулятор від звичайної розетки. У стандартному режимі — 7-8 годин, у швидкісному — дві години.

Ємність цього акумулятора впаде на 20% аж через 2000 тисячі циклів заряду. Для цього на байку доведеться щодня інтенсивно їздити 6 років. Для того ж, щоб використати половину ресурсу акумулятора — знадобиться більше 10 років.

Скільки коштував акумулятор, Олег Бондарук не зізнається. Каже: менше як тисяча доларів, але більше, ніж 500. Це — найдорожчий елемент байку.

«На світлофорах зі старту запросто автівки взуває»

Решта ходових деталей Strik.e.bike - нові, куплені у магазині елементи китайського мопеда «Альфа». Це — і руль, і колеса, і передня “вилка”. Двигун марки MXUS 3K-TURBO потужністю 3 кВт вмонтований у заднє колесо. На обох колесах гальма з ручним управлінням: на передньому — барабанні, на задньому — дискові.

Корпус і болотники — з алюмінію, аби байк був якомога легшим. Сидіння надрукували на луцькій студії 3D-друку «Центр тривимірних технологій».

Читати також: «Можемо друкувати клапани до апаратів ШВЛ на 3D-принтері». Як луцькі хлопці пропонують рятівні ідеї

На ручках, щоб зручно було переключати — кнопки для обмеження швидкості, круїз-контролю, вмикання габаритного світла, сигналів повороту.

Гальма — з ручним управлінням на обох ручках керма. На передньому колесі — барабанні, на задньому — дискові.

Свій винахід Олег Бондарук обладнав сигналізацією. Якщо спрацьовує — блокується заднє колесо. Тоді 50-кілограмовий транспорт грабіжник зможе хіба що нести в руках. (Подумалося: “але його, виходить, і в квартиру, як велосипед не засунеш...”).

Є вмонтований джипіес-трекер, який на карті фіксує маршрут і швидкість на кожній ділянці.

Швидкість, яку Strik.e.bike  здатен розвивати — більше 70 км/год. «На світлофорах зі старту запросто автівки взуває - сміючись, каже Олег Бондарук. Але зразу додає: тому й треба обмежувачі швидкості. На його байку можна виставити верхню межу — 40 або 60 кілометрів за годину.

Важить Strik.e.bike близько 50 кг. Найважче — акумулятор, мотор, «вилка». «Легшим робити його немає сенсу –  каже Олег Бондарук. –  Це значить ставити простіші деталі — менші колеса, слабший акумулятор тощо. Але він тоді на велосипед буде перетворюватися”.

В планах – виробництво байків на продаж

У скільки обійшовся байк, Олег не зізнається. Але в майбутньому конструктор планує виробляти Strik.e.bike і продавати за 3 тисячі доларів. Каже, щоб почати роботу над першою серією, потрібно зібрати щонайменше 10 покупців.

А наразі активно тестує прототип. Усім, хто хоче, дає покататися. У фейсбуці й інстаграмі створив сторінку для нього, запрошує на безкоштовний тест-драйв. (Кому цікаво — телефонуйте +380509010015 або пишіть в фейсбук, інстаграм).

«Я його «човпу». Максимально навантажую: кидаю, приміром, на грунтову дорогу, їжджу під круті гірки... Шукаю слабкі місця. Аби вдосконалити їх», - каже він.

Наразі, запевняє автор, транспорт добре веде себе і на трасах, і на бездоріжжі. Він м'який, слухняний, комфортний. Ним запросто можна їздити лісами, полями і навіть брати з собою пасажира.

«Я вже бачу, що треба вдосконалювати. Ставити кращу гуму на колеса, щось «хімічити» з гальмами, бо дискові надто гріються. Треба доставити багажник, краще прикріпити задній болотник. Я ще над цим працюю. Хай-но карантин закінчиться, щоб майстри, які мені допомагали, на роботу змогли вийти...».

Електробайк Олега Бондарука вигідний ще й тим, що не підпадає під класифікацію «механічних транспортних засобів». А отже, не вимагає державної реєстрації, і не передбачає «прав» у водія. Виявляється, електробайки, які мають двигун потужністю до 3000 Вт, вважаються «двоколісними транспортними засобами» і стоять в одній категорії з велосипедами і мопедами.

«Батько» електробайка пояснює: «Максимум, водію треба мати при собі документ, який доводить, що мотор справді не перевищує три кіловати. Ну бо «бриє» він нормально!»

Текст і фото: Віта Сахнік, Юрій Ричук 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Я скучив за людьми, яких не бачив». Думки вуличного баристи в перший кавовий день у Луцьку
Наступна новина В Україні – вже 11 411 випадків коронавірусу. За добу – новий рекорд
Останні новини
Схожі новини