«Розкольники такими й залишилися. Молитися з ними заборонено», – офіційна заява УПЦ МП

«Розкольники такими й залишилися. Молитися з ними заборонено», – офіційна заява УПЦ МП

В УПЦ МП прокоментували рішення священного Синоду Вселенського патріарха про те, що Вселенський Патріархат продовжує займатися наданням автокефалії церкві України.

Коментар керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія з цього приводу з’явився на сайті УПЦ МП.

Він заявив, що «розкольники як були безблагодатними, так і залишилися». А також зазначив, що співслужити й молитися з ними заборонено.

Текст заяви подаємо без змін.

«Те, що відбулося на Синоді в Стамбулі вчора, шокувало весь православний світ. Схоже на те, що Константинопольський патріархат свідомо стає на шлях розколу світового Православ’я. Патріарх Варфоломій проігнорував заклики Помісних Церков скликати нараду Предстоятелів з метою вироблення спільного й соборного вирішення українського церковного питання і в односторонньому порядку прийняв дуже серйозні, але хибні рішення. Надіюсь, що світове Православ’я дасть цьому діянню об’єктивну оцінку.

Підсумковий документ Константинопольського Синоду породжує більше запитань, аніж дає відповідей. Зокрема, незрозумілим залишається статус «УПЦ КП» і «УАПЦ»? За якою процедурою відбувався розгляд апеляції Філарета Денисенка? Виникає й багато інших питань.

В реальності для нашої Церкви нічого не змінилося. Ми були, є і залишаємося єдиною канонічною Церквою в Україні. Ми не визнаємо ставропігії, створення якої проголосили з Фанару. Прийнявши в спілкування розкольників, Патріарх Варфоломій не робить їх канонічними, а сам стає на шлях розколу. Розкольники залишилися розкольниками. Ніякої автокефалії і Томосу вони не отримали. І схоже на те, що вони втратили навіть ту незалежність, хоч і неканонічну, яку мали і на якій завжди наголошували.

Хочемо звернути увагу нашого духовенства та мирян, що розкольники як були безблагодатними, так і залишилися. А відповідно, співслужити й молитися з ними заборонено.

Наступив час, коли всім нам потрібно посилити молитви, пам’ятаючи, що правда Божа непереможна».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Горохівщині страйкують автомобілісти. ФОТО
Наступна новина «Ми тут, вони – там. Для нас все залишається, як було», - речник Волинської єпархії УПЦ МП
Останні новини
Схожі новини