«Ми тут, вони – там. Для нас все залишається, як було», - речник Волинської єпархії УПЦ МП

«Ми тут, вони – там. Для нас все залишається, як було», - речник Волинської єпархії УПЦ МП
Джерело фото: prostir.museum

У Волинській єпархії УПЦ МП вважають, що рішення синоду Вселенського патріарха про продовження процесу надання автокефалії Українській православній церкві стосуються лише УПЦ КП та УАПЦ.

Про це «Першому» розповів речник Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський.

Нагадаємо, 11 жовтня священний синод Вселенського патріарха прийняв ряд важливих рішень щодо України.

«Відношення нашої церкви до цих подій буде сформовано на синоді УПЦ, який невдовзі відбудеться. Але можу сказати, що рішення Константинопольського синоду актуальні для тих конфесій, по відношенню до яких вони були ухвалені. Це Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква», - зауважив священик.

«Але рішенням останнього з наших синодів діяльність Константинопольського патріархату у наданні томосу по відношенню до УПЦ КП і УАПЦ в наших очах є протизаконною. Тому що ці рішення не були обговорені з представниками нашої церкви, наша позиція неврахована. Принаймні, УПЦ КП свого часу був відділений від Руської православної церкви. І будь-які рішення в напрямку об’єднання мали б виходити від тих, від кого вони відділились з самого початку», - наголосив Олег Точинський.

З його слів, ці події викликані не церковними, а політичними прагненнями.

«Для прикладу можна взяти слова Президента про те, що ці рішення стратегічні, політичні і т.д. Те саме говорить Міністр закордонних справ, який пише в себе на сторінці, що УПЦ МП тут не місце. УПЦ - це не офіси, а люди. За статистичними даними, серед православних конфесій в Україні представників УПЦ найбільше», - зазначив речник Волинської єпархії УПЦ МП.

«Якщо навіть УПЦ КП, УАПЦ і частина єпископів УПЦ об’єднаються в єдину помісну церкву, будь ласка, ми цьому заперечувати не будемо. А для нас поки все залишається, як було. Ми тут, вони – там. Цілком можливо, що ці конфесії об’єднають, а УПЦ залишиться осторонь. На сьогодні те, що Константинопольський патріархат намагається реалізувати, на нашу думку, це є грубе втручання.», - резюмував він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Розкольники такими й залишилися. Молитися з ними заборонено», – офіційна заява УПЦ МП
Наступна новина Програма «Доступне житло» допоможе втримати волинян від виїзду за кордон, – Андрій Разумовський
Останні новини
Схожі новини