«Розвиток мисливського господарства став неможливим». «Патріоти Волині» звернулися до президента

«Розвиток мисливського господарства став неможливим». «Патріоти Волині» звернулися до президента
Фото ілюстративне

Депутати Волиньради звернулися до Президента, Кабміну і Верховної Ради із проханням скасувати зміни до законодавства, які унеможливили ведення мисливського господарства на об’єктах природно-заповідного фонду України.

У порядок денний текст звернення вніс керівник депутатської групи «Патріоти Волині» Володимир Бондар під час сесії облради 12 березня.

У ньому обранці просять внести зміни до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та окремих зареєстрованих у Верховній раді України законопроєктів щодо діяльності лісової та мисливської галузі.

Автори звернення кажуть, що коли законодавці у 2017 році вносили зміни до цього закону, вони знехтували принципом Міжнародного союзу охорони природи, згідно з яким стале використання диких живих ресурсів є важливим інструментом охорони природи.

«Повна заборона науково обґрунтованого мисливства в природних екосистемах, як показує міжнародний досвід, жодного разу не дала очікуваних результатів. Спостерігається збільшення випадків браконьєрства на окремі види мисливських звірів, особливо на червонокнижні та копитні види (зубр, лось, олень). Одночасно зростає чисельність хижаків, особливо вовків та лисиці внаслідок вкрай ускладненого отримання дозволів на проведення своєчасного регулювання їх поголів’я у відповідності до санітарно-ветеринарних вимог», – йдеться у зверненні.

І додають: внесені зміни нічого спільного з європейськими міжнародними нормами не мають.

«У Європі полювання заборонено тільки в заповідних зонах природних та біосферних заповідників. Також заборона порушує права місцевих громад. Ці права прописані у «Порядку денному на ХХІ століття», яку, разом з понад 150 краї світу, підписала Україна у Ріо-де-Жанейро у 1992 році», – пояснюють обранці.

Тож депутатський корпус просить внести зміни до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» в частині скасування заборони ведення мисливського господарства та полювання на території об’єктів ПЗФ місцевого значення, регіональних ландшафтних парків та господарських зонах НПП, де мисливство не суперечить функціонуванню об’єктів природного-заповідного фонду України та цілям заповідання.

Окрім того, депутати виступили проти прийняття законопроєктів «Про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які стосуються підготовки собак мисливських порід до полювання, а також регулювання чисельності деяких видів диких тварин», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни та флори згідно міжнародних угод)», які, на їхню думку, призведуть до соціального колапсу та знищення лісової та мисливської галузей економіки.

«Адже необґрунтовані і неефективні екологічні заборони приводять до значних втрат в економіці, вимагають додаткового бюджетного навантаження», – йдеться у тексті.

Більшість обранців підтримала це звернення. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Концерт Тіни Кароль у Луцьку перенесли
Наступна новина Ремонт мереж у Луцьку завершили. Воду обіцяють дати за дві-три години
Останні новини
Схожі новини