Самовільне підключення газу і маніпуляції з лічильниками. Волинян попередили, чим це загрожує

Самовільне підключення газу і маніпуляції з лічильниками. Волинян попередили, чим це загрожує
Фото ілюстративне

Від початку 2020 року фахівці АТ «Волиньгаз» виявили понад 40 фактів самовільного відновлення газопостачання. У 2019 році таких випадків по області було понад 250.

Також, незважаючи на те, що ціна природнього газу зменшилась фактично вчетверо, споживачі продовжують здійснювати крадіжки блакитного палива, втручаючись у роботу лічильників. Станом на сьогодні в області зафіксували 63 випадки незаконних маніпуляцій із приладом обліку газу, повідомили в АТ «Волиньгаз».

Газовики застерігають: несанкціоноване втручання в роботу газових мереж – загроза і для споживача природного газу, його близьких, і для сусідніх домогосподарств. Самовільна заміна газового обладнання, незаконне приєднання, негерметичність газового лічильника можуть спричинити витоки газу.

До того ж, наголошують, для осіб, які втручаються в газові мережі, законодавство передбачає матеріальну відповідальність.

«Середнє нарахування за одне втручання в роботу лічильника для побутових споживачів становить 25 тисяч гривень, а подекуди сягає більше 100 тисяч гривень. Економії від втручання в лічильник нема. Тому що сьогодні, вкравши газ, людина економить тисячу гривень, а завтра понесе покарання і заплатить п’ять тисяч», – зауважив начальник управління метрології АТ «Волиньгаз» в ефірі телеканалу «Суспільне. Волинь» Сергій Сьомак.

У споживачів природного газу часто виникають питання з приводу заміни лічильників. Зі слів фахівця, у випадку, якщо немає втручання в систему газопостачання і комісія визначила, що лічильник споживача несправний, компанія «Волиньгаз» замінює прилад обліку газу безплатно.

Якщо ж фахівці зафіксують факт втручання в роботу приладу обліку, то споживач повинен сплатити за експертизу лічильника, вартість нового приладу й усі роботи, пов’язані з його встановленням. Наразі у зв’язку з карантином встановлення лічильників призупинили. 

Несанкціоновано відбирають блакитне паливо різні категорії споживачів: і боржники, і сумлінні платники.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Також газовики фіксують крадіжки з боку юридичних осіб. Для  цієї категорії споживачів штрафні санкції набагато вищі – від 100 тисяч гривень. Загалом розмір штрафу встановлює експертиза на основі розрахунку необлікованого об’єму, який споживач міг використати у певний період. Усі дії експертизи регламентує Кодекс газорозподільних систем.

«У 2019 році  зафіксували понад 250 тис. фактів самовільного відновлення газопостачання в області . На сьогодні їх близько 40. Це відносно невелика кількість, адже у зв’язку з карантином ми не відключаємо споживачів та не проводимо перевірок. Але якщо є сигнал, ми оперативно виїжджаємо на аварійний виклик, і якщо знаходимо якісь втручання в систему газопостачання або крадіжки, то відключаємо, щоб з’ясувати всі обставини», – зазначив начальник Луцького відділення АТ «Волиньгаз» Дмитро Бонюк.

Спеціалісти «Волиньгазу» радять споживачам дотримуватися правил безпечного користування газовими приладами та бути відповідальними, уважніше використовувати газове  обладнання.

Читати також: Внутрішньобудинкові газові мережі: що з ними робити і скільки це коштуватиме?

«У 2018 році Міністерство енергетики та вугільної промисловості скасувало наказ «Укргазу» про порядок безплатного технічного обслуговування, яке «Волиньгаз» проводив в області. Тому зараз споживачі можуть наражати себе на небезпеку, якщо фахівці не потраплять у їхні домівки, щоб обслуговувати мережі. Я б радив волинянам укладати договори з організаціями, які мають ліцензії на обслуговування газових мереж і на платній основі обслуговувати оселю», –  зауважив Дмитро Бонюк.

В умовах карантину АТ «Волиньгаз» працює онлайн. Тому, щоб вирішити будь-які газові питання потрібно, насамперед, зателефонувати до контакт-центру компанії за номером (0332) 280 104 або (067) 33 39 104.

Також, якщо ви стали свідком крадіжки газу, самовільного втручання в газові мережі – повідомте про це газорозподільну компанію. Це можна зробити за номером екстреної служби «104».

Якщо ви відчули запах газу в оселі, відчиніть вікна, перекрийте газові крани, не вмикайте електричні прилади, не користуйтесь вогнем та викличте аварійну газову службу за телефоном «104».

Не втручайтесь у роботу газових мереж самовільно – це може призвести до трагедії, застерігають газовики.

Довідково
АТ «Волиньгаз» здійснює розподіл природного газу для 250 тис. побутових споживачів та понад 4 тис. підприємств Волинської області. Загалом компанія обслуговує понад 7, 7 тис. км газопроводів різного тиску.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Довідка про пробу Руф'є необхідна. У МОЗ розповіли про медогляд перед школою
Наступна новина Городи і вулиці – у воді. Волинь теж топить
Останні новини
Схожі новини