Що луцькі депутати думають про локдаун на новорічні свята

Що луцькі депутати думають про локдаун на новорічні свята

Усе частіше в публічному просторі лунають заяви про можливий локдаун (тотальний карантин) на новорічні свята в Україні. Про це говорять і у Верховній Раді, і в уряді, і в Раді національної безпеки та оборони. Вірогідність такого рішення оцінюють у 90-100%.

Про дату та способи ще сперечаються, але найбільш ймовірно бізнесу скажуть стати на паузу у період новорічних свят. «Перший» запитав у луцьких депутатів, що вони думають про перспективу жорстких обмежень, а також відсутність чітких інструкцій, як діяти за цих умов.

«Міська рада не зможе ігнорувати рішення уряду»

Юрій Безпятко, секретар Луцькради, депутат фракції «За майбутнє»:

«Я за те, щоб було порозуміння у бізнесу і людей, які ухвалюють рішення. Тому що фінансову компенсацію, як показує практика, мало хто отримує. Люди стоять перед великими випробуваннями. Тому все потрібно робити виважено, з розумінням справи, не поспішаючи.

Я не фахівець в медицині, але спеціалісти кажуть, що карантин потрібно запроваджувати щонайменше на 14 днів – саме стільки триває максимальний інкубаційний період, за який можна перервати ланцюжок заражень. А робити карантин на 2 дні, як це є зараз, безглуздо.

Просто треба, щоб рішення ухвалювали компетентні люди. Вони ж повинні зрозуміло пояснити підприємцям: що їм робити, коли і як. А не так, як зараз: одні кажуть про карантин вихідного дня, інші – про 2 тижні локдауну. Повинна бути одностайність між тими, хто приймає рішення.

Я прихильник того, що потрібно довіритись медикам. А економісти повинні пояснити, як підготуватись і пережити локдаун, якщо він буде. Умовно, пояснити підприємцям – закупляти їм товар чи ні.

Як реагуватиме міська рада? Ми не зможемо ігнорувати рішення уряду».

«Потрібно дати можливість тестуватись усім охочим»

Ігор Гнетньов, депутат фракції «Європейська Солідарність»:

«До речей, які зачіпають інтереси, в тому числі фінансові, багатьох громадян, потрібно підходити виважено і кваліфіковано.

Карантинні заходи повинні бути обґрунтовані та дієві. Це нова пандемія, ми з нею живемо лише рік, не знаємо про віддалені наслідки. Проте, є країни, які вже пройшли певні етапи, і ми можемо в них повчитись. Ми знаємо, що після інфікування і до появи симптомів вірус може жити до 2 тижнів в організмі людини. Я вважаю, якщо ми вводимо карантинні заходи, вони повинні зачіпати цей період.

Але карантинні заходи повинні бути комплексними. Окрім ізоляції, потрібне масове тестування. Робити аналізи слід не лише тим, в кого є симптоми, а всім, хто бажає це зробити.

Зараз же наш медичний заклад (Ігор Гнетньов – директор Луцького центру первинної медичної допомоги, - ред.) обмежений певними документами Нацслужби здоров’я. Тестувати за рахунок держави ми можемо тільки, якщо пацієнт контактний, має клінічні прояви. Якби ми могли собі дозволити пункт відкритого тестування, де аналізи можуть зробити усі охочі, і це було масово – в різних містах, ми знали б реальну ситуацію.

Потрібно збільшити кількість лабораторій, пунктів тестування. А інфікованих ізолювати, щоб не продовжувати передачу вірусу.

Наразі я вважаю, якщо дотримуватись правил про носіння масок, дистанцію, санітарну обробку, ми можемо значно зменшити ризики інфікування. На жаль, цих правил багато хто не дотримується. Можливо, проявляється пострадянська риса: «Мене це не стосується», «Якось минеться». Якби всі цього дотримувались, ймовірно, жорсткі методи не потрібні були».

Читати також: Чи молився ти в чорну п'ятницю? У Луцькраді стартував новий політичний сезон. ЯК ЦЕ БУЛО

«І я, і фракція проти локдауну. Будуть протести бізнесу»

Микола Федік, фракція «Свобода»:

«Зараз обговорюється перспектива локдауну на новорічні свята. Найбільш вірогідні дати – з 24 грудня по 15 січня. Особисто моя думка і позиція фракції – потрібно шукати інші варіанти. Ще один локдаун невідомо, як переживе економіка України загалом та Луцька зокрема.

Держава каже, що гарантує певні виплати бізнесу. Але, як ті 8 тисяч гривень допоможуть ФОПам, які втрачають великі доходи? Це будуть звільнення людей, недоотримання грошей в бюджеті, протести людей, які не матимуть, за що купити їсти.

Потрібно думати про інші варіанти. Ми вже в березні-травні побачили, як Верховна Рада та Кабінет Міністрів допомагають тим, хто втратив дохід. Гроші пустили на дороги, а дрібний бізнес суттєвої допомоги не отримав.

Ми проти локдауну. Потрібно переймати міжнародний досвід і шукати менш шкідливі рішення. Якщо, наприклад, заможні країни Європи ще можуть собі дозволити локдаун, то в наших реаліях це не вихід».

«Ми досі не бачимо чіткого плану дій: що і як працюватиме»

Алла Надточій, фракція «Свідомі»:

«Я не розумію, для чого затягувати з цим рішенням аж до 24 грудня. Мабуть, потрібно було раніше це зробити, зважаючи на сплески захворюваності. Але водночас ми розуміємо, що для центральної влади було важливо провести вибори, а вже тоді приймати рішення.

Втім, попри ці всі заяви про локдаун, ми досі не бачимо чіткого плану дій. Незрозуміло, що і як працюватиме. Це означає, що державна влада взагалі не розуміє, що вона повинна робити і як можуть розвиватись ті чи інші події.

Інколи складається враження, що вони просто тасують цифри. На мою думку, тестувань потрібно робити більше – тотально обстежити людей, щоб розуміти: скільки хворіє, скільки вже перехворіло і на основі цього робити якісь висновки. А вони літо, як та стрекоза «прострибали».

Зважаючи на прогнози, у фінансуванні медицини може бути колапс. Минулого року виділили недостатньо грошей – менше 5% всього державного бюджету, хоча цього вимагає закон про реформування галузі. А цього року кажуть, що вже навесні грошей не вистачатиме.

Заяви неоднозначні. Люди не знають – працювати, бронювати відпочинок чи сидіти вдома. Якщо вони хочуть запровадити локдаун, повинні вже сказати: не працюватиме такий і такий бізнес. Європа вже це зробила, а наші, схоже, не розуміють потреби в чіткому плані дій і вчасному інформуванні населення. То ми туди бігаємо, то – туди. За весь час епідемії не було жодних чітких планів. Це катастрофа, яка не знаю, до чого приведе».

Читати також: Гроші на кисень у волинських лікарнях є. Проблема вирішена? Спойлер – ні

«Рішення – це вакцина, а поки треба бути свідомими»

Олександр Козлюк, фракція «Батьківщина»:

«Звичайно, епідемія – це проблема. Це життя людей і нехтувати хворобою точно не варто. Але глобальним локдауном це не вирішити. Я бачу тільки одне рішення – отримати вакцину. І друге – бути свідомими і дотримуватись карантинних норм: маски, антисептики, дистанція. А при перших симптомах – ізолюватись. Потрібно самому це зрозуміти і близьким пояснювати. Починати потрібно з себе і показувати приклад. Це наша відповідальність перед іншими.

Локдаун – це серйозні обмеження, які вб’ють бізнес, тому я сильно не підтримуватиму ці міри, але дотримуватись інших норм потрібно.

Якщо буде рішення про локдаун, я думаю, ми звертатимемося до Кабінету Міністрів, бо в першу чергу потрібно підтримати малий бізнес. Зараз же бізнесу пропонують копійки, за які він не вигребе. Рішення потрібно ухвалювати зважено».

«З власного досвіду знаю, як тяжко хворіти на коронавірус»

Юлія Сачковська, фракція «Слуга народу»:

Юлія Сачковська – справа

«Не хотілося б, але, на мою думку, це потрібно робити, тим паче – на різдвяні свята. Тоді багато людей не працюють, є вихідні, а тому – більше шансів залишатись вдома і дотримуватись правил.

Я сама перехворіла разом з чоловіком і не з чуток знаю, як це тяжко. Однозначно локдаун потрібен. Звісно, кожен має свою думку і право її висловлювати. Я за таке рішення».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Нововолинську обрали секретаря міської ради
Наступна новина У Луцьку відбудеться виставка про домашнє насильство
Останні новини
Схожі новини