Що треба знати про грудне вигодовування: поради та застереження луцького лікаря

Що треба знати про грудне вигодовування: поради та застереження луцького лікаря
Фото ілюстративне. Джерело: http://www.yavahitna.com.ua

З 1 по 7 серпня весь світ долучається до акції «Тиждень підтримки грудного вигодовування».

Про те, наскільки важливо, щоб дитина харчувалась саме грудним молоком, «Першому» розповіла завідувач педіатричного відділення Луцької міської дитячої поліклініки Людмила Левчук.

«Найбільше щастя, яке може отримати дитина, – це мамине грудне молоко», – каже медик.

Вона пояснила, як треба правильно прикладати діток до грудей, які продукти краще виключити із раціону та коли варто припините грудне вигодовування взагалі.

Чому важливо годувати дитину грудьми

– Природне вигодовування допомагає малюку подолати стрес, який виникає через появу на світ. Немовля, яке 9 місяців перебувало у лоні матері, після народження має звикати до зовсім іншого середовища, незвичного для нього. Грудне годування допомагає подолати цей стрес.

Дуже важливо якомога раніше прикласти дитину до грудей – у перші півгодини після народження. Дитина відчуває мамине тепло, заспокоюється і робить перші смоктальні рухи. Перший шкірний контакт зменшує психоемоційне навантаження. Якщо жінку кесарили, дитя кладуть на груди татові.

Джерело фото: 032.ua

– Грудне молоко дуже поживне. У ньому містяться всі поживні елементи – білки, жири, вуглеводи, насичені та ненасичені амінокислоти, необхідні для розвитку малюка. З часом співвідношення різних складників у молоці змінюється, адже змінюються потреби дитини.

– Через молоко дитя отримує антитіла, які захищають від інфекцій, та перші необхідні для роботи кишечника лакто- і біфідобактерії.

– Від якості та тривалості грудного вигодовування залежить фізичний та психічний розвиток дитини. Тому рекомендують годувати дитину грудьми якомога довше, орієнтовно до двох років.

Як правильно прикладати дитину до грудей

– Незалежно від того, в якій позі жінка годує дитину, сидячи чи лежачи, дитя має лежати горизонтально.

– Голівка має бути тісно прикладена до грудей мами, сосок має знаходитись на рівні ротика.

– Перед тим, як годувати дитину, жінка повинна зцідити кілька капель молока, щоб воно перебувало на соску. Дитина на запах сприйме це молоко, широко відкриє ротик і охопить сосок.

– Щоб правильно ковтати, дитина має охопити весь сосок і всю ареолу.

– Як правило, дитина робить два-три смоктальні рухи і ковтає. При достатній лактації їй в середньому достатньо 15 хвилин, щоб насититись.

Джерело фото: https://zrostaymaluk.com.ua 

– Якщо дитина засинає під час годування, треба легенько перетиснути пальцем їй носик, вона рефлекторно відкриє ротик і жінка вийме соска. Це захистить його від тріщин.

– Якщо молока з однієї груді недостатньо дитині, треба прикладати її до іншої. Особливо в період лактаційних кризів.

– Варто пам’ятати, що коли закінчується так зване переднє молоко, дитині важче діставати заднє, тому вона може робити більше смоктальних рухів перед ковтанням молока.

Як часто прикладати дитину до грудей

Людмила Левчук розповідає, що найкраще вільне природнє годування на вимогу дитини.

«Дитина має їсти скільки хоче і коли хоче, обов’язково годувати вночі. Зазвичай дитина не витримує перерву більше, ніж три години, вона може харчуватись кожні півгодини, щогодини, і в усіх випадках це нормально», – каже лікар.

Щоб переконатись, що дитині вистачає молока, мама повинна стежити за діурезом та калом. У перші місяці життя, як правило, після кожного вигодовування є стілець або сечовиділення.

Джерело фото: DityInfo.com

«Якщо дитина два-три дні в туалет не ходить – це так звані голодні закрепи. Можна запідозрити, що дитині не вистачає молока. Якщо мама змінює підгузник кожні 6 годин, він майже порожній і в проміжках між заміною мама не бачить сечовипускання, варто задуматись, що, можливо, дитині не вистачає молока», – розповідає Людмила Левчук.

Як зрозуміти, що дитина хоче їсти

Окрім плачу та хникання, дитина може активно ворушити рученятами, повертати в різні сторони голівку.

Якщо дитина голодна, то після доторку до щічки вона поверне вбік голову, зробить губи трубочкою і шукатиме груди.

Гігієна під час годування грудьми

Не треба приймати душ, мити груди до і після кожного годування, тому що молоко на соску сприяє утворенню лакто- і біфідобактерій, які дитина надалі споживає. Постійне миття перешкоджатиме їх розмноженню.

Для підвищення лактації рекомендують на короткий час контрастний душ.

Джерело фото: zdrav.in.ua

Якщо є тріщини на сосках, краще використовувати мазі з пантенолом, який не шкідливий для дитини.

Чи потрібно зціджувати молоко

Оскільки лікарі рекомендують годування на вимогу, то молоко краще не зціджувати, адже дитина може невдовзі поїсти знову.

Зціджування допустиме, коли молока надто багато і після годування жінка відчуває дискомфорт у грудях.

Дозволяють зціджувати молоко жінкам, які працюють. Тоді дитину варто годувати цим молоком з ложечки.

Яким має бути харчування матері під час годування

Людмила Левчук розповідає, що часто жінки помилково вважають, що згущене молоко та халва сприяють хорошій лактації, але результат такого харчування проявляється алергіями у малюків.

Жінка, яка годує, не повинна зловживати цитрусовими, медом та напоями із великою кількістю цукру, молочною їжею (крім кисломолочних продуктів).

Також треба обмежувати продукти, які викликають алергії та спричиняють газоутворення у кишечнику (бобові).

Медик радить жінкам після годування випивати склянку чаю з молоком, узвару, березового соку без цитрусових, щоб поповнити об’єм рідини в організмі.

Джерело фото: https://smakotainfo.com

Раціон повинен включати нежирні м'ясо (курка, індик, телятина) та рибу, овочі і фрукти, кисломолочні продукти, особливо йогурт домашнього приготування без різних домішків.

Супи повинні бути без зайвих спецій та смаженої цибулі.

У разі зниженої лактації Людмила Левчук не рекомендує вживати медпрепарати, адже більшість з них є гормональними засобами.

Годування і догодовування: важливі аспекти

– До 6-місячного віку дитині варто давати лише грудне молоко, без жодних чаїв та води, тому що молоко на 90% складається з води.

– Не варто користуватись пляшечками та будь-чим, що імітує груди. І суміші, і зціджене молоко, і прикорми треба давати з ложечки.

– Перший прикорм можна давати лише тоді, коли дитина може самостійно сидіти.

Джерело: info-mir.com.ua

– Годувати сумішами варто лише тоді, коли грудного молока не вистачає.

Головні проблеми, з якими стикаються матері
  1. Неправильне прикладання. Як наслідок – тріщини сосків. Навіть у цьому разі не варто припиняти годування. Жінка може використовувати спеціальні насадки на період, доки соски найбільш болючі. Можна зціджувати молоко і давати його з ложечки.
  2. Запалення молочних залоз. Мастити зазвичай супроводжуються високою температурою. Щоб його вилікувати, необхідний відтік  молока із молочних проток, тому вигодовування не варто припиняти. Коли температура 38 градусів і більше, її треба спершу збити парацетамолом або ібупрофеном. Годувати дитя при маститі не можна лише тоді, коли є гній.
  3. Стрес. Він впливає на виділення молока, тому члени сім’ї повинні дбати про жінок, які годують, та не створювати конфліктних ситуацій.

Текст: Наталя ХВЕСИК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Маленькій волинянці потрібні гроші, аби почати чути
Наступна новина Щоб грати у футбол, шацькі лісівники відбудували стадіон. ФОТО
Останні новини
Схожі новини