Що вислухав Олександр Савченко на прийомі громадян

Що вислухав Олександр Савченко на прийомі громадян

Голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко провів черговий прийом громадян – цього разу волиняни переважно скаржилися на особисті проблеми та прохали поради щодо житла, співпраці та корисних для суспільства справ, – пише ВолиньPost.
Прийом відбувся 21 травня.
Перед кабінетом зібрався понад десяток людей, які прийшли розповісти про наболіле. Одним із перших до голови ОДА потрапив Віталій Алексюк із Ківерців. Чоловік вже не перший рік має серйозну проблему - у нього відсутній нормальний доїзд до власного будинку через сарай, який на землях загального користування звів сусід. Чоловік розповів, що проживає у Першому київському провулку, однак протягом 10-ти років не може без труднощів потрапляти на своє.

«Посеред вулиці просто стоїть сарай», - повідомив чоловік. Мовляв, згідно із планом генеральної забудови на тій території землі загального користування, однак фактично там і розмістили будівлю.
«Я не думав, що буде стільки клопотів і нервів, що я зможу спокійно проходити», - додав він. Чоловік хвиюється, що коли захоче продати будинок, просто не зможе цього зробити.

Однак Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов повідомив, що ситуація виникла давно і є навіть «узаконююче» рішення суду майже 10-річної давності, тому підстав знести сарай немає.
«Там питання тільки людського фактору, треба знайти порозуміння», - додав Жгутов. За його словами, у чоловіка є можливість доїзду іншим шляхом. Вже навіть ішла мова про те, аби абезпечити проїзд іншим шляхом - очистити сусідній провулок, яким би заявник міг діставатися до своєї ділянки.

«Дайте мені так, як задумано згідно з генеральним плануванням», - наполягав Алексюк.

Савченко переглянув документи та зауважив, що варто спробувати врегулювати питання по-сусідськи - поспілкуватися та дійти до спільного знаменника. Однак він похвалив чоловіка за те, що він так ревно хоче дотримання букви закону.

«Такі люди теж потрібні суспільству - вони примушують всіх виконувати завдання, ті, які їм покладені, і працювати в законному полі… Але голова ОДА явно не повинен сараями займатися», - підсумував посадовець.

Також просити поради голови ОДА прийшов хлопець-сирота, який має проблеми із житлом. Він розповів, що після пожежі вдома вчився в інтернаті – спочатку в Ківерцях, потім у Володимирі-Волинському. Після завершення інтернату його поселили в соціальний гуртожиток, де можна проживати до 23 років. Оскільки хлопець родом із Рожищенського району, ним «опікувалася» відповідна рада.

«Мені на сьогоднішній день помогли з гуртожитком, але він не вічний, мені треба ходити і добиватися, бо я маю де жити», - мовив він. За словами хлопця, посадовці ніяким чином не допомогли йому із житлом – навпаки, вказували, що він має частку житла родича, що не відповідає дійсності.

Керівник служби у справах дітей облдержадміністрації Алла Онищук повідомила, що чоловік дійсно раніше був працевлаштованим у Володимирі-Волинському та там перебував на соціальному квартирному обліку. Та після переїзду до Луцька хлопця зняли із обліку. Однак, коли минулоріч він звертався у службу у справах дітей, йому пояснювали порядок дій. Адже після смерті матері залишилася земля, де стояв будинок, та земельні паї, які нині обробляє одне із сільськогосподарських підприємств. Тому хлопцю треба оформити паї, аби отримувати виплати за землю. Більше того, підприємство готове відшкодувати кошти за час, коли користувалося наділами. Окрім того, треба звернутися до сільради, де народився хлопець, із заявою, аби його поставили на чергу соціального житла.

Однак хлопець був налаштований досить скептично – мовляв, як це робити, він не знає, а службам вже не надто довіряє, бо з квартирою нічого не вийшло.

«Ви будете паї оформляти? Я вам дам людину, яка допоможе», - спитав Савченко. Хлопець відповів, що готовий це робити. Тож очільник ОДА дав доручення очільниці служби сконтактувати із «земельниками».

«Берете його за руку і допомагаєте йому оформити і паї – ведете, розказуєте і таке інше… Берете в нього заяву і везете до сільради. Я не готовий щопонеділка вислуховувати про результати вашої бездіяльності… У нього є проблеми з емоціями, а ви байдужі. Є чимало проблем, які можна елементарно вирішити. Чому я можу це вирішити, а ви ні?» - підсумував посадовець. Опісля він додав, що триматиме питання на контролі.

Також на сьогоднішній прийом завітав відомий волинський скульптор Василь Рижук. У нього було декілька питань – перші два стосувалися встановлення в області його творінь та укладання догорів стосовно авторських прав на барельєф на драмтеатрі. Однак очільник ОДА зауважив, що питання, на жаль, не в його компетенції.

«Є закон, який вам надає право отримувати авторську винагороду. Подавайте в суд. Я у комерційних справах не беру участі. Я не маю право нікому телефонувати і казати "заплатіть", це незаконно. Уявіть, що ви Америці і приходите до губернатора Каліфорнії Шварцнегера через авторські права – там це просто не можливо, всі питання вирішують через суд», - сказав посадовець.

Опісля Рижук зауважив, що має питання щодо ще одного проекту. На території області ще до Майдану, до 2013 року скульптор заквітчав 120 кілометрів доріг чорнобривцями. Минулоріч він прикрасив ними дорогу Горохів-Луцьк протяжністю понад 40 км та 67, 5 км узбіч. Загалом за час своєї діяльності скульптор створив 538 км «квітучої України». Нині митець хоче далі продовжувати проект, однак він потребує коштів. Обробляв землю на узбіччі він власноруч - оббивав кіркою.

«Я написав 3 звернення, та мені конкретної відповіді немає, я не знаю, що мені робити. Для цього, щоб все це робити, потрібні кошти», - розповів скульптор. Адже процес затратний, а тут ідеться про сотні кілометрів доріг. Тому скульптору потрібна матеріальна допомога на реалізацію цього проекту.

«Якщо не буде, я уквітчу по своїй можливості, скільки матиму кошти», - розповів Рижук.

«Цікавий проект, виглядає красиво. Якщо у вас буде бажання піти на конкурс, то ласкаво просимо. Давайте проблеми вирішувати поетапно - ви визначаєте дистанцію, ми поговоримо, вам дадуть трактор. Заїде Іван Іванович (Мирка, - ред.), може, і я пару жмень кину. Все це робиться дуже просто – кинемо клич, що толока», - зауважив голова ОДА. Згодом він розповів, що дійсно зацікавився проектом, однак практичної допомоги надати не може.

«Ідеї у мене є, але навколо мене поки нема людей, які здатні виконувати таку цікаву, але необхідну роботу. Людина заслуговує на повагу, він робить те, чого ніхто не хоче робити – він прикрашає землю, це гарна ініціатива… Допомогти коштами ми нині не можемо, бо закони виписані не зовсім розумно - може, вони виписані правильно, але вони відірвані від життя», - зауважив посадовець. Адже можливо, є люди, як б зацікавилися таким проектом, однак прохати їх він не можу, адже це можуть розглядати як корупцію.

Загалом прийом тривав понад чотири години. З якими тільки бідами не приходили до голови ОДА – прийшли мами загиблих атовців, які прохали відновити справедливість, представники низки громадських організацій завітали, аби переконатися у готовності голови ОДА співпрацювати та підтримувати ініціативи, прийшла мама хлопця-інваліда, яка прохала посприяти розібратися із купівлею синові автівки – на думку жінки, її дитину «обвели довкруг пальця». Усіх голова ОДА вислухав та дав поради.

Опісля посадовець розповів, що до нього досить часто звертаються із проблемами, які він вирішити не має повноважень – як-от, наприклад, із питанням встановлення авторських прав. Адже рішення тут може приймати суд.

«Знаєте, я не можу сказати що в моїй компетенції, що ні. Народ звик, що якщо ти начальник, то маєш вирішувати всі проблеми. Якщо люди вважають, що губернатор має займатися сараями, значить такі у мене підлеглі на місцях, які не можуть вирішити ці питання… Можливо я погарячкував зі словом "посадовці", адже часто йдеться про голів селищних рад чи ОТГ, а вони ні мені, ні голові РДА не підкоряються», - сказав Савченко.

Тож навіть коли вирішити проблему людини він не може, він робить принаймні те, що у цьому випадку потрібно людям не менше – слухає їх.

«У цьому випадку моя функція більше вислухати людей та щось їм порадити, поки що наче непогано вдається», - підсумував посадовець.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пеньки «на халяву» пропонують під Луцьком
Наступна новина Що і як часто ламають лучани
Останні новини
Схожі новини