Секрети сімейного щастя відомих волинян

Секрети сімейного щастя відомих волинян

15 травня вже традиційно відзначають Міжнародний День сім’ї. Він заснований у 1993 році Генеральною Асамблеєю ООН. Щороку День сім’ї присвячений певній тематиці. 2018-го – це тема сім’ї та інклюзивних спільнот.

Родина продовжує залишатися центром соціального життя, забезпечуючи добробут усіх її членів, починаючи з навчання дітей і закінчуючи турботою про літніх людей. Стратегії, орієнтовані на інтереси сім’ї, можуть сприяти досягненню перших п’яти цілей у царині сталого розвитку: викорінення злиднів і голоду, забезпечення здоров’я населення, благополуччя для людей усіх вікових категорій, доступ до освіти протягом усього життя і досягнення гендерної рівності.

Однак, як кажуть психологи, єдиного секрету сімейного щастя просто не існує.

Зрештою, Перший попросив відомих волинян розповісти про власні секрети сімейного щастя і поділитися досвідом, як зберегти на довгі роки тепло родинних стосунків.


Депутат Волинської обласної ради Михайло Імберовський каже, що сім'я для нього – це найбільша цінність і найбільша відповідальність.

«Щодо секрету нашого сімейного щастя, то його немає, бо фундаментом нашої сім'ї і, я переконаний, що і будь-якої іншої міцної сім'ї є ЛЮБОВ. Та любов, про яку говорив Апостол Павло: «...любов довго терпить, вона не заздрить, не величається, не шукає тільки свого, не думає лихого, не радіє з неправди, а тішиться правдою, усе зносить, вірить у все! Любов ніколи не перестає!» Адже створення сім'ї - це велике таїнство і, як не встоїть будинок побудований на піску, так і не має майбутнього у сім'ї без любові, без пожертви себе один одному, своїм дітям і своїй сім'ї. Дуже важливо у всіх сферах життя не забувати про Бога і тоді все, в тому числі і сімейне життя, буде в гармонії», - розповів Михайло Імберовський.

Михайло Імберовський серед найдорожчих

Він зауважив, що визначення любові написане в Біблії.

«Головне – вміти почути це, зрозуміти і бути відповідальним, адже жити спільно і щасливо неможливо без взаєморозуміння, самопожертви і, звичайно, без кохання, заради якого не страшно і «згоріти». Сім'я - це велика відповідальність», - переконаний депутат Волиньради.


А от громадський діяч і керівник ГО «Бізнес Волинь» Ігор Дильов переконаний, що дуже важливо навчитись прощати.

«Думаю, важлива повага, щоб усі члени сім’ї відчували себе частинкою єдиного цілого. Варто дозволяти здійснювати помилки і навчитись їх пробачати.  А коли виникають непорозуміння – варто задати собі питання: ти хочеш бути правим чи щасливим», - каже Ігор Дильов.


Разом з тим, професор і викладач Луцького національного технічного університету Тарас Божидарнік переконаний, що в кожного своє уявлення про щастя.

«Мабуть найбільший успіх - це здорові та людяні діти, а щодо відносин з другою половиною, то вважаю, що основа щасливих відносин - це повага та уміння прощати партнера по життю. Спостерігаю як дорослішають діти і роблю висновок, що свої слова, дії, манера поведінки, стиль життя, ставлення до оточення і все інше є найбільшим прикладом у моделюванні розуміння позиції маленького громадянина. Тому дуже обережно, мудро і виважено треба давати настанови та поради для формування свого сімейного щастя!

Завжди веселі – коли разом

Я часто кажу сину, що батьки - це фактично чи не єдині люди в цьому світі, які тебе люблять просто так і за будь-яких обставин підставлять плече допомоги з надією зробити тільки добро. Тому прошу його адекватно сприймати поради, зауваження чи грізні настанови. «Всі щасливі сім’ї схожі між собою, кожна нещасна сім’я, нещасна по-своєму», писав Лев Толстой, тому ще раз наголошую на міцному фундаменті щастя - повазі до близького!», - зауважив Тарас Божидарнік.


Натомість керівник відділу продажу БК «Інвестор» Вікторія Доманська каже, що ніколи не задумувалась особливо над питанням про секрет сімейного щастя. Мовляв: «Просто щасливі, просто живемо , виховуємо сина, плануємо майбутнє… За 10 років у шлюбі, було різне, але головне, що ми змогли зберегти повагу один до одного та любов. Любов - це довіра і впевненість, що ти не один. А як кажуть - гуртом і дядька бити легше))))»


На думку відомого волинського поета та письменника Василя Слапчука, секрети сімейного щастя, це, либонь, якісь банальні істини.

«Банальні, але при цьому фундаментальні. Нічого оригінального. Найперше - любов. Потім відданість і довіра. Відповідальність. І те, що сказав Екзюпері: «Ми відповідаємо за тих, кого приручили». Тим більше ми відповідаємо за тих, кого любимо. Любов’ю можна затероризувати. Особливо делікатним потрібно бути з тими, хто у повній нашій владі – дітьми. Це постійна праця з собою, аби адекватно реагувати на всі ті процеси, що відбуваються і ускладнюються», - переконаний відомий літератор.


Відома волонтерка та громадська діячка Наталія Ариванюк каже, що для неї «основоположними істинами сімейного щастя є тільки взаємодовіра, любов, спілкування і правильні, мудрі рішення в різних життєвих ситуаціях».


Таким же лаконічним виявився секрет сімейного щастя відомого гінеколога Вадима Петровського: «Спільна віра і духовне єднання. Реалізація всіх фантазій і бажань один одного».


А от депутат від фракції «УКРОП» Сергій Шкода не упустив нагоди вчергове подякувати за сімейну злагоду і гармонійні стосунки коханій дружині Іваночці. За словами бізнесмена, вона завжди підтримувала його і розуміла, навіть у ситуаціях, коли здавалось, що усі життєві обставини складалися проти них. Тож, за словами Сергія Шкоди, саме це допомагало долати разом будь-які труднощі.

Жіноче плече – надійна опора

«Ось ця довіра, взаємоповага і підтримка один одного – це ті основи, на яких побудовані наші стосунки. А ще – нам завжди цікаво і весело разом, як то кажуть – ми на одній хвилі. Тому й на багатьох суспільних заходах і громадських акціях нас часто можна побачити удвох. Ми з Іваночкою маємо гарне почуття гумору, можемо жартувати один з одного, нам завжди є про що поговорити – це теж важливі об’єднуючі фактори.

А ще – дуже приємно, що дружина із розумінням ставиться до моєї зайнятості, адже депутатська діяльність часто вимагає понаднормової праці, передбачає зустрічі з людьми, вирішення проблем округу. Загалом, вважаю наші стосунки правильною моделлю сім’ї, в якій дружина – берегиня сімейного вогнища, натхнення і підтримка для чоловіка. А чоловік – це захисник і опора, який дбає про добробут родини. Наші сімейні стосунки побудовані на любові, а тому сім’я – це наша фортеця, місце, куди завжди хочеться повертатися, де тебе завжди зрозуміють і підтримають. Сім’я і двоє наших чудових синів – це те, що надихає і робить мене щасливою людиною», - запевняє депутат.


Такими ж теплими словами про свого чоловіка відгукується і речниця волинських рятувальників Ірина Варварук. Жінка переконує, що секрету, як і рецепту щастя, не знає, але 26 років разом із коханим називає «подарунком небес».

«Щаслива, що зустріла чоловіка, з яким завжди цікаво - з першої хвилини знайомства по сьогоднішній день. Має добре серце і золоті руки, а найголовніше - шикарне почуття гумору, тож з ним сумувати - ніколи. Рецептом сімейного щастя вважаю любов і мудрість у відносинах один до одного. Дівчаткам, які збираються заміж, скажу лишень одне - обирайте серцем! Воно ніколи не підведе», - радить Ірина Варварук.


Начальник Департаменту розвитку інфраструктури Волинської ОДА Іван Мирка переконаний, що сімейне щастя - це коли всі разом, коли діти здорові, а батьки живі. Каже, що одружений ще з 11 листопада 2002 року і понині не те, що не забув цієї дати, а й жодного разу не пожалкував. Зараз подружжя виховує сина та доньку, яким вже по 13 і 16 років відповідно.

«Моя пташка», – мило підписав фото Іван Мирка

У тому, що головна ознака гармонії в сім’ї – любов і взаєморозуміння, переконаний протоієрей Валентин Марчук. За його словами, у сім’ї не повинно бути заздрості один до одного, а тільки підтримка й повага.

«Шлях священнослужителя не є головною ознакою злагоди в родині, але по природі своїй шлях служіння Богу призводить і до щастя в родині. Адже священик повинен вести благочестиве життя і для священика, як чоловіка, дружина – це як Церква для Христа. Якщо берегти сім’ю, якщо хочеш, щоб вона була щасливою, однією і назавжди, то треба постійно щось для того робити. Щось навіть змінювати в собі, дослухатися до іншого. Не варто одразу ображатися, мовляв, ти мене не слухаєш, не чуєш, можна і два рази повторити, і три. Дуже важливо не грати ролі, не стати артистами», - відзначає Валентин Марчук.

Клірик Свято-Покровського кафедрального храму розповідає, що помічав багато пар, які є просто акторами. Мовляв, зовні показують гарне життя, а внутрішньо, коли потрапляєш до цієї родини, то відчуваєш, що гармонії у них немає. І за його словами - це дуже відчутно.

«Ми з дружиною любимо один одного і можемо в будь-якій сім’ї визначити, чи там любляча сім’я, чи ні. Ми цього не озвучуємо вголос, але завжди відчуваємо. Також важливо вміти робити один одному мудрі зауваження. Але без крику і без обвинувачень. Для жінки добре, коли вона проявляє мудрість. Коли бачить, що чоловік втомлений, виснажений, краще не з’ясовувати якісь конфліктні питання. Так само і чоловік повинен вважати на настрій і стан жінки. Звісно, у всіх бувають непорозуміння, але коли людина любить, вона легко прощає», - зауважує Валентин Марчук.

Велика, дружня, щаслива сім’я Марчуків

Разом з тим, він відзначає і той момент, що для пари важливо мати спільні інтереси й захоплення.

«Ми з дружиною ведемо здоровий спосіб життя, відвідуємо спортивну залу, реалізовуємо чимало суспільних ініціатив. Також домовилися з дружиною, що у випадку якихось конфліктів не будемо лягати спати, поки в нас не станеться примирення. Дітей можна виховувати, читати їм лекції, але найбільше вони вчаться, коли бачать приклад, ставлення подружжя один до одного. Щасливе життя – то і здорове життя. Стосунки зміцнює і спільний правильний режим. Наприклад, ми з моєю матінкою Оленою намагаємося правильно здорово харчуватися, пити правильно воду. Бог подарував нам тіло, але ми маємо про нього дбати, як і про здоровий дух. За багатьма проектами я зовсім не думав про своє здоров’я, але все переродилося від усвідомлення того, що у нас велика відповідальність перед дітьми і заради них ми маємо жити довго і щасливо. Якщо ж нам Бог довірив такий плід любові, то значить дуже любимо одне одного. Бо любов не може бути сама в собі, вона виражається, зокрема, і в дітях», - наголошує Валентин Марчук.


В той же час, боєць батальйону «Айдар», атовець Юрій Надашкевич переконаний, що у сім’ї не має бути секретів. На його думку основна запорука сімейного щастя це: «Взаєморозуміння, спільний інтерес та сімейне обговорення проблем. А секрети ламають сім'ї».


Для голови фракції «УКРОП» в обласній раді В’ячеслава Рубльова головний секрет щасливої сім’ї – це кохання та взаємне порозуміння.

«Мені пощастило з дружиною, бо вона мене завжди надихає, допомагає та підтримує і найголовніше, що ця впевненість спільна. А ще щастя в моїй сім’ї – це діти. Їхня любов – це те, що надихає. Кожного дня я поспішаю додому, бо знаю, що моя сім’я – це моя фортеця. І все роблю для того, аби мої найрідніші були щасливі», - розповідає депутат.


Відома журналістка, багатодітна матуся Ольга Магас, яка саме чекає на поповнення каже, що «сімейне життя – це танець: крок вперед, два назад. І якщо хтось один не поступається, то й танець виходить незграбним». А ще жінка радить не дозволяти нікому втручатися у ваші стосунки.

«Секрет сімейного щастя, як на мене, в розмовах. Коли період романтики проходить, побут вже не видається таким милим та веселковим, тому треба говорити. Багато і по темі. Проговорювати кожну проблему. Ще варто пам’ятати, що обидва партнери – особистості, зі своїми вподобаннями, захопленнями і особистим простором. І треба підтримувати один одного, бути в першу чергу друзями, бо просто коханця, чи коханку зрадити легко, а от друга – значно важче», - переконана Ольга Магас.

Оля Магас з дітками

Багатодітна матуся розповідає, що полюбляє дивитись різні шоу типу «Стосується кожного».

«Оце глянеш, які там інколи неадеквати приходять, то розумієш, що в тебе ще в сім’ї все тьфу-тьфу, і мама ти хороша, і діти в тебе слухняні))) Не дозволяйте нікому втручатись у ваші стосунки, вони мають оберігатися за міцною стіною. Ані батьки, ані друзі, куми, брати, сестри чи керівництво не мають права ті мури руйнувати. Можна поважати думки інших, вислуховувати їхнє «А ти роби, як я…», але розуміти, що кожна сім’я, як відбиток пальця – унікальна. Тоді все буде добре», - зауважує жінка.


А на завершення Оля Магас порадила тримати про всяк випадок плящину коньячку, «щоб в критичній ситуації трохи пом’якшити емоції».

Тож і Перший бажає всім читачам справжнього сімейного щастя, а щодо секретів, то він у кожного свій.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Волинській ОДА відзначили обдарованих школярів. ВІДЕО
Наступна новина У Луцьку відбулася Всеукраїнська акція на підтримку виборчої реформи
Останні новини
Схожі новини