Секс, насилля та неандерталець: у Луцьку презентували роман сучасного письменника

Секс, насилля та неандерталець: у Луцьку презентували роман сучасного письменника
Книга Артема Чапая «Дивні люди»

У луцькій «Книгарні Є» 21 листопада відбулася презентація книги Артема Чапая «Дивні люди», а відома буктюберка  Анна Єкименко-Поліщук модерувала цей захід і дізнавалася, «що ж мав автор на увазі». 

Як кажуть читачі і сам письменник, книга дуже весела, читається легко, оскільки Чапай використовує великий діапазон мов: тут можна почути, як герої розмовляють і чистою літературною мовою, і суржиком, і навіть російська інколи лунає з їхніх вуст. У кожному персонажі ми легко можемо впізнати себе, батьків, друзів чи просто знайомих. І така простота, а головне життєвість ситуацій приваблюють читачів цього роману.   

Сам письменник каже: «Це моя найкраща книга і я рекомендую її прочитати, тому що тут можна отримати катарсис». 

– Артеме, хочете, щоб ваша книга потратила у шкільний канон? Як на мене, то вона дуже весела, і я спокійно можу уявити, як її будуть читати в 11-му класі, – каже модераторка. 

– Ем... Тут я уявив свою вчительку української літератури, як вона буде пояснювати школярам про порнографію, що я описав… Ні, не буде такого, – відповідає письменник.

Книга Артема Чапая розповідає про багато соціальних проблем: тут можна зустріти і теми насилля над тваринами та дітьми; вічне питання, що робити, коли бачиш, як батьки б’ють свою дитину; дитячі травми і їхні відображення; хабарництво; війна; порнографія.

У своєму творі автор відтворює сюжет на межі реальності і фантастики. У цій книзі українські вчені відтворили за ДНК неандертальця, який виростає в секретному інституті, замаскованому під гаражний кооператив, і лише після досягнення повноліття виходить у великий світ. Через брак життєвого досвіду та особливості мислення український неандерталець постійно втрапляє у дивні ситуації, а на тутешніх «сапієнсів» дивиться поглядом дещо наївного стороннього. Утім поступово виявляється: все може бути складніше – оповідач не обов’язково розповідає всю правду.

Модераторка Анна Єкименко-Поліщук рекомендує прочитати хоча б один твір цього письменника: «Я думаю, знайомство варто починати з «The Ukraine». Це попередня книга автора. Читаючи її, можна зрозуміти, чому деякі персонажі з’явилися в новому романі «Дивні люди». Його ж, безумовно, раджу читати всім, тому що, як мінімум, це можна зробити в кількох планах. Лінійному – коли ти стежиш за історією Степана Вовка. Та глибинному – коли починаєш аналізувати, що відбувається в житті інших героїв. Книга написана з неймовірним гумором – ти насправді смієшся кожен вечір. Це дуже великий талант – з таким гумором і світлом написати про настільки складні проблеми».

Роман «Дивні люди» – серед номінантів на премію «Книга Року ВВС-2019». Це літературна нагорода, яка щорічно присуджується редакцією BBC News за найкращу україномовну книгу видану минулого року. Вперше премію «Книга року BBC» вручено 2005 року.

Катерина Браницька


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Три тисячі доларів за непритягнення до криміналу. У Луцьку на хабарі попався правоохоронець
Наступна новина Парковка, заїзди, тротуари. У центрі Луцька капітально ремонтують двори
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні