«Шеф, всьо пропало», - Віктор Корсак відповів відомому художнику

«Шеф, всьо пропало», - Віктор Корсак відповів відомому художнику
Голова правління групи компаній Volwest Group Віктор Корсак

Відомий український художник Олександр Ройтбурд заявив, що за 27 років незалежності України в країні не з’явилося жодного музею сучасного мистецтва. Нинішній Україні він, мовляв, і не потрібен. Натомість волинський бізнесмен Віктор Корсак переконує – незабаром по всій країні запрацюють мистецькі центри. 

Нинішній Україні музей сучасного мистецтва не потрібен, – Ройтбурд

Український художник і директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд запевняє, що остання планова закупівля у музейні фонди України відбулася у 1989-му. Про це йдеться у його блозі на сайті «Новое время»

«І сьогодні ми не можемо скласти уявлення про те, що відбувалося в мистецтві у 90-ті, в нульові, і десяті теж збережуться лише у форматі усного переказу.

Ройтбурд написав, що музей потрібно збудувати у буквальному сенсі.

«За 27 років незалежності в країні так і не з'явився музей сучасного мистецтва. Нинішній Україні з її ставленням до власної культури він і не потрібен. Тій Україні, якою вона має бути, – необхідний», – йдеться у повідомленні 

«Сучасне мистецтво з його підходами до простору неможливо вмістити в палацову садибу першої чверті XIX століття. Цей музей має бути мультидисциплінарним. У Штатах музеєфікують моду, музейні фонди купують комп'ютерні ігри. Сучасне мистецтво сприймає багато з того, що ігнорувало традиційне мистецтвознавство», – пише автор. 

«Крім того, музей має стати живим форумом, хабом — існувати і як майданчик для діалогу, і як дозвільний центр. Керувати ним має повновладний диктатор-куратор. Лідер із баченням і програмою, що визначає політику та ідеологію, але лише поки не закінчиться термін договору і не буде обрано наступника: важлива конкуренція», – додав художник. 

Дивує тотальний песимізм, – Віктор Корсак

Голова ради директорів групи компаній «Волвест-груп» Віктор Корсак, який фінансує Музей сучасного мистецтва Корсаків, переконує – такі установи повинні функціонувати завжди.

«Шеф - все пропало! Чомусь після прочитання роздумів пана Олександра (Ройтбурда, – ред.), навіялася дана цитата із відомого фільму. Тому не моглося мовчати і вирішив висловити своє бачення на дану проблему», – написав на своїй сторінці у Фейсбуці Корсак.

«Я у царині мистецтва недавно, проте тотальний песимізм який тут панує щодо перспективи сучасного українського мистецтва мене дещо дивує. А ще більше дивують сумніви щодо доцільності «сьогоднішній Україні мати власні музеї сучасного українського мистецтва».  На мою думку, такі установи повинні функціонувати завжди, а у періоди, коли держава переживає складні часи, їх роль повинна навпаки зростати, адже одна із ключових функцій мистецтва (окрім пізнавальної, естетичної, сугестивної, комунікативної і тд.) є компенсаційна. Тобто саме мистецтво дозволяє людям компенсувати ті негаразди, що є у реальному житті і бути щасливішими», – зазначив Корсак. 

Читати також: «В політику - хіба з автоматом Калашникова», - луцький бізнесмен Віктор Корсак

За його словами, у нас були і є талановиті митці, і їхні роботи виконані на світовому рівні, а те, що вони чекають свого часу у робітнях художників, чи у приватних колекціях, то це справа, яку можна виправити.

«А щодо термінів початку функціонування таких мистецьких центрів, то вони запрацюють у найближчому майбутньому, я у цьому переконаний. Причому, якісь відкриються за кошти держави, якісь - за кошти місцевих громад, якісь - за рахунок приватних інвестицій; це відбудеться у короткостроковій перспективі, бо у суспільства до цього є нагальна потреба.
Я це стверджую керуючись не голим оптимізмом, а на основі власного досвіду», – зазначив бізнесмен. 

Він запевняє, щов Україні у короткостроковій перспективі з’явиться пристойна кількість сучасних музейних інституцій, що дасть їй можливість стати одним із полюсів сучасного світового мистецтва.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинське «Чикаго», «юліні кіборги», страсті за Аласанією. ЩОЗАТИЖДЕНЬ
Наступна новина У центрі Луцька прокурор збив жінку
Останні новини
Схожі новини