Школяр із Волині розробив систему відстеження безпілотників

Школяр із Волині розробив систему відстеження безпілотників

Школяр із Волині Максим Шумаков розробив систему відстеження переміщення безпілотників. Вчився хлопець у Княгининівському ліцеї. Він отримав всеукраїнське визнання за унікальний винахід. У 16 років хлопець зумів здивувати наукове співтовариство.

Про це пише lutsk-future.com.ua.

Захоплення програмуванням і фізикою

Максим надавав перевагу програмуванню. У 9 класі педагог Фелікс Костукевич звернув увагу, що учень також захоплювався й фізикою. Паралельно з цим Максим відвідував й Малу академію наук. Саме в навчальній установі й відбулася його перша робота над винаходом.

У 10 класі він складав апарат із системи датчиків та відеокамери. У закладі здивувалися результатами. Вчителі зазначили, що інших таких же розробок в Україні не виготовляли.

Система здатна працювати і для наземних безпілотних апаратів. Розробники вирішили орієнтуватись на БЛА. На момент роботи над винаходом ситуація на лінії фронту залишалася складною, тому фахівці вирішили зосередитися над реалізацією проєкту.

Створення технології

Пристрої такого формату використовують під час рятувальних операцій для пошуку травмованих та поранених, а також у наукових дослідженнях. Також БЛА застосують для фотографування та відеозйомки об’єктів під час військових дій.

У сільському господарстві також винахід може стати у пригоді. У багатьох європейських країнах, США та Японії використання дронів під час посівної дуже швидко стало зручним і корисним інструментом не лише для обприскування, але й для моніторингу ґрунту та посівів. Завдяки цьому машина, яку використовують для обприскування кукурудзи, здатна виконати завдання на локації 11 га на полях. На це витрачають орієнтовно годину. Загалом під час польоту дрон міг одночасно виконати завдання на відстані у 80 га поля. Ймовірно, у майбутньому й винахід Максима може виявитися корисним у галузі.

Рівень собівартості винаходу на момент створення складав 30 доларів. На кількох всеукраїнських конкурсах відвідувачі змогли ознайомитися з апаратом. Винахід все ж юний науковець не запатентував.

Пристрій після відповідних досліджень у лабораторії Українського католицького університету. Максим й надалі працює над удосконаленням проєкту. Паралельно хлопець розробляє та вдосконалює чотирьохбітний процесор.

Читайте також: «Ми об’єднуємо досвід ЗСУ та стандарти НАТО», – комбат батальйону «Луцьк» Олександр Тиводар

Сам Максим зазначив, що пристрій для відстеження відповідних перешкод для безпілотників дозволяє дрону успішно повернутися до місця запуску. Навіть у разі, якщо ворог почне «глушити» його засобами радіоелектронної боротьби, техніка зможе без пошкоджень оперативно дістатися відповідної точки координат.

Юний винахідник закликав суспільство звернути увагу на нові технології, адже саме такі засоби допомагають українським військовим рятувати життя та захищатися від російських загарбників. Нова система дозволяє дрону повернутися навіть, коли заглушені системи GPS, Wi-Fi чи інші функції. Фахівець використав алгоритм, який дозволяє визначати перешкоди в реальному часі. Функціонал запам’ятовує траєкторію польоту. Саме за нею безпілотник може повернутися у зворотньому напрямку.

Винаходом зацікавилися представники української армії. В умовах протистояння масштабному вторгненню російських військ підрозділам потрібна якомога більша кількість безпілотників.

Саме дрони дозволяють отримати якісні розвідувальні дані та інформацію щодо перебування російських загарбників на тимчасово окупованій українській території.

Читайте також: На Волині виготовлятимуть буржуйки для армії


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині тестуватимуть нову систему інформування про надзвичайні ситуації
Наступна новина На Волині минулого тижня від ковіду померло дві людини
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні