«Ми об’єднуємо досвід ЗСУ та стандарти НАТО», – комбат батальйону «Луцьк» Олександр Тиводар

«Ми об’єднуємо досвід ЗСУ та стандарти НАТО», – комбат батальйону «Луцьк» Олександр Тиводар

Попри те, що батальйон оперативного реагування «Луцьк» у складі 100-ї бригади територіальної оборони створювався для підтримки безпеки та порядку, виконання бойових завдань з оборони міста й сіл, нині його бійці виконують найрізноманітніші бойові завдання по всій території нашої країни. А очолює батальйон військовий з досвідом Олександр Тиводар, який нещодавно отримав звання полковника.

Про це повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

У березні на базі батальйону «Луцьк» створили навчальний центр «Тернове поле», де іноземні інструктори навчають найрізноманітніших військових спеціальностей – від снайперів і медиків до операторів безпілотників. 

Навчальний центр за цей час підготував понад 4500 бійців Збройних сил України, тероборони та інших ДФТГ волинського краю, які успішно виконують завдання вищого командування.

Як розповів Олександр Тиводар, бійці батальйону «Луцьк» виконують бойові розпорядження з охорони опорних пунктів, стратегічних об’єктів, також виконують завдання з розвідки та аеророзвідки. І ці завдання охоплюють не лише Волинську область, а й інші регіони, оскільки «Луцьк» співпрацює з низкою підрозділів Збройних сил України, і не лише сухопутних військ.

«Наразі виникла необхідність патрулювати у Луцьку, тому ми отримали таке бойове розпорядження від командира 100-ї бригади. Спільно з ГУНП ми ловимо злочинців, які перебувають у розшуку. Тобто працюємо як силовий блок, щоб лучани спали спокійно. Така співпраця відбувається вже близько двох тижнів. Ми затримували групи людей, які були у розшуку. Зокрема тих, хто займався наркоторгівлею», – розповідає Олександр Тиводар.

Отриманий досвід учасники батальйону аналізують та передають іншим бійцям.

«Ми часто змінюємо локації, в нас немає постійного місця розташування, адже безпека бійців – понад усе. Зараз акцент на краще підготовлених бійцях, в яких за цих пів року з’явилося ще більше досвіду. Вони вивчили нові тактики ведення бою та здобули нові навички, але продовжують навчатися», – каже полковник Тиводар.

Читайте також: Боєць волинської тероборони розповів, як став «Депутатом»

Нині батальйон «Луцьк» не отримує грошового забезпечення, попри це бійці виконують бойові завдання, які їм ставить вище командування, по різних регіонах України. А у вільний від служби час працюють.

«У законі про ДФТГ є одна проблема – бійці не отримують грошового забезпечення. І немає значення, чи йдеться про ЗСУ, чи інші силові підрозділи, за невиконання бойового завдання передбачена кримінальна відповідальність, тобто бійці безумовно мають його виконати. І неважливо, де саме: наказ є наказ», – додає Олександр Тиводар.

Також Олександр Тиводар додає, що люди втомлені, адже так триває вже пів року, тож чимало пішли служити в ЗСУ за мобілізацією.

До роботи у навчальному центрі «Тернове поле» вдалося залучити першу групу інструкторів-волонтерів, які почали співпрацювати з батальйоном. Інструктори, своєю чергою, привезли нове обладнання, мотоцикли, квадроцикли. 

Читайте також: Боєць волинської тероборони взяв академку, щоб служити в армії

Зараз у батальйоні також готують батальйонну розвідку. Окрім того, центр готуватиме молодших командирів для ЗСУ, тобто сержантський склад.

«Основний напрямок навчального центру на сьогоднішній день – це підготовка бійців для ЗСУ, ДФТГ. Ми вже встигли підготувати 4500 бійців. Також найближчим часом плануємо відкрити навчання для волонтерів та журналістів», – констатує Олександр Тиводар.

Бійців навчають здебільшого інструктори з Великобританії, Ірландії, США, Литви, Естонії та Фінляндії. Кожен викладає свої дисципліни.

«Наприклад, фіни готували піхотних снайперів, передаючи нам досвід та навчаючи наших інструкторів. Також вони викладають інженерику. Однак і наші кадрові офіцери навчають цієї дисципліни. Тому ми об’єднуємо досвід ЗСУ та стандарти НАТО. Тактична медицина взагалі на найвищому рівні», – розповідає військовий.

Навчання бійців проводять не лише на полігонах батальйону «Луцьк», адже інструктори можуть виїжджати безпосередньо до підрозділів, бійці яких потребують підготовки.

Читайте також: «Шеф» із волинської тероборони попросив повістку на ринку

«Нещодавно ми повернулися з Миколаєва, де готували один із підрозділів морської піхоти, викладаючи курс медицини протягом двох тижнів. Стараємося дати максимум матеріалу, враховуючи реалії бойового часу та місце, де розташований підрозділ», – зазначив Олександр Тиводар.

Командир батальйону «Луцьк» зазначає, що нині ЗСУ не вистачає висококласних піхотинців, тобто людей, які можуть робити все – вести розвідку, працювати навідником, бути санінструктором.

«Зараз підготовка зосереджена саме на піхотинцях. Наприклад, ми отримали планшети для коригування. Сержантський склад має розуміти ці речі, адже буває, що вони керують підрозділами, коли є необхідність замінити командира. Водночас рівень підготовки суттєво зріс, адже додалися дисципліни, яких не було раніше. Також йде вдосконалення вже раніше набутих знань та навичок. Тобто ми постійно вдосконалюємося. Якщо вже нам довірили готувати Збройні сили України, то думаю, що у нас високий рівень. Про нас знають і у Міністерстві оборони, і у Генеральному штабі. Здавалося б, звичайна ДФТГ, але ось такий у нас рівень. Ми не просто так їмо той хліб, який нам привозять волонтери, за що ми їм дуже вдячні», – говорить Олександр Тиводар.

На його думку, українській армії не вистачає новітніх видів озброєння, особливо штурмової авіації та далекобійної важкої артилерії.

Читайте також: Волинський прикордонник розповів, як їхній загін зупинив колону ворожих танків

Натомість росіяни фактично не мають стільки надсучасного озброєння, але вони переважають у кількості артилерії та боєприпасів. Проте ця ситуація поступово змінюється на нашу користь.

«Росіяни не мають такого сучасного озброєння, яке є у нас. Так, у них більше снарядів, але завдяки безпілотникам, Himars та іншому озброєнню шляхи їх постачання вдалося перебити. Поки росіяни переважають за кількістю артилерії. Ця перевага незначна, але вона ще є. Але у нас є перевага в аеророзвідці: це зараз дуже важливо для ведення розвідки у фронтовій смузі. Фактично усі підрозділи потребують аеророзвідки. Наприклад, ті, які застосовують БПЛА, ударні дрони. Загалом, ситуація для нас поступово змінюється у кращу сторону. Я думаю, що лендліз вже розпочався, він працює. Це я бачу по зміцненню оборони нашого краю, наші підрозділи отримали багато американської техніки різного спрямування», – зазначає військовий. 

Нещодавно Олександр Тиводар отримав нове військове звання – полковник запасу, але жодних змін у його роботі не сталося, продовжує працювати з таким же запалом і настроєм, як це було і в погонах підполковника. 

Читайте також: «Психолог під час реабілітації обов'язковий», – керівник Центру реабілітації військових у Луцьку

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Донеччині загинув волинянин Назар Мазурок
Наступна новина Яка ситуація на Волинському та інших напрямках фронту
Останні новини
Схожі новини