«Шукайте їх в Інстаграмі». Як взяти на роботу людину з покоління Z. Лекція у Луцьку

«Шукайте їх в Інстаграмі». Як взяти на роботу людину з покоління Z. Лекція у Луцьку
Ірина Сидорчук

Як знайти працівників у свою компанію? Чим особливе молоде покоління та як знайти до нього підхід? Брати на роботу людей без досвіду і навчати їх чи шукати досвідчених? Чому молодь не любить ходити на співбесіди та чому Фейсбук «програє» Інстаграму?

Про це під час четвертого бізнес-форуму з управління персоналом WEST HR FORUM 2019 розповіла Ірина Сидорчук.

Вона має 10-річний досвід побудови HR-систем в різних компаніях: Bodo, мережах ресторанів Salateira та Mister Cat, Групи компаній S.group, корпорації UBG, МаксіБуд Інжиніринг.

«Перший» зібрав найцікавіше з виступу Ірини Сидорчук. 

  *       *       *

«Зараз основна проблема – персонал не хоче працювати з 9:00 до 18:00. Багато компаній роблять гнучкі графіки.

Нове покоління Z (люди, які народилися між другою половиною 90-х та першою половиною 2000-х – Авт.), з яким ми активно співпрацюємо, не хоче працювати повний день і не хоче працювати п’ятиденку.

Світові тенденції – 7-годинні графіки і 4-денний робочий тиждень. Якщо ми не будемо орієнтуватись на європейський досвід, найкращі кандидати будуть працювати в інших компаніях».

  *       *       *

«У нас в компанії нема фіксованого графіка. Працівники незалежно від посади обов’язків можуть прийти на офіс з 8:00 по 11:00. Вони просто фіксують час, коли приходять, і відпрацьовують свої години. У нас нема строгого правила, що треба прийти о 9:00, а якщо ти запізнишся на 15 хвилин, то буде штраф. Ми затвердили індивідуальні графіки роботи, що дозволяє нам бути мегалояльними».

  *       *       *

«Багато працедавців вже перестали «вирощувати» свій персонал, тому що на велику кількість посад треба брати людей із великим досвідом. Це правильне рішення, тому що молодь часто використовує вас як трамплін, щоб отримати знання і навики. Найчастіше протягом року вони кидають вашу компанію. Тому зараз треба робити акцент на тих кандидатах, які справді націлені на довгострокову співпрацю».

  *       *       *

«Кандидатів на ринку не можна нічим здивувати. Вони розуміють, що вони мегазатребувані. Вони знають, що кількість вакансій вдвічі більша, ніж самих кандидатів.

Вони обирають роботу не тільки за рівнем зарплати і місцем розташування. Вони обирають ту компанію, де їм комфортно.

Ваше завдання – знайти працівників, у яких є бажання розвиватись, креативити. Тоді ціна помилки буде дуже маленькою».

  *       *       *

«Ми тестуємо всіх претендентів на посаду. За допомого тестових завдань він розуміє специфіку своєї роботи і таким чином перевіряємо наскільки працівник хоче працювати.

Рівень вашої корпоративної культури буде автоматично відсіювати кандидатів, як не налаштовані на довготривалу співпрацю.

Треба робити акцент на кандидата, який тонко відчув вашу корпоративну культуру і готовий працювати в одному з вами ритмі».

  *       *       *

«Ви повинні дбати про те, що у вас відбувається у соціальних мережах. Молодь звертає увагу, як ви ведете свої сторінки, як постите.

Ваші співробітники повинні грамотно коментувати і грамотно відповідати. Це показує рівень вашої компанії.

Покоління Z – це інформаційні люди. Вони завжди відстежують всі сторінки, все, що є про вас на будь-яких порталах».

  *       *       *

«Активно користуйтесь Інстаграмом, тому що вся молодь знаходиться там. Фейсбук вже не дає тієї ефективності, яку давав два роки тому, тому що покоління Z не люблять довгі пости. Їм простіше побачити картинку із мінімальним текстом, щоб зрозуміти наскільки креативний ваш меседж і наскільки вони хочуть з вами працювати».

  *       *       *

«Ще до того, як кандидат вирішив відправити резюме, він вже вивчив вашу компанію. Він вже знає про вас більше, ніж ви могли б подумати».

  *       *       *

«Молодь не витрачає час на те, щоб приїхати на співбесіду. Якщо їм щось не сподобалось, вони просто не прийдуть. Іноді навіть якась дрібниця може зіграти ключову роль, і ви втратите кандидата».

  *       *       *

«Презентація компанії, вашої корпоративної культури і ваших вакансій має бути дуже креативна. Якщо ви робите відеовакансію, це має бути коротке цікаве відео».

  *       *       *

«Навіть якщо кандидатам нецікава ваша робота або не підходить посада, вони розкажуть комусь про цю пропозицію, кому вона може бути цікавою».

  *       *       *

«У вас на сторінці має бути інформація про ваших працівників, корпоративну культуру, навчання, щоб кандидати чітко зрозуміли, наскільки ваша компанія підходить їм.

Кандидат, який іде до вас, не хоче дивитись на вашу загальну сторінку і які смаколики ви продаєте. Він хоче бачити людей і атмосферу, в якій він буде працювати».

  *       *       *

«Комунікація має бути максимально простою. Покоління Z любить онлайн-спілкування. Навіть коли вказуємо у вакансіях номери телефонів, вони ніколи нам не дзвонять. Вони пишуть у месенджерах».

  *       *       *

«Ми не затягуємо із зворотнім зв’язком. Якщо працівник нам сподобався під час співбесіди, ми зразу пропонуємо йому роботу. Якщо людина сумнівається, ми проводимо їй екскурсію по офісу. Заводимо її у всі кабінети і знайомимо з працівниками. Це настільки позитивно і весело, коли людина ще не працює у компанії, але потрапляє в нашу атмосферу. Коли люди бачать, що ми готові показувати їм всі секрети і свою атмосферу, кажуть, що їм треба один день подумати. 80 % телефонують в той же день і погоджуються».

Текст: Наталя ХВЕСИК

Фото: Ірина КАБАНОВА

Читайте також: «Якщо ваші підлеглі радіють п’ятниці – варто хвилюватися», – бізнес-тренер Ірина Примак у Луцьку


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині шукають охочих пожити із американським волонтером
Наступна новина Як знімають фільм про Лесю Українку: фото за лаштунками
Останні новини
Схожі новини