«Син народився за тиждень після смерті батька»: спогади про загиблого Героя з Волині

«Син народився за тиждень після смерті батька»: спогади про загиблого Героя з Волині

Олександр Новосад народився у 1991 році в селі Ясенівка колишнього Рожищенського району. Закінчив місцеву школу, історичний факультет CНУ імені Лесі Українки.

Здобувши фах педагога, певний час працював вчителем історії у школі села Сокіл. Пізніше життєва дорога завела молодого чоловіка на заробітки за кордон. Дружина з донечкою проживали у Рожищі, а Олександр докладав максимум зусиль, аби забезпечити родину, звити затишне сімейне гніздечко. Мав багато планів, які поступово завдяки своїй наполегливості та енергійності втілював у життя, - йдеться на сайті Рожищенської міської ради. 

З початком повномасштабної війни Олександр Новосад зробив справжній чоловічий вибір і став на захист України зі зброєю в руках. Він був справжнім патріотом та щирим українцем.

«В українців нема іншого шляху, як побороти ворога будь-якою ціною, аби мирним було майбутнє наших дітей», - так стверджував Олександр Новосад. Та надто високою виявилася для нього ціна цієї боротьби.

Серед побратимів 14-ої окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Олександр Новосад мав позивний Історик. Його поважали і вояки, і волонтери за виваженість та чітку життєву позицію, за щирість у спілкуванні та відповідальність у найменших справах. Він був - людина слова.

Олександр Новосад пройшов не одну гарячу точку Донбасу. Біля селища Опитного Донецької області під час виконання бойового завдання наш земляк отримав поранення. Після кількох операцій та довготривалого лікування Олександр прийшов у відпустку додому, де на нього чекали вагітна дружина Олена та п’ятирічна донька Анастасія. За кілька тижнів, пройшовши реабілітацію у Волинському обласному госпіталі ветеранів війни, Олександр Новосад знову повернувся до побратимів на передову.

Підрозділ, у якому служив боєць, брав участь у наступальній операції з визволення Харківщини. В одному з боїв наші захисники здобули російську БМП, і Олександр став навідником-оператором трофейної бойової машини. А як раділи Олександр Новосад та його побратими з 14 ОМБ, коли після важких боїв вдалося закріпитися у Куп'янську! Це була середина вересня, а у перших числах жовтня Олександр Новосад мав приїхати у відпустку, на пологи дружини.

Та не судилося мужньому воїнові побачити свого новонародженого сина. 26 вересня 2022 року гранатометник механізованого батальйону Олександр Новосад загинув, виконуючи бойове завдання поблизу селища Дворічна на Харківщині.

Син Олександра Новосада Роман народився за тиждень після смерті батька-Героя.

Аби вшанувати пам'ять мужнього односельця та захисника України, на фасаді Ясенівської ЗОШ відкрили пам'ятну дошку загиблому випускнику школи Олександру Новосаду.

Відповідно до Указу Президента України №363/2023 за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку нашого земляка, сержанта, гранатометника 14 окремої механізованої бригади ім. князя Романа Великого Новосада Олександра Ярославовича нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Вічна шана та пам’ять Героєві, котрий на вівтар свободи України поклав найдорожче – своє життя!


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині ліквідували лиса з ознаками сказу
Наступна новина Як зараз працює «Станція добра» на Волині
Останні новини
Схожі новини