Синод ПЦУ дозволив святкувати Різдво 25 грудня

Синод ПЦУ дозволив святкувати Різдво 25 грудня

Синод ПЦУ дозволив як виняток за рішенням настоятеля та громади святкувати Різдво Христове за Новоюліанським календарем, тобто 25 грудня.

Про це йдеться в рішеннях Священного Синоду Православної Церкви України, пише Релігійно-інформаційна служба України.

«Беручи до уваги численні запити та враховуючи дискусію, яка протягом багатьох років точиться в Церкві та в суспільстві; передбачаючи, зокрема через обставини війни, загострення у публічному просторі календарних суперечок; з метою вивчення реальної церковної потреби в здійсненні у близькому часі календарних змін, Священний Синод Української Православної Церкви (Православної Церкви України), вирішив: там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 року звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового з подальшим поданням через єпархіальні управління до Київської Митрополії письмової інформації про число учасників такого богослужіння. У разі звершення такого богослужіння його учасники в цей день звільняються від обмежень посту», – йдеться в повідомленні ПЦУ.

Нагадаємо, у 2019 році у луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі Волинської єпархії Православної церкви України вперше провели різдвяне богослужіння 25 грудня. Митрополит Луцький та Волинський Михаїл пояснював, що зробив це на прохання вірян, які надіслали йому колективний лист. 

«Дякую усім вам, що ви нарешті скинули з себе старе московське з усіма традиціями – світськими і релігійними, тому що є вислів «Людина вийшла з радянського союзу, а радянський союз з неї не вийшов». Сьогодні ви засвідчили, що ви справжні європейці в усіх значеннях цього слова. Потрібно перебороти старі стереотипи та звичку», –  зазначив священнослужитель тоді, 25 грудня 2019 року.

Водночас священний синод ПЦУ засудив рішення митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який провів різдвяне богослужіння за новоюліанським календарем – 25 грудня. Такі його дії в Православній церкві України назвали порушенням канонічного порядку.

Читайте також: На Волині збудували церкву релігійної громади, якої не існує в селі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Поліція розшукує нововолинця за побиття. ФОТО
Наступна новина Головний дорожник Волині став заступником в «Укравтодорі»
Останні новини
Схожі новини