«Самовільно вніс зміни до церковного календаря». Священний синод ПЦУ засудив Михаїла

«Самовільно вніс зміни до церковного календаря». Священний синод ПЦУ засудив Михаїла
Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

Священний синод ПЦУ засудив рішення митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який провів різдвяне богослужіння за новоюліанським календарем – 25 грудня. Такі його дії в Православній церкві України назвали порушенням канонічного порядку.

Про це стало відомо із журналів засідання Священного синоду від 4 лютого 2020 року на сайті ПЦУ.

У Православній церкві України наголошують, що церковний календар є загальним документом помісної церкви, і зміни й доповнення до цього приймаються виключно соборно, а самовільне, одноосібне внесення змін до церковного календаря є порушенням канонічного порядку та підлягає осудженню.

«Як встановлено, Преосвященний Михаїл, Митрополит Луцький і Волинський, на власний розсуд, без належного соборного рішення Помісної Церкви, наказав двічі (25 грудня 2019 року і 7 січня 2020 року, – ред.) провести у кафедральному соборі єпархії богослужіння за чином свята Різдва Христового та свята Богоявлення. Таким рішенням він порушив канонічний порядок, самовільно вніс зміни до загальноцерковного календаря Православної Церкви України, чим дав привід до спокуси та розділень як у власній єпархії, так і у цілій Помісній Церкві», – йдеться у журналі засідання.

У ПЦУ вважають, що в умовах, коли православ‘я в Україні частково перебуває під впливом Московського патріархату, «таке непродумане та поспішне впровадження календарної реформи може привести до закріплення існуючих розділень та виникнення нових».

У журналі засідання наолошують, що рішення митрополита Михаїла про внесення змін до церковного календаря є порушенням канонічного порядку, а саме 34 Апостольського правила, яке звучить так: 

«Єпископам усякого народу слід знати першого у них, і визнавати його як главу, і нічого, що перевищує їхню владу не чинити без погодження з ним. Робити ж кожному тільки те, що стосується його єпархії і місць (селищ) що належать до неї. Але і перший нічого нехай не робить без погодження з усіма, бо так виявиться однодумність, і прославиться Бог через Господа у Святому Духові, Отець, і Син, і Святий Дух».

На синоді ухвалали «дозволити, там де для цього вбачаються об’єктивні обставини та пастирська необхідність, з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю звершувати лише молебень з акафістом Різдву Христовому та виконання народних різдвяних піснеспівів (колядок)».

Нагадаємо, 25 грудня 2019 року митрополит Луцький та Волинський Михаїл відправив різдвяне богослужіння у луцькому кафедральному Свято-Троїцькому соборі.

У листопаді більше 300 прихожан ПЦУ написали звернення до митрополита Луцького та Волинського Михаїла, в якому попросили провести різдвяне богослужіння 25 грудня. Пояснювали це тим, що католицькі та більшість православних церков святкують Різдво саме в грудні. Натомість 7 січня відзначають народження Христа церкви, що «знаходяться в російській орбіті».

Врешті Михаїл погодився провести два богослужіння – 25 грудня та 7 січня. Сам владика сказав, що вже багато років святкує Різдво 25 грудня. 

Також різдвяне богослужіння традиційно відбулося і 7 січня 2020 року.

Довідково

Священний синод Православної церкви України – орган управління Православною церквою України в період між Помісними та Архиєрейськими Соборами. Священний синод підзвітний Архиєрейському Собору і надає йому звіт за міжсоборний період. Священний синод очолює предстоятель ПЦУ або його місцеблюститель.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Під Луцькрадою протестують підприємці Старого ринку. Вони вимагають звільнити Сиротинську
Наступна новина «Пустовіта у відставку!». Підприємці Старого ринку оточили керівників Луцька
Останні новини
Схожі новини