Скандальне будівництво у Луцьку: на Кафедральній знову будують

Скандальне будівництво у Луцьку: на Кафедральній знову будують

Підземелля у Старому місті в Луцьку руйнується від проведення незаконних будівельних робіт. Про це стало відомо на круглому столі, який відбувся в Луцькраді 8 грудня, де брали учать депутати та громадські діячі міста.

Головне питання – охорона пам’яток архітектури Луцька, зокрема сучасний стан та майбутня доля монастиру бернардинів, монастиру бригідок, костелу Святих Апостолів Петра і Павла та будівництво на вулиці Кафедральній, 13.

Депутат міської ради Павло Данильчук занепокоєний тим, що з кожним днем шар підземелля на вулиці Кафедральній, 13 постійно руйнується і ніхто не перешкоджає цьому процесу. Він зазначив, що до сьогодні немає ніяких дій збоку Міністерства культури України та правоохоронних органів.

Нагадаємо, що будинок на місці Кафедральна, 13 був зруйнований ще в 40-их роках. Багато років руїни будинку пустували і свого часу луцькі депутати виділили її в оренду Марії Поцілуй. Через деякий час орендар цю ділянку віддав в суборенду ТзОВ «Луцькміськбуд», засновником якого є Тихін Павлюк. У 2012 році ТзОВ «Луцькміськбуд» уклало договір з ДП «Волинські старожитності» на проведення археологічних розкопок. Після досліджень на цьому місці було знайдено два скарби коштовностей. Згодом краєзнавці ініціювали внесення підвалів до реєстру пам’яток.

У перспективі на цьому місці має з’явитися житловий комплекс і вже на той час відбувалися будівельні роботи.

Тому проект рішення про припинення договору оренди декілька разів виносився на сесію, але або знімався з розгляду, або ж не набирав потрібної кількості голосів.

«Кафедральна, 13 – найбільш резонансна справа по охороні пам’яток Луцька. На огородженій території працюють будівельники і задіяно декілька одиниць техніки» – зазначив історик, захисник древнього Луцька Ігор Левчук.

За його словами, дозволи та декларації на проведення робіт немає, адже лише Міністерство культури може видати такий дозвіл на здійснення робіт на території пам’ятки, в разі того, якщо перед цим працювали археологи, залучено Інститут археології НАН України та інші компетентні органи.

Депутат Микола Собуцький розповів, що міська рада прийняла проект рішення про надання в оренду земельної ділянки на Кафедральній, 13 і, щоб захистити це місце, до проекту були внесені зміни. Микола Собуцький поцікавився думкою в начальника відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петра Троневича про будівництво та проведення археологічних робіт на території підземелля.

Петро Троневич запевнив, що всі земляні і будівельні норми по реставрації та консервації пам’ятки належно виконані. Археологічні роботи проводилися аж до ґрунтових вод. Він вважає, що це підземелля не є історичною пам’яткою, адже це лише останки.

Потім вдалося з’ясувати, що припинити будь-які будівельні роботи на території підземелля можуть дві структури: архбудконтроль та відділ охорони культурної спадщини.

Після круглого столу депутати та громадські активісти вирішили особисто поспілкуватися із заступником начальника управління культури Віталієм Стрільчуком, який знав про проведення будівельних робіт.

В ході діалогу депутати написали звернення в управління культури Волинської ОДА, у зв’язку з порушенням умов договору оренди.

«Перший» побував на огородженій території на вул. Кафедральна, 13, щоб пересвідчитися, чи справді там розпочатий процес будівництва. На загородженій території були присутні робітники, які здійснювали будівельні роботи. Виконроб був незадоволений приїздом та просив негайно покинути територію.

 

Автор: Володимир Потрапелюк


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку п'яна компанія захопила з собою дорожній знак. ФОТО
Наступна новина У Луцьку на центральній вулиці спиляли дерева
Останні новини
Схожі новини