Ділянку на Кафедральній, 13 виключили з реєстру пам’яток історії, - луцький депутат

Ділянку на Кафедральній, 13 виключили з реєстру пам’яток історії, - луцький депутат

На скандальне будівництво у Старому місті – на Кафедральній, 13, міська влада вже навряд чи вплине. Про це заявив депутат Луцької міської ради Павло Данильчук в інтерв’ю для видання «Перший».

За його словами, справа в тому, що луцький департамент культури надіслав листа до обласного управління культури, який є головним органом охорони історико-культурної спадщини, і управління виключило об’єкт на Кафедральній, 13 зі списку пам’яток історії.

«Не думаю, що пані Гнатів з власної ініціативи написала цього листа, швидше, її хтось з влади попросив. Тобто, навіть якщо будівельні роботи на цій території почнуться, то вона вже не є пам’яткою історії. Все зроблене в інтересах забудовника.

Мені прикро, що ні влада, ні забудовники не хочуть працювати по-іншому. Об’єкти, які будуються в Старому місці, повинні зводитися з розумінням того, що тут було», - наголосив Павло Данильчук.

Нагадаємо, історія з Кафедральною, 13 тягнеться вже давно.

Читайте також: Скандальне будівництво у Луцьку: на Кафедральній знову будують

«З самого початку ділянка була надана міською радою громадянці Поцілуй, яка є матір’ю народного депутата України Сергія Мартиняка. Потім ділянку передали в суборенду для ТзОВ «Луцькмістобуд». Вона закінчилась і її надали для будівництва житлово-офісного центру.

Коли почалися будівельні роботи, зрозуміло, що вони натрапили на підземелля, - це ж стара частина міста. Археологи «Волинських старожитностей» тут знайшли чимало артефактів, навіть скарб. На жаль, підрядник перестав платити кошти за археологічні дослідження і роботи припинилися, однак консервації підземель теж ніхто не провів. Все зупинилося, грошей не було, а після Революції Гідності знову розгорівся інтерес навколо цієї території.

З’явився інвестор - «Житлобуд-2», але початковим орендарем та суборендарем залишався «Луцькмістобуд». Приймаючи рішення, депутати міської ради прописали конкретно умови: з ким укласти договір для проведення археологічних досліджень з метою зберегти та відновити підземелля… Минув рік. Влітку ніяких робіт не велося, а коли настала зима сюди приїхала техніка і почала руйнувати підземелля…

Звісно, що це викликало обурення! Можна починати будувати, але паралельно ми просили зберегти історичну спадщину. На жаль, верхній ярус вже знищений технікою.

Думаю, сніг зійде і роботи продовжаться», - зауваж депутат.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Напередодні Великодня депутати масово прогуляли засідання Верховної Ради. ВІДЕО
Наступна новина На Волині майже половина нетверезих водіїв змогли уникнути суворого покарання
Останні новини
Схожі новини